Ημέρα της μητέρας 2014: Γιατί γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου

Σήμερα, 11 Μαΐου, είναι η γιορτή της μητέρας. Έχεις, όμως αναρωτηθεί ποτέ, γιατί έχει οριστεί η συγκεκριμένη ημέρα ως Ημέρα της Μητέρας;

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ υπάρχουν και χώρες που έχουν ορίσει άλλη ημερομηνία αυτή την εορτή.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η γιορτή έχει αρχαιοελληνική προέλευση, ενώ στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου πριν έναν αιώνα, όταν η αμερικανίδα Anna Jarvis συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.

Η Anna Jarvis ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της. Η προσπάθειά της αυτή είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε μετά από χρόνια επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ και σταδιακά όλου του κόσμου.

Οι αγώνες της Anna Jarvis απέφεραν καρπούς στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου!

Read More

And More