Η μεγάλη μάχη της Νανάς Καραγιάννη

Χαμογελαστή, ετοιμόλογη, με αστείρευτο χιούμορ και με πολύ κέφι για ζωή γνωρίσαμε την Νανά Καραγιάννη. Η δημοσιογράφος με τα όμορφα γαλάζια μάτια συνεχίζει να έχει το ίδιο κέφι για ζωή παρόλο που δίνει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της…. Μακάρι να δίνει τη σωστή μάχη και με την σωστή θεραπεία.

Το τελευταίο διάστημα παλεύει με την ύπουλη ασθένεια της νευρικής ανορεξίας και σοκάρει με τις φωτογραφίες που ανεβάζει στην προσωπική της σελίδα στο facebook που την δείχνουν να έχει αδυνατίσει πάρα πολύ. Μια άλλη Νανά βλέπουν οι φίλοι και οι γνωστοί της. Με το ίδιο χαμόγελο αλλά τόσο διαφορετική…

Στο παρελθόν η Νανά είχε μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Άλλωστε ο λόγος που εγκατέλειψε για λίγο τη δουλειά της ήταν ώστε να ακολουθήσει την ειδική αγωγή που της συνέστησαν οι γιατροί προκειμένου να αναρρώσει.

Και τα κατάφερνε αρκετά καλά… Μάλιστα γύρισε σελίδα στη ζωή της αφού παντρεύτηκε και όλα αυτά τα χρόνια που απέχει από την τηλεόραση, ασχολείται μόνο με το ραδιόφωνο και προσπαθεί μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Κωτσόπουλο να έχει μία φυσιολογική ζωή.

Εκείνος στέκεται στο πλευρό της και της δίνει κουράγιο, την κάνει να περνά όμορφα και της προσφέρει την ηρεμία που τόσο χρειάζεται. Η Νανά είναι ευτυχισμένη με τον Γιάννη της και δεν σταματά να το δηλώνει. Ο Γιάννης από την πλευρά του δεν σταματά να την αγαπάει και να την φροντίζει.

Οι νέες φωτογραφίες όμως που ανέβασε στην σελίδα της έκαναν πολλούς να ανησυχήσουν και πάλι. “Στις φωτογραφίες που βλέπω, βλέπω μία γυναίκα η οποία είναι χαρούμενη αλλά παρόλα αυτά είναι αποστεωμένη, είναι σκελετωμένη. Σαν γιατρός θα μου επιτρέψετε να πω ότι φοβάμαι πάρα πολύ“, αναφέρει στο TLIFE ο κος Σούρας. Ο γιατρός μας εξηγεί και τις κακές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το solarium αλλά ακόμα και το φυσικό μαύρισμα σε ένα τόσο εξασθενημένο οργανισμό. “Εγώ βλέπω μία εικόνα που, σαν να γιατρός κι επειδή στην Ελλάδα είμαι από τους λίγους που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα, δεν μου αρέσει σε αυτές τις φωτογραφίες. Κάτι πρέπει να γίνει και κάποιος πρέπει να την φροντίσει“, τονίζει.

Η Νανά είναι πολύ αγαπητό παιδί και όλοι μας ελπίζουμε ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της. Ελπίζουμε η αισιοδοξία που έχει μέχρι σήμερα να της δώσει την δύναμη που χρειάζεται για να το παλέψει έτσι όπως πρέπει. “Είμαι μια χαρά. Νιώθω ψυχολογικά πολύ δυνατή και πλέον βλέπω τη ζωή μου πολύ διαφορετικά όπως και τον εαυτό μου. Γνωρίζω ότι πολλοί λένε διάφορα για μένα αλλά δε με απασχολεί. Σημασία έχει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία και θα δείτε σε λίγο καιρό όλοι τη Νανά που αγαπήσατε”, έγραψε η ίδια στο πριν από λίγες μέρες στο group της στο facebook. Της το ευχόμαστε!

Δες τις φωτογραφίες που ανέβασε πρόσφατα στο προφίλ της:

Τι λένε οι γιατροί για το πρόβλημα:

“Η νευρογενής ή ψυχογενής ανορεξία είναι ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλόμενης ασυτίας. Αυτό πάει να πει ότι το άτομο με την θέλησή του περιορίζει την τροφή πάρα πολύ γιατί φοβάται μην παχύνει. Αυτός όμως ο περιορισμός της τροφής μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει μέχρι στο να μην τρώει καθόλου, εκτός από την διαταραχή που μπορούμε να έχουμε σε όλα τα όργανα του οργανισμού, και μπορεί να πεθάνει. Γι’ αυτό και με την ψυχογενή ανορεξία έχουμε από 15-30% θνησιμότητα. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό νόσημα”, εξηγεί στο TLIFE ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

