Κι άλλοι φόροι, χωρίς αυξήσεις για το 2011!

Μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων αποτελεσμάτων της απόδοσης των μέτρων της κυβερνηση στην αύξηση των εσόδων, φαίνεται πως η όποια αισιόδοξη προοπτική απομακρύνεται. Όπως εξηγεί ο συνάδελφος Χρήστος Ζιώτης, στο άρθρο που δημοσιεύεται στο οικονομικό φύλο της Ελευθεροτυπίας, οι αυξήσεις των κρατικών εσόδων είναι της τάξης του 4%, αντί του 13% που προέβλεπαν. Αυτό σημαίνει πρακτικά αύξηση των φόρων, το οποίο σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, ρίχνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, με την πραγματική μείωση των μισθών για το 2011 να υπολογίζεται στο -3%.

Και δεν είναι μόνο οι μειωμένοι μισθοί και οι αυξημένες τιμές που θα δυσκολέψουν τα πράγματα τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από το Μνημόνιο με την Τρόικα να αυξήσει όλους τους φόρους στα 67 εκατομμύρια ευρώ, από τα 60 εκατομμύρια που προέβλεπε για το 2010.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, ακόμη και αν το ΦΠΑ αυξήθηκε διαδοχικά από το 19% στο 23% μέσα σε ένα μόλις 6μηνο, τα έσοδα του κράτους από αυτό ήταν σχεδόν τα ίδια με εκείνα της περασμένης χρονιάς. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, κάνει λόγο για μικρή υστέρηση στην αύξηση των εσόδων, η οποία θα υπερξαλυφθεί τους επόμενους μήνες με την εντατικοποίηση των ελεγχών και την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Read More

And More