Η Αθήνα μέσα από τα μάτια της Σοφίας Νικολάου!

Μια βόλτα στα αγαπημένα σημεία της Αθήνας ήταν αρκετή για να μας δείξει τις ομορφιές της πόλης, έτσι όπως την ζει η ίδια καθημερινά. Η δικηγόρος Σοφία Νικολάου δηλώνει έτοιμη να μπει στον πολιτικό στίβο και δέχτηκε με χαρά το κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, για να ξεκινήσει τη δική της πορεία, έχοντας ως βάση την Αθήνα.

Δυναμική, μαχητική με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Σοφία Νικολάου μοιράζεται με το TLIFE το όρομά της για την Αθήνα και τις σκέψεις της για όλα όσα μπορούν να μετατρέψουν και πάλι την πόλη μας… σε στολίδι!



Μόλις τελειώσαμε τη βόλτα μας σε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας. Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο από το κέντρο της πόλης; Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο;

“Αγαπώ την Αθήνα για την αίσθηση που αποπνέει και για την ιστορία της. Μία πόλη γεμάτη όμορφες γωνιές, όπως τα γραφικά Αναφιώτικα που θυμίζουν νησί, τον Εθνικό Κήπο και τόσα άλλα μέρη στο κέντρο αλλά και στα προάστια. Βέβαια τώρα που τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί περιφερειακώς, προτιμώ τη βόλτα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αγαπημένο μου μέρος είναι το «πέταλο» του Σταδίου πάνω στο λόφο του Αρδηττού, όπου πηγαίνω συχνά για τρέξιμο. Η θέα από το σημείο είναι μοναδική και την απολαμβάνω κάθε φορά…”

Ζεις μόνιμα στο κέντρο. Ποιες οι δυσκολίες και ποια τα προνόμια του να μένεις στο κέντρο;

“Έχω την τύχη αλλά και την ατυχία να ζω στο κέντρο. Τυχερή διότι βρίσκομαι στην καρδιά της πρωτεύουσας και η μετακίνηση προς την εργασία μου ή ακόμη και για ένα καφέ είναι σε μικρή απόσταση, που τις περισσότερες φορές καλύπτεται πεζή. Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου χτυπά η καρδιά του πολιτισμού όχι μόνο της πόλης αλλά και της χώρας. Συνάμα είμαι άτυχη, διότι η ανασφάλεια και η απουσία του νόμου είναι πιο εμφανής από ποτέ. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει κάθε εβδομάδα με τα τρόλεϊ που λαμπαδιάζουν από τις μολότοφ, στο κέντρο της πόλης. Σήμερα περπατάς στην πρωτεύουσα της χώρας και δεν μπορείς να νιώσεις ασφαλής να πας στη δουλειά σου και αυτό είναι εξοργιστικό. Δεν αξίζει στην πόλη αυτή η εικόνα και πρέπει σύντομα να παρθούν σοβαρά μέτρα”.

Πρόσφατα μάθαμε ότι θα ασχοληθείς ενεργά με την πολιτική και θα είσαι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία. Πώς προέκυψε η συνεργασία;

“Πιστεύω ακράδαντα ότι τη ζωή των πολιτών μπορούν να βελτιώσουν οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και βρίσκουν καθημερινά τις λύσεις στα δικά τους προβλήματα. Αυτοί έχουν τη γνώση και την εμπειρία. Αυτοί μπορούν να βρουν και τη λύση για το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας, την ανεργία. Διότι αν ο κόσμος βρει δουλειά, θα ανακτήσει το χαμόγελό του, τη ψυχική του υγεία, θα κερδίσει και πάλι την αξιοπρέπειά του. Τα τελευταία δύο χρόνια οι κυβερνώντες επιχείρησαν να μας πείσουν ότι «αξιοπρέπεια» είναι η «επαναστατική γυμναστική», το «ΌΧΙ» για το όχι, χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις και σοβαρές εναλλακτικές. Η καριέρα έγινε χολέρα και η αριστεία ρετσινιά. Με αυτές τις αντιλήψεις και τις ιδεοληψίες δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση.

