Κατάπαυση πυρός πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

Κίνηση τακτικής από το καθεστώς Καντάφι λίγο πριν ξεκινήσει η ΝΑΤΟϊκή επίθεση

Στην παγκόσμια σκακιέρα όπου «παίζεται» το παιχνίδι της Λιβύης, ο Μουαμάρ Καντάφι αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος και ικανός αντίπαλος για τη διεθνή κοινότητα που μέσα σε μια νύχτα θυμήθηκε να στραφεί εναντίον του.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιτρέψει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την έναρξη των βομβαρδισμών, ο Συνταγματάρχης έκανε μια κίνηση ματ, δένοντας τα χέρια του ΝΑΤΟ. Διέταξε την κατάπαυση του πυρός και συμμορφώθηκε με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, τονίζοντας πως το καθεστώς Καντάφι «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων». Σημείωσε δε ότι θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα.

Αμέσως μόλις η Τρίπολη ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, πριν ακόμη ψηφιστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Καντάφι είχε φροντίσει να απειλήσει με… κόλαση όποιον τολμούσε να του επιτεθεί.

Η Γαλλία, πάντως, ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει

Διάβασε αναλυτικό ρεπορτάζ στο Newsit

Read More

And More