“Η λέξη ανορεξία είναι αποπροσανατολιστική. Δεν είναι η νόσος μια διαταραχή στην όρεξη. Η όρεξη επηρεάζεται αλλά πάρα πολύ αργά. Λένε ότι είναι μία διαταραχή στην αυτονομία του οργανισμού, δηλαδή στο πως ο καθένας και ιδιαίτερα οι κοπέλες, γιατί ως επί το πλείστον είναι κοπέλες αυτές που το παθαίνουν, βλέπει τον εαυτό του, την ταυτότητά του, την αυτονομία του. Δεν είναι ότι 100% γνωρίζουμε ακόμα την πραγματική αιτία που ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε αυτή την κατάσταση”, συπληρώνει ο γιατρός.

“Γενικά μιλώντας, για όσες έχουν ψυχογενή ανορεξία, δεν είναι ότι καταλαβαίνουν ότι είναι αδύνατες. Πιστεύουν ότι εξακολουθούν να είναι παχύς και πάλι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μην φάνε, βρίσουν φάρμακα για να κάνουν εμετούς ή κάνουν από μόνοι τους, παίρνουν φάρμακα για να μπορούν να ενεργούνται πάρα πολλές φορές και με αυτό τον τρόπο καταστρέφουν τον οργανισμό. Δεν υπάρχει όργανο του οργανισμού που να την καταστρέφεται από την ψυχογενή ανορεξία. Από τα δόντια και τον οισοφάγο, μέχρι το στομάχι και τους πνεύμονες και τα πάντα. Και τελικά, μην ξεχνάτε ότι σας είπα, ακόμα και το 15% της θνησιμότητας είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας για να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι πρέπει να το πολεμήσουν”, καταλήγει ο κος Σούρας.

Τις τραγικές επιπτώσεις που έχει η νευρική ανορεξία στον ανθρώπινο οργανισμό τόνισε στο TLIFE και η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Νίκη Ζαρκάδα. “Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία συχνά ξεκινούν κάνοντας μια απλή αλλά αυστηρή δίαιτα σε μια προσπάθεια να “ταιριάζουν” με τα πρότυπα ομορφιάς που η εποχή επιτάσσει. Η κατάσταση αυτή γρήγορα γίνεται μια κατάσταση παθολογική και σε κάποιες περιπτώσεις υποθάλπεται η βαθύτερη ανάγκη του ατόμου να ασκήσει έλεγχο στη ζωή του ή μια προσπάθεια να διαχειριστεί οδυνηρά για αυτό συναισθήματα”, μας εξηγεί.

Και συνεχίζει: “Ο άνθρωπος που πάσχει από νευρική ανορεξία ασχολείται με εμμονικό τρόπο με το τι θα φάει, πόσες θερμίδες θα πάρει, ενώ έχει μια μη ρεαλιστική και διαταραγμένη εικόνα για το σώμα του, θεωρώντας ότι ακόμα και αν το βάρος είναι πολύ κάτω του φυσιολογικού μπορεί να είναι παχύς. Καθώς το περιβάλλον πολύ γρήγορα αρχίζει να ανησυχεί και πιέζει το άτομο να πάρει βάρος μπαίνουν συχνά σε μια διαδικασία να κρύβουν το σώμα του φορώντας φαρδιά ρούχα ή βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν να φάνε παρουσία άλλων ανθρώπων. Η νευρική ανορεξία είναι πιθανό να συνυπάρχει με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχή της προσωπικότητας.”

Η κ. Ζαρκάδα μας δίνει επιγραμματικά τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε νευρική ανορεξία αλλά και τις συνέπειές της στον ανθρώπινο οργανισμό:

Αιτιολογικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται
Ιστορικού χλευασμού στην παιδική- εφηβική ηλικία λόγω βάρους
Αυστηρό – απορριπτικό οικογενειακό περιβάλλον
Κοινωνικές πιέσεις για το ποιο είναι το σώμα που θεωρείται «ωραίο»
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων
Προβληματικές – συγκρουσιακές σχέσεις στην οικογένεια
Χρόνιο στρες

Συνέπειες
Ξηρότητα στο δέρμα
Απώλεια μαλλιών
Αμηνόρροια
Ατροφία νυχιών
Μεταβολικές διαταραχές
Πρώιμη έναρξη οστεοπόρωσης
Δυσκολία στη συγκέντρωση και τη μνήμη
Υποθερμία
Θάνατος

Read More

And More