Η Μάρω Κοντού στα 25 της, η ανήσυχη Μελίνα και η Τζάκι Ωνάση που διασκεδάζει στο Ζαμπέτα! Φωτογραφίες

Είναι όλοι τους η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Οι μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού που μεγαλούργησαν στις πιο δύσκολες πολιτικά περιόδους για την Ελλάδα, τη δεκαετία του ΄50 του ’60 και του ’70. Ο Μάνος Χατζηδάκη, ο Μίκυς Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Τζάκι Κέννεντι, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας… είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής που απαθανατίστηκαν από τον μεγάλο φωτογράφο – φωτορεπόρτερ της εποχής, Τάκη Πανανίδη.

Από το αρχείο του, δανειζόμαστε σήμερα απίστευτη αξίας φωτογραφικά ντοκουμέντα και ζούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του, μέσα από την μαγική φωτογραφική μηχανή του!


Κάτω από αυτή την καταπληκτική φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη το 1974, οι συνεργάτες του Τάκη Πανανίδη γράφουν:

“Δυο μόλις μήνες μετά την μεταπολίτευση, στις 24 Σεπτέμβρη του 1974, γίνεται μια τεράστια σε προσέλευση εκδήλωση για την Κύπρο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Συμμετέχουν Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Λοϊζος, Σαββόπουλος, Νταλάρας, Ξυλούρης, Καλογιάννης, Μαρίζα Κωχ, Χαλκιάς, Γαργανουράκης, Λιζέτα Νικολάου, Μελίνα Μερκούρη, Μάνος Κατράκης, Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρκουλος και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες. Ο Τάκης Πανανίδης είναι φυσικά εκεί. Δύο στιγμιότυπα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης του φωτογράφου: στο πρώτο η Τζένη Καρέζη με τη Μελίνα Μερκούρη, κάπως μελαγχολική η πρώτη, κάπως ανήσυχη η δεύτερη.”


“Καλοκαίρι του 1962. Σ’ αυτή τη φωτογραφία του Τάκη Πανανίδη ο Χατζιδάκις είναι 37 χρονών, η Μάρω Κοντού μόλις 25 και η Ζωή Φυτούση 29. Ποζάρουν στο τέλος της επιτυχημένης μουσικής παράστασης «Οδός Ονείρων», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Η Μάρω τραγουδά την περίφημη πλέον «Μαύρη Φορντ» και η Ζωή Φυτούση (που τη συνόδευε το αυτοσχέδιο σόλο μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα) το εξίσου γνωστό «Πάει, έφυγε το τρένο».


Ο Ωνάσης, διασκεδάζει με την σύζυγό του Τζάκι Κέννεντι στου Ζαμπέτα!

“Πάμε στου Ζαμπέτα, έλεγαν στη δεκαετία του εξήντα! Αυτό αφορούσε τους πάντες, τα σαλόνια και τα αλώνια.”

Read More

And More