ΗΠΑ: Άλλο ένα βράδυ μαζικών διαδηλώσεων – Τα… μαζεύει ο Τραμπ: Δεν θα βγει στρατός στους δρόμους (video)

Νύχτα μαζικών διαδηλώσεων αλλά και επεισοδίων ήταν και αυτή της Τετάρτης (03.06.2020) στις ΗΠΑ, αφού η οργή ξεχειλίζει για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη.

Την ίδια ώρα ο Τραμπ φαίνεται να τα μαζεύει, αφού δήλωσε χθες πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό σε πόλεις και πολιτείες για να «λυθεί το πρόβλημα» εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν ανακτούσαν τον έλεγχο της κατάστασης, όπως απαίτησε.Πάντως στην Ουάσινγκτον, που ήδη έχει βγει στρατός στους δρόμους, οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά τους φωνάζοντας συνθήματα.

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίηση για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», έκρινε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ο 58χρονος Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.

“Οι ζωές σας μετράνε”
Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν “παρών”, εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.

«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.

Ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς. «Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.

Πηγή: Newsit.gr

Read More

And More