Η κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη, εξηγεί γιατί είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές- Όσα έχει πει για τον πατέρα της

Ο Μάνος Λοΐζος, έφυγε νωρίς αλλά άφησε στην Ελλάδα μια πλούσια μουσική κληρονομιά. Τα αθάνατα τραγούδια του. Η μοναχοκόρη του Μυρσίνη την οποία απέκτησε από τον γάμο του με την συγγραφέα Μάρω Λήμνου, δεν απασχόλησε ποτέ την επικαιρότητα αλλά υπήρχε πάντα στις αφηγήσεις των αγαπημένων φίλων του πατέρα της όπως η Χαρούλα Αλεξίου, που έδειχναν πόσο ο Μάνος λάτρευε τη μοναχοκόρη του. Η Μυρσίνη Λοΐζου θα βρίσκεται στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας μια θέση στην Ευρωβουλή.

Η Μυρσίνη Λοΐζου διαχειρίζεται το μεγάλο πνευματικό έργο του πατέρα της και έχει μια 15χρονη κόρη την Εμμανουέλα. Σήμερα εξηγεί μέσα από τα social media γιατί θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν δυο χρόνια έδωσε συνέντευξη στο site ασσοδυο 1-2. gr όπου μίλησε για το παιδικά χρόνια που προσπάθησε να ξεχάσει, για τον χωρισμό των γονιών της για την ασθένεια και τον θάνατό του

Πριν λίγο δημοσίευσε στο προφίλ της στο facebook λίγα λόγια για την υποψηφιότητά της

“Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω το πώς και το γιατί. Μου έγινε μια πρόταση, θεωρώ πολύ τιμητική, και αποφάσισα να δεχτώ. Θα είμαι υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την υπόθεση της ΑΕΠΙ, για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, είδα από κοντά πώς υλοποιείται ένα σχέδιο όταν το έχουν καταρτίσει άνθρωποι με όραμα και μεθοδικότητα. Πώς όταν υπάρχει αφοσίωση μπορεί να λυθεί και ο πιο δύσκολος γόρδιος δεσμός.

Με την υποψηφιότητα μου, μου δίνεται η ευκαιρία να αποδείξω στον εαυτό μου ότι το όνειρο μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι έχεις φανταστεί. Ή μια εντελώς άλλη διαδρομή. Μπαίνω σε αυτόν τον αγώνα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά και με αθωότητα για την πολιτική. Ελπίζω να τα καταφέρω.

Γιατί ο πολιτισμός, τα πνευματικά δικαιώματα, η μάχη κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς, που σηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέκαθεν με απασχολούσαν και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστώ τις αρχές μου και σε ένα άλλο πεδίο.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε θέλω να γίνω. Θα συνεχίσω να είμαι η Μυρσίνη που ποστάρει φωτογραφίες στο facebook και την συγκινεί η μουσική και η φύση. Όμως κομμάτι του εαυτού μου ήταν επίσης, πάντα να στέκομαι δίπλα σε όσους χρειάζονται φωνή, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Και τώρα που μπορώ να διεκδικήσω ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο όμορφο μέλλον για την κόρη μου και τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτόν τον τόπο, νιώθω την ανάγκη να το κάνω. Εύχομαι να σας έχω δίπλα μου και σε αυτό το ταξίδι.

Διάβασε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή της στον Χαρίλαο Τρουβά

Πώς είναι να είσαι κόρη του Λοΐζου;
Χάλια. Μέχρι μια ηλικία, πολύ χάλια.

Μέχρι ποια ηλικία;
Μέχρι πολύ πρόσφατα. Είμαι και μεγάλη τώρα…

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πού γεννήθηκες; Πού μεγάλωσες;
Όταν γεννήθηκα, μέναμε στον Άγιο Παντελεήμονα, στη Φιλιππουπόλεως, όπου ήταν το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, απ’ τη μεριά του μπαμπά. Πρώτα είχε έρθει ο μπαμπάς από την Αλεξάνδρεια όταν ήτανε δεκαοχτώ και μετά από ένα – δυο χρόνια ήρθανε κι οι γονείς του και η θεία Κωνσταντίτσα.

Πώς τον θυμάσαι εκείνη την περίοδο;
Πιο πολύ τον θυμάμαι να παίζει. Οι αναμνήσεις μου έχουν να κάνουν περισσότερο με τη μουσική του.

Απομονωνόταν μέσα στο σπίτι;
Ναι, πολύ.

Έρχονταν διάσημοι σπίτι σας;
Έρχονταν, μα τότε δεν ήταν διάσημοι ακόμη!