Η Ν.Δ. πρεσβεύει την αξιοκρατία, την επιβράβευση της προσπάθειας και είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και θα βελτιώσει τη ζωή μας. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην ήμουν ενταγμένη σε κάποιο κόμμα, είμαι όμως πολιτικοποιημένη και έχω άποψη. Η Ν.Δ. με τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει άνοιγμα σε νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Και σε αυτό το κάλεσμα δήλωσα παρούσα έχοντας ως βάση την Αθήνα που είναι και η πόλη μου”.

Τι αλλαγές θεωρείς πως μπορούν να γίνουν στο κέντρο της πόλης;

“Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας, που όμως έχει πλέον πληγωθεί βάναυσα. Και για να αντιστραφεί η κατάσταση απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την ανάταξη του επιχειρηματικού κλίματος, με μέτρα που διατρέχουν την απασχόληση μέχρι αυτή την ίδια την επιχειρηματική δράση. Δεν θα ήταν περίεργο να μιλάμε για μια κατά κάποιο τρόπο αναγκαιότητα «ιδιαίτερης μεταχείρισης» της περιοχής αυτής, κατάρτισης και ανάπτυξης ενός καλώς εννοούμενου «τοπικισμού». Η τάξη και η κανονικότητα όμως πρέπει πολύ σύντομα να επανέλθουν. Υπάρχει πλάνο για να γίνει η Αθήνα πιο ελκυστική για τους τουρίστες και να συναγωνίζεται αντάξια –όχι μόνο σε πολιτιστική κληρονομιά- αλλά και σε ποιότητα ζωής τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τα Εξάρχεια αναδείχθηκαν ανάμεσα στις 23 πιο cool γειτονιές της Ευρώπης για το 2017 και μάλιστα στην 9η θέση. Κριτήρια ήταν ο πολιτισμός, η δημιουργικότητα και κατά πόσο οι γειτονιές αυτές μπορούν να δημιουργούν τάσεις. Όμως για τους περισσότερους κατοίκους ή επισκέπτες δεν είναι cool. Θα πρέπει κάθε γειτονιά του κέντρου να γίνει πραγματικά cool, ζωντανή και ασφαλής για όλους. Ένας από τους βασικούς μου στόχους, που με οδήγησαν και στην απόφαση να είμαι υποψήφια, είναι να βοηθήσω με τις προτάσεις και τις ιδέες μου να αλλάξει αυτή η εικόνα. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Η «διαχείριση» πρέπει να αλλάξει και μάλιστα σύντομα”.

Τι είναι κατά τη γνώμη σου αυτό που λείπει στους κατοίκους της Αθήνας;

“Λείπει η κανονικότητα στην καθημερινότητά τους, η πίστη τους στη λογική. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς της αβάσταχτης φτώχειας και ανασφάλειας. Λείπει η άνεση μιας μητέρας να πάρει το παιδί της και να κατέβει στο κέντρο χωρίς να φοβάται”.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την πόλη;

“Να φέρω τους «Αρχαίους Έλληνες» στον τόπο τους. Σχεδόν κάθε τι που έφτασε να ορίζει τον παγκόσμιο πολιτισμό, από τη Δημοκρατία, την τέχνη ως τη φιλοσοφία και την επιστήμη, θεμελιώθηκε σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου πριν από 2.000 χρόνια. Βρίσκω εξοργιστική την ασέβεια όσων γεννήθηκαν ή κατοικούν σε αυτή την πόλη στο να μη τη φροντίζουν. Βρίσκω εξίσου εξοργιστική την επανειλημμένη εγκατάλειψή της από τους κυβερνώντες και άλλους τοπικούς φορείς”.



Read More

And More