Καίτη Γκραμμά: Η ζωή της 4 χρόνια μετά το GNTM – Η «προφητεία» της Καγιά, η νομική και η πασαρέλα στην Prada

Η Καίτη Γραμμά είναι ένα από τα πιο γνωστά διεμφυλικά μοντέλα της χώρας μας. Στα 26 της χρόνια έχει καταφέρει να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό, να περπατήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες πασαρέλες του κόσμου και να συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας. 

Πιο πρόσφατη επιτυχία της αποτελεί η συμμετοχή της στην επίδειξη της Prada στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνο. Η Καίτη Γκραμμά έγινε όχι μόνο η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να συνεργαστεί με τον συγκεκριμένο οίκο αλλά και το πρώτο transgender μοντέλο στον κόσμο που περπάτησε συνεργάστηκε με αυτόν.

Για εκείνη αυτό αποτελούσε ένα όνειρο ζωής που τελικά το κατάφερε. Για να φτάσει όμως μέχρι εκεί ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, απλώς δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katy Gramma (@katy_gramma)

Τα παιδικά χρόνια, οι συγκρούσεις με την οικογένεια και οι σπουδές στη Νομική

Μέχρι τα 8 της χρόνια η Καίτη Γκραμμά άλλαζε συνεχώς τόπο διαμονής μαζί με την οικογένειά της. Από τα 8 και έπειτα εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πέρασε την εφηβεία της αλλά και τα φοιτητικά της χρόνια (σπούδασε στη Νομική). Η ίδια ήξερε από νωρίς ότι το σώμα αγοριού στο οποίο είχε γεννηθεί δεν ήταν αυτό στο οποίο άνηκε η ψυχή της. Από τα 15 της κιόλας είχε αποφασίσει πως θέλει να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου. 

«Είχα μια ανεξήγητη αγάπη για τα ρούχα και τη μόδα από 5-6 χρονών παιδάκι. Στα 14, έτυχε μια μέρα και έμεινα μόνη στο σπίτι, στον ίδιο χώρο με ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα και αισθάνθηκα πως με τραβούσαν, τα τραβούσα και εγώ, σαν να κάνεις δίαιτα και να βλέπεις μια σοκολατίνα στο ζαχαροπλαστείο και να νιώθεις πως σου μιλάει.  Κάπως έτσι και εγώ, με το που ανέβηκα ξεκίνησα να περπατώ αλφάδι, ήταν σαν να έχω γεννηθεί για να κάνω αυτό το πράγμα. Νομίζω πως ήταν και η πρώτη φορά που ένοιωσα μια εικόνα του εαυτού μου που μου άρεσε. Κάθε βράδυ έβαζα το ξυπνητήρι στις 3 το βράδυ και περπάταγα  μέχρι τις  5 για να περάσω καλά. Χωρίς να ξέρω βέβαια τότε πως έκανα πασαρέλα» είχε δηλώσει παλαιότερα στον ιστότοπο andro.gr και τον Δημήτρη Πάντσο η Καίτη Γκραμμά για την πρώτη φορά που περπάτησε σε ψηλοτάκουνα.

Παρότι η ίδια είχε κατασταλάξει στο τι θέλει να κάνει και έδειχνε να αντιμετωπίζει τα πάντα γύρω της με ψυχραιμία και πολλή δύναμη, σε συνέντευξή της είχε παραδεχτεί πως μόνο εκείνη ήξερε πόσο βαρύ ήταν να ζει σε ένα σώμα που δεν ένιωθε ελεύθερη. Οι γονείς της δεν ήταν πάντα υποστηρικτικοί μαζί της. Το αντίθετο. Όταν ήταν 16 ετών η μητέρα της τής έλεγε ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει τίποτα στη ζωή της και θα καταλήξει να γίνει πόρνη. Αυτή η κατάσταση την πείσμωσε, την έκανε να πιστέψει ακόμα περισσότερο στον εαυτό και τις δυνάμεις της και να δουλέψει σκληρά για να πετύχει το όνειρό της. 

«Μεγάλωσα με πάρα πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Ο μπαμπάς μου στρατιωτικός. Καταλαβαίνεις τι συνέβαινε στο σπίτι. Έπρεπε να διαβάζω πάρα πολύ, να είμαι τέλεια σε όλα, να μην γκρινιάζω, να μην ενοχλώ, να αντεπεξέρχομαι σε όλα, να μη λέω «όχι». Οπότε, όταν τους ανακοίνωσα ότι θέλω να παρατήσω το σχολείο, να κάνω φυλομετάβαση και να ασχοληθώ με το modelling, ταράχτηκαν όλες οι ισορροπίες.

Η μητέρα μου ήθελε να μου φέρει παπά για εξορκισμό. Της έλεγα «είμαι μια γυναίκα σε αντρικό σώμα» και θεωρούσε ότι κάποιος γυναικείος δαίμονας έχει μπει μέσα μου, άρα θα μας βοηθήσει ένας παπάς για να τον βγάλει. Ο μπαμπάς μου μου έλεγε «βγάλ’ τα όλα αυτά από το μυαλό σου, δεν ισχύουν». Στα 15 μου άκουγα κάθε μέρα ότι θα γίνω πόρνη, ότι θα είμαι για πάντα μόνη μου» είχε εξομολογηθεί στο Down Town.

Τελικά, η σχέση με τους γονείς έφτιαξε, και μέχρι και σήμερα τη στηρίζουν σε ότι και αν κάνει τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά όταν χρειάζεται. Εξίσου καλή είναι και η σχέση με τα αδέρφια της, ο αδερφός της ήταν για εκείνη πάντα ο προστάτης της, ο άντρας που όπως λέει έχει αγαπήσει πιο πολύ στη ζωή της.