Ώσπου κάποια στιγμή ο Μάνος και η Μάρω χωρίζουν…
Ήμουν εφτά χρονών τότε. Για μένα ήταν άσχημος ο τρόπος που μου το πέρασε η μάνα μου: «ο μπαμπάς σου μας άφησε». Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι δε μας αφήνει ο μπαμπάς. Ο μπαμπάς αφήνει τη μαμά, δεν αφήνει και το παιδί. Βέβαια τότε άρχισε το δράμα μου. Ήθελα να το βιώσω και σα δράμα, προφανώς. Τώρα που το βλέπω λίγο πιο καθαρά, είχα στήσει τη ζωή μου πάνω σ’ αυτό το δράμα. Να, με ρώτησες στην αρχή πώς είναι να είσαι η κόρη του Λοΐζου, και σου απάντησα «χάλια». Ε, δε θα `πρεπε να είναι χάλια. Θα μπορούσε να `ναι και πάρα πολύ ωραία.

Μετά το χωρισμό, βρισκόσασταν;
Όποτε τύχαινε. Και συνήθως δεν πέρναγα καλά, γιατί η δεύτερη γυναίκα του είχε διάφορα θέματα. Χαπακωνότανε, έπινε αλκοόλ… Κι αυτός ήταν στον κόσμο του. Ήταν η εποχή που ήταν κλεισμένος στο δωμάτιο και έγραφε, και δεν άκουγε τίποτα.

Στο σχολείο πώς σε αντιμετώπιζαν τα παιδιά;
Ως κόρη του Λοΐζου. Και για μένα συνέχιζε το «χάλια». Αισθανόμουν ότι πάντα για τους άλλους ήμουνα η κόρη του Λοΐζου.

Δεν ένιωθες περήφανη που είχες έναν πατέρα σταρ;
Δεν το `βλεπα έτσι ποτέ.

Ώσπου κάποια στιγμή αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα στην υγεία του.
Το `80 έπαθε καρδιά και πήγε στη Μόσχα και έμεινε λίγες μέρες στο νοσοκομείο και του δώσανε εκεί να ακολουθεί μια διατροφή, και το χαρτί το μετέφρασε όταν έπαθε το εγκεφαλικό, το `82! Είχε αδιαφορήσει τελείως. Έπαθε εγκεφαλικό τον Αύγουστο του `82 κι έφυγε απ` το σπίτι μας…

… έμενε μαζί σας;
Με τη Σιτζάνη είχε χωρίσει δύο χρόνια πριν το θάνατό του. Δεν είχαν πάρει διαζύγιο, μα είχανε χωρίσει. Και έπρεπε να μένει κάπου. Και πριν φύγει, κατεβαίνοντας με το ασανσέρ, είπε στη μάνα μου «δε θα ξαναγυρίσω από τη Μόσχα», «ε τότε μην πας» του είπε αυτή, αλλά επειδή είχε βγάλει εισιτήρια, έφυγε.

Και στις 17 Σεπτέμβρη έρχεται το νέο.
Ήταν τα γενέθλια της μαμάς μου εκείνη τη μέρα. Σαράντα δύο χρονών γινόταν.

Ευτυχώς που δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση τότε!
Την είδηση την εκφώνησε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ. Και μετά το μπαμπά πεθάνανε η θεία, ο μπαμπάς του, η μαμά του, όλοι, μέσα σε δυο – τρία χρόνια.

Εκτός από κόρη του Λοΐζου είσαι και κληρονόμος του και διαχειρίστρια του έργου του. Έχεις απαγορεύσει ποτέ σε κάποιον καλλιτέχνη να επανεκτελέσει ή να διασκευάσει κάποιο τραγούδι του;
Έχω απαγορεύσει μόνο στην Αφροδίτη Μάνου να βάλει στίχους στο «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας». Κι έχουμε πάει στα δικαστήρια, δυστυχώς. Αλλά δε γινόταν κατανοητό. Και μετά από δυο – τρεις μήνες πάω και στη Χαρούλα και μου λέει «έλα να σου βάλω κάτι» και μου βάζει το «Ζεϊμπέκικο» με στίχους δικούς της! Είπα και σ’ αυτήν όχι – δε φτάσαμε βέβαια στα δικαστήρια!

Σε άλλους καλλιτέχνες έχεις αρνηθεί;
Όχι. Μόνο στο Γιώργο Παπανδρέου!

Είναι κι αυτός καλλιτέχνης;
Μεγάλος! Φαντάζομαι και τώρα θα το έκανα, αν η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τραγούδι του πατέρα μου.

Δε θα `πρεπε και νωρίτερα να είχες απαγορεύσει στο ΠΑΣΟΚ να παίζει το «Καλημέρα Ήλιε»;
Θα έπρεπε, μα δεν το είχα αποφασίσει μέσα μου. Αλλά εκείνη τη χρονιά, το `11, δεν άντεξα άλλο.

Και ήταν και η πρώτη φορά που βγήκες δημόσια προς τα έξω ως κόρη του Λοΐζου.
Τραγικό, ε;

Read More

And More