Κηδεία Σπύρου Φωκά: Συγκίνησε με τα λόγια της η σύζυγός του, Λίλιαν – «Τον άφησαν να πεθάνει από πλήξη»

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου στις 12.00 τελέστηκε η πολιτική κηδεία του Σπύρου Φωκά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Ο Σπύρος Φωκάς αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, όμως τελικά δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας. Δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν η σύζυγός του, Λίλιαν Φωκά, η οποία εμφανίστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με την κόρη της, Κωνσταντίνα, ντυμένες και οι δυο στα λευκά.

Η σορός του  Σπύρου Φωκά παρέμεινε στην αίθουσα πολιτικής κηδείας του Α’ Νεκτροταφείου από 12.00 μμ έως 14.00 και την ώρα που εξήλθε από αυτή προκειμένου να μεταφερθεί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, η Λίλιαν Φωκά αποφάσισε να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο και στη συνέχεια να πει δυο λόγια που αφορούν όλους τους ηθοποιούς αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο γενικότερα. (δες εδώ το βίντεο από τον χορό της Λίλιαν Φωκά)

«Να βλέπει ο κόσμος και να χαίρεται, να γεμίζει η ψυχή τους συναισθήματα, αυτό το λειτούργημα έκανε ο Σπύρος. Δεν είναι επάγγελμα, είναι θάνατος όταν δεν αναγνωρίζεται και ζωή όταν παίζει. Αυτόν (Σπύρο Φωκά) τον αφήσανε σε μια ηλικία δημιουργική… και μετά τον αφήσανε να πεθάνει από πλήξη….

Έκλαψε πολύ για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έλεγε, “αχ, Ελλάδα μου καημένη και Αθήνα μου όμορφη που είσαι”. Προχωρήστε ρε μπροστά. Αγκαλιάστε αυτά τα πλάσματα που δίνουν ψυχή, ψυχή και καρδιά όταν παίζουν, κι όταν εσείς πάτε να τους δείτε σε αυτό το σανίδι, δε ξέρετε πριν τι μπορεί να είχε συμβεί.

Ο Οδυσσέας Σταμούλης έχασε τον γιο του και έπαιζε για σας, έπρεπε να παίζει. Δεν έχει “δε μπορώ” γι’ αυτούς. Γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει τρελά το Υπουργείο Πολιτισμού κτλ… Χωρίς την Τέχνη πεθαίνουμε ρε…»

Βίντεο: Πέτρος Χόντος

Read More

And More