Η διαδικασία της φυλομετάβασης

Στα 21 της χρόνια ξεκίνησε τη φυλομετάβαση. Η διαδικασία αυτή φυσικά δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Πολλοί άνθρωποι που μέχρι τότε βρίσκονταν στον περίγυρό της απομακρύνθηκαν. Δεν άντεχαν και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πολλά πράγματα. Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ήταν πολλά αλλά ήταν αποφασισμένη. 

Το GNTM και η προφητεία της Βίκυς Καγιά

Η ταυτότητά της αποτέλεσε πολλές φορές αφορμή για να κλείσουν πόρτες στη δουλειά της. Μια από αυτές ήταν και το GNTM. Το 2018 η Καίτη Γκραμμά είχε περάσει από τα casting του ριάλιτι μόδας εντυπωσιάζοντας τους κριτές οι οποίοι της χάρισαν απλόχερα τα τέσσερα ναι. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής φύλου και δεν είχε βγει η νέα της ταυτότητα, δεν της επέτρεψε να μπει στο σπίτι. 

«Στο Next Top Model πήρα τέσσερα ναι. Ομόφωνη απόφαση. Με το που μπήκα μέσα είχαν και οι τέσσερις κριτές μια αμήχανη στιγμή. Τη μεγαλύτερη αμηχανία την είχε ο κύριος Σκουλός. Σηκώθηκε και έκανε την πιο αδιάκριτη ερώτηση. Με κοιτούσε στα μάτια και με ρώτησε: “Ε, είσαι αγόρι”. Ο λόγος που δεν μπήκα ήταν πως η ταυτότητα μου λέει πως είμαι ακόμη αγόρι. Ήταν νομικός ο λόγος. Στη Βίκυ είπα ότι τη θαυμάζω πολύ και μου είπε ότι “έχεις δυνατότητες να φτάσεις όχι μόνο τη δική μου καριέρα, αλλά να με ξεπεράσεις κιόλας”. » είχε πει στη συνέντευξη που είχε δώσει στην Ελεονώρα Μελέτη και τα Μεσάνυχτα.

Και τελικά, η Βίκυ Καγιά δεν έπεσε έξω αφού η Καίτη Γκραμμά τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό παρόλο που πολλές φορές έχει χάσει συμβόλαια επειδή μαθαίνουν ότι δεν έχει γεννηθεί γυναίκα..

«Συνέχεια και παντού, και όχι απλώς ρατσισμό αλλά δυνατές σφαλιάρες: Έχω χάσει συμβόλαια, έχω χάσει μεγάλες καμπάνιες. Έχει τύχει πολλές φορές να με κλείσει ένας πελάτης θεωρώντας ότι είμαι γεννημένη γυναίκα και όταν μάθει την ταυτότητά μου να ακυρώσει τη δουλειά. Αλλά προσπαθώ να το εξηγήσω, μπαίνω στη θέση των πελατών. Όταν βγήκε το πολυσυζητημένο διαφημιστικό, δεν έλειψαν οι παραφωνίες και οι ακραίες αντιδράσεις» είχε πει στο Down Town.

Το κεφάλαιο “έρωτας”

Όσο για τον έρωτα στη ζωή της, έχει πει πως όταν είναι ερωτευμένη νιώθει ότι μπορεί να μετακινήσει ολόκληρο τον πλανήτη ωστόσο, παραδέχεται ότι το κεφάλαιο αυτό για ένα διεμφυλικό άτομο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους πως είναι εργάτριες του σεξ και τίποτα παραπάνω.

«Ο κόσμος πάντα μας αντιμετώπιζε σαν σεξουαλικά αντικείμενα με συναισθηματικά κενά. Πολλοί είναι αυτοί (σίγουρα περισσότεροι από όσους θα περίμενε κάποιος) που θέλουν να κοιμηθούν με μια τρανς κοπέλα, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ξυπνήσουν μαζί της το επόμενο πρωί. Είναι σχεδόν τόσο αυταπόδεικτη αυτή η στάση που δεν μπορώ να καταλάβω καν πως εξηγείται. Αν έπρεπε να παίξω αυτόν τον άχαρο ρόλο και να προσπαθήσω να εξηγήσω από που προκύπτει αυτή η σεξουαλικοποίηση ενός άγνωστου ατόμου θα εντόπιζα δύο πιθανές αιτίες:

Πρώτον ότι έχει καθιερωθεί πως τα τρανς άτομα είναι επαγγελματίες εργάτριες του σεξ, επειδή εξαναγκάζονται οι περισσότερες να καταφύγουν στον αγοραίο έρωτα. Και δεύτερον, όσο περίεργο και αν σου φαίνεται στο μυαλό του μέσου ανθρώπου αυτή η ανατομική ποικιλομορφία που έχει μια τρανς γυναίκα φαντάζει αισθησιακή: όταν είσαι διεμφυλική, όπως λέει και η ίδια η λέξη διαθέτεις πρωτογενή αντρικά χαρακτηριστικά και δευτερογενή γυναικεία χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει αυτό αυτομάτως; Πως είσαι σε θέση να ικανοποιήσεις όλους τις πιθανούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Καθίστασαι έτσι με κάποιον τρόπο σαν σεξουαλικό πασπαρτού, ήδη μόνο και μόνο από την ανατομία σου και τελικά είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δει πέρα από αυτό» είχε δηλώσει στο παρελθόν στον ιστότοπο andro.gr.

Σήμερα, η Καίτη Γκραμμά έχει καταφέρει να κάνει μερικά από τα μεγαλύτερα όνειρά της πραγματικότητα χωρίς όμως να σταματά να δουλεύει πάνω σε αυτό που αγαπά και να προσπαθεί να γίνεται ολοένα και καλύτερη.

 

Read More

And More