Ιωάννα Πηλιχού στο TLIFE: Ο δεύτερος χρόνος στο Daddy Cool, η εταιρεία που έχει με τον σύντροφό της και όσα τους αρέσει να κάνουν μαζί!

Η Ιωάννα Πηλιχού έχει βρει τις ισορροπίες της. Παρόλο που εκ πρώτης μοιάζει απροσπέλαστη, αν την προσεγγίσεις σωστά θα σε εμπιστευτεί και θα μιλήσει μαζί σου για όλα. Από το πόσο χαίρεται να φροντίζει τα φυτά στο σπίτι της, τι σχέση έχει με την τεχνολογία μέχρι άκρως επαγγελματικά ζητήματα.

Το TLIFE συνάντησε την ηθοποιό στα γυρίσματα του Daddy cool όπου συμμετέχει για δεύτερη σεζόν. Μας μίλησε για την συμμετοχή της στη σειρά του ΑΝΤ1 και το ωραίο κλίμα που έχει με τους συνεργάτες της αλλά και για τη συνεργασία με τον σύντροφό της, Μάκη Τσούφη στη δική τους εταιρεία παραγωγής.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις backstage από τα γυρίσματα της σειράς

Είναι από τις πιο ωραίες τηλεοπτικές σας δουλειές;
Αυτό είναι περισσότερο για να το κρίνει ο κόσμος. Το πώς περνάς εσύ, είναι ένα άλλο θέμα. Με τους συνεργάτες μου έχω περάσει όμορφα. Τους εκτιμώ γενικά, είναι πολύ καλοί ηθοποιοί όλοι.

Ο κόσμος έχει “αγκαλιάσει” το Daddy cool. Τι είναι αυτό που ξεχώρισε τη σειρά;
Δεν ξέρω σίγουρα να σου πω, ξέρω ότι εμείς το κάνουμε με μεράκι, με αγάπη -επειδή είναι όλοι επαγγελματίες ηθοποιοί και καλοί στις δουλειές τους, νομίζω όπως “αγκαλιάζουν” όλες τις δουλειές τους- πολύ τίμια. Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτό που μπορεί να πιάνει στον κόσμο αλλά ξέρεις με τι διάθεση το έχεις κάνει εσύ και το βλέπω αυτό από όλους μας.

Είναι σημαντικό για ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα, όπως αυτό του ηθοποιού, να υπάρχει μια ρομαντική προσέγγιση ή να είναι καθαρά επαγγελματική η διάθεση; Για εσάς πώς λειτουργεί; Όταν μπαίνετε σε μια δουλειά αναζητάτε αυτή τη διάσταση ή βλέπετε τις καλές οικονομικές συνθήκες και τους καλούς συνεργάτες;
Άλλο κεφάλαιο είναι οι οικονομικές συνθήκες και ένα άλλο κεφάλαιο είναι οι συνεργάτες και το πόσο ποιοτική είναι μία δουλειά. Νομίζω σε γενικές γραμμές, για εμάς τους ηθοποιούς, το πρώτο που κοιτάμε είναι οι συνεργασίες. Να είναι άνθρωποι που εκτιμάς, να τα πας καλά μαζί τους, και μπορείς να συνεννοηθείς, που είναι το πιο βασικό. Γιατί γενικά, ήδη από τα χρόνια που δεν ήμουν εγώ ηθοποιός, οι οικονομικές συνθήκες των ηθοποιών είναι δύσκολες και το τι ισχύει. Για αυτό λέω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το βασικό, λοιπόν, είναι να είναι μια δουλειά που αγκαλιάζεται από όλους, αυτό που σου είπα και πριν, με αγάπη. Έτσι γίνεται κάτι ωραίο. Άμα δεν υπάρχει αγάπη για αυτό που κάνεις είναι δύσκολο να γίνει. Κάτι αξιόλογο τουλάχιστον.

Είναι εύκολο, στην εποχή μας, να πει πει ένας ηθοποιός “όχι” σε δουλειές;
Όχι, εύκολο δεν είναι. Δεν νομίζω ότι ήταν και ποτέ. Αυτό που τα περισσότερα επαγγέλματα είναι σε κρίση σήμερα, εμείς το είχαμε μόνιμα. Απλά είναι ακόμα χειρότερο για μας τώρα. Οπότε δεν θεωρώ εύκολο να κάνεις επιλογές με βάση τα κριτήριά σου και ούτε είναι και τέτοια η πληθώρα των δουλειών για να έχεις αυτή δυνατότητα. Άλλωστε αυτό ίσχυε πάντα για τους ηθοποιούς.

