«Ιστορίες Ντροπής»: η καταπιεσμένη ψυχολογία της γυναίκας σε ένα ανδρικό κόσμο

Το θέμα που θα διαβάσετε δεν έχει άμεσα, να κάνει με κάποια ιατρική ανακάλυψη, ή κάποια ασθένεια, ή κάποιο επιστημονικό άρθρο. Το θέμα που σήμερα το iatropedia.gr «ανεβάζει», έχει να κάνει με τη γυναικεία καταπίεση, με την σμπαραλιασμένη γυναικεία ψυχολογία, ανά τους αιώνες και αφιερώνεται σε όλες αυτές τις γυναίκες, που γιορτάζουν σήμερα, από την πιο ταπεινή μανούλα, μέχρι την πιο λαμπρή επιστήμονα, που καθημερινά έχουν να αντιπαλέψουν μέσα σε ένα ανδρικό σύστημα κανόνων και αξιών.

Την αφορμή την πήραμε από το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Παμπούκη, που μέσα από ιστορικές διαδρομές που χάνονται στα βάθη των χρόνων, μας δείχνει τι τραβούσαν αλλά και τι συνεχίζουν να τραβάνε οι γυναίκες. Αντιλήψεις, θεωρίες, έθιμα, νόμοι, θρησκείες, όλα (όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη) καταπιέζουν το γυναικείο φύλο.

Ένας καταπιεσμένος άνθρωπος έχει και διαλυμένη ψυχολογία. Κουβαλάει φοβίες, έχει άγχος, και ζει την καθημερινότητα του μέσα στην κατάθλιψη. Οι γυναίκες σαν φύλο και όχι σαν άτομα βίωναν (και σε πολλά μέρη της γης συνεχίζουν να βιώνουν) τέτοιες ανεπίτρεπτες καταστάσεις για χιλιάδες χρόνια. Φανταστείτε το λίγο… Χιλιάδες χρόνια…

Ας δούμε όμως πως αντιμετωπίζονταν οι γυναίκες από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα.

– Ο Αριστοτέλης, έβλεπε τη γυναίκα, όχι σαν …γυναίκα, αλλά σαν έναν «λειψό άνδρα»

Περισσότερες ιστορίες στο iatropedia.gr

Read More

And More