Σας έχει κάνει, λοιπόν, αυτή η ρευστότητα του χώρου σας να σκεφτείτε μία άλλη διέξοδο, ένα “plan b”;
Διέξοδο αλλά όχι ως “plan b”. Ουσιαστικά αυτό που έχουμε κάνει με τον σύντροφό μου -που έχουμε εταιρεία παραγωγής- και κάνουμε κάποια πράγματα που είναι δικά μας είναι και πάλι σχετική με το χώρο. Φτιάξαμε κάτι δικό μας (σ.σ. την Seventy Seven Films που ασχολείται με οτιδήποτε έχει σχέση με βίντεο, εικόνα και ήχο) που έχουμε ήδη κάνει πράγματα που και όμορφα είναι και αποδοχή έχουν που όμως κοιτάξαμε να είναι πάλι κάτι σχετικό με αυτό που κάνουμε. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο για έναν ηθοποιό να αποποιηθεί της ιδιότητάς του και να πάει σε κάτι τελείως άσχετο.

Σας έχει βοηθήσει η συγκεντρωτική ματιά που χρειάζεται μαι εταιρεία παραγωγής να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το παίξιμο ενός ρόλου;
Αυτό βοηθάει πιο πολύ στο να κατανοήσεις τις συνθήκες που γίνονται τα πράγματα και ότι χρειάζεσαι να είσαι απίκο. Κατανοείς τα τεχνικά κομμάτια και ότι υπάρχουν και οι χρόνοι δουλειάς που μπορεί να μην τους έχεις εσύ υπόψιν σου, για παράδειγμα, αλλά μετά συνειδητοποιείς ότι όλα παίζουν το ρόλο τους. Έχεις μια πιο σφαιρική εικόνα. Καλό είναι αυτό, γενικά, πάντα να έχεις μια πιο σφαιρική εικόνα στα πράγματα.
Σας βοήθησε να έχετε περισσότερη υπομονή;
Να κατανοώ, ίσως, πράγματα που πριν δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς είναι. Υπομονετική αναγκαστικά ήμουν και πριν. Το ξέρεις, αυτό είναι κάτι που το έχεις αλλά τώρα συνειδητοποιείς γιατί συμβαίνει κάτι ή να θέλει το χρόνο του ή να πρέπει να βγει τότε.

Το ότι συνεργάζεστε με τον σύντροφό σας ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας ή το κάνει πιο εύκολο επειδή είναι δεδομένη η καλή επικοινωνία;
Όχι, πιο εύκολο το κάνει. Υπάρχει επικοινωνία που έτσι κι αλλιώς θα την είχαμε γιατί ο καθένας μοιράζεται και τα άγχη του και τα όνειρά του και τα σχέδιά του και τα πάντα. Έτσι κι αλλιώς θα μιλούσαμε. Τώρα το κάνουμε για κάτι που είναι κοινό, δικό μας οπότε είναι ακόμα πιο ωραίο.

Έχω την αίσθηση ότι πλέον είστε πιο ήρεμη και έχετε, αυτό που λέμε, βρει τη “φάση” σας. Στο παρελθόν έχετε βρεθεί πολλές φορές στο προσκήνιο και χωρίς να το θέλετε. Αυτό σας έκανε να έχετε άμυνες;
Γενικά οι άνθρωποι νομίζω έχουν άμυνες, σε όλη τους τη ζωή. Ανάλογα με το τι βιώνουν κάθε φορά. Το παν είναι να βρίσκεις τις ισορροπίες σου, να είσαι καλά μέσα σου. Αυτό μετά βγαίνει και στις επαφές σου με τους ανθρώπους και είσαι πιο cool. Τα έχει αυτά η δουλειά μας.

Σας ενοχλεί που πολλές φορές κάνουν focus στην προσωπική σας ζωή ή είναι κάτι που έχετε αποδεχτεί, από την αρχή, ως μέρος της δουλειάς σας;
Είναι κάτι που το συνειδητοποιείς στην πορεία και αναγκάζεσαι να το δεχτείς γιατί είσαι μπροστά από τις κάμερες. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό οπότε απλά “κουλάρεις” και το απολαμβάνεις. (γέλια) Λες οκ, είναι μέρος της δουλειάς κι αυτό, δυστυχώς αλλά τι να κάνεις. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Όταν δεν έχετε γυρίσματα ή δεν ασχολείστε με την εταιρεία παραγωγής, τι κάνετε;
Μου αρέσει να έχω στο πρόγραμμά μου να έχω κάποιο είδος αθλητισμού ή να ασκούμαι. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μου αρέσει πάρα πολύ να ασχολούμαστε με το σπίτι γιατί έχουμε ένα σπίτι με πάρα πολλά φυτά. Γενικότερα μου αρέσει πολύ ο χρόνος και η επικοινωνία που μπορεί να έχεις με τη φύση και το πώς βλέπεις, σαν παιδιά, να μεγαλώνουν. Μου αρέσει να κάνουμε πράγματα γενικά, με τον καλό μου. Να μπορέσουμε να απολαύσουμε έναν καφέ σε ένα καλό μέρος, τέτοια πράγματα. Να διαβάζω βιβλία μου αρέσει επίσης πολύ.

Έχουμε δει στο instagram σας να ασχολείστε αρκετά και με τη μόδα.
Ναι, είναι ένα κομμάτι που μου αρέσει. Πάντα μου άρεσε. Έχω βρει μια μορφή που μου αρέσει να καταπιάνομαι.

Η σχέση σας με την τεχνολογία; Βλέπουμε ότι ακόμα και τα social media είναι σημαντικό μέσο επικοινωνίας για τη δουλειά σας πια.
Ναι, ισχύει. Όσο μπορούμε το εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας γιατί είναι όντως ένα μέσο επικοινωνίας και διαφήμισης των διαφόρων δουλειών που μπορεί να είμαστε κατά καιρούς. Οπότε το αξιοποιούμε.
Επειδή πια είναι η τεχνολογία μέσα στη ζωή μας, προσπαθώ κι εγώ να είμαι yo to date -που δεν είναι σε όλα,σ ε κάποια είμαι- και να βλέπω την καλή πλευρά της. Ειδικά όταν είσαι σε μια δουλειά και μπορείς να βοηθήσεις και να τη διαφημίσεις και να γίνει πιο πολύ γνωστή στον κόσμο είναι πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας με τη σειρά, με την εταιρεία παραγωγής που έχετε θα θέλατε να αναλάβετε ένα project σαν το Daddy cool;
Ως προς το τι είναι να αναλάβουμε, τεχνικά, είναι ξεκάθαρα υπεύθυνος ο σύντροφός μου οποίος είναι ο γνώστης των πραγμάτων. Εγώ πιο πολύ συμβουλευτικά λειτουργώ. Έχει μία έντονη αίσθηση, πώς να το πω, του έρχονται πολλά concept στο μυαλό οπότε εγώ έρχομαι μετά και του λέω πράγματα που είναι λεπτομέρειες. Οπότε εκείνος είναι πραγματικά η κεφαλή του πράγματος. Τον εμπιστεύομαι. Πρώτα θα άκουγα εκείνον και μετά θα συζητούσαμε εγώ σκέφτομαι αυτό ή να το δούμε έτσι.

Θεωρητικά, όμως, θα θέλατε στο βιογραφικό σας να έχετε μια τέτοια παραγωγή;
Θεωρητικά, θα ήθελα να υπάρχει οτιδήποτε είναι σύμφωνο με την αισθητική που έχουμε. Δεν ξέρω πως μπορεί να λεγόταν η κάθε δουλειά αλλά θα ήθελα να είναι σύμφωνη με την αισθητική μας, που έχουμε κοινή αισθητική με τον σύντροφό μου και για αυτό και συνεννοούμαστε. Οπότε τι θα ήταν αυτό ακριβώς, εννοώ στο μέλλον γιατί ήδη έχουμε κάνει πράγματα που είναι σύμφωνα με την αισθητική μας. Αυτό είναι το μέλημα το δικό μου αλλά κι εκείνου.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More