Κόλαση στη Λιβύη – Επέστρεψαν οι Έλληνες στη χώρα μας

Κόλαση στη Λιβύη – Επέστρεψαν οι Έλληνες στη χώρα μας | tlife.gr

“Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος “, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλης, κατά την άφιξη και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη.

Στη 1 το βράδυ δόθηκε τέλος στην αγωνία για τους συγγενείς όσων επέβαιναν στο δεύτερο C130. Μεταξύ εκείνων που επαναπατρίστηκαν και ο ένας από τους μόλις πέντε υπαλλήλους της ελληνικής πρεσβείας που παραμένει ακόμη άγνωστο πως δέχθηκε πυρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο και το πόδι.
Ευτυχώς η επιχείρηση συντονίστηκε καλά σε αυτό το σημείο και ο άνθρωπος στάθηκε δυνατό να μεταφερθεί από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και από κει στην Ελλάδα με τα C130.
Ωστόσο, κάλαση φαίνεται πως επικρατεί στη Λιβύη μετά το τελευταίο διάγγελμα του Καντάφη και τον μεγάλο αριθμό των νεκρών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες. Οι Έλληνες που προσγειώθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν σοκαρισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και επέστρεψαν επειδή φοβήθηκαν για τη ζωή τους.
“Ζήσαμε στιγμές τρόμου”
Λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ έφθασε το πρώτο C-130 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 88 Έλληνες που ζούσαν και εργάζονταν στην ταραγμένη Λιβύη και οι οποίοι υπό το φόβο του αιματοκυλίσματος, είχαν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Το NewsIt βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τους συγγενείς των Ελλήνων από την Λιβύη και αποθανάτισε τις στιγμές συγκίνησης αλλά και της ανακούφισης, καθώς η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο.
Οι πρώτοι Έλληνες που προσγειώθηκαν είχαν τρομερά παράπονα από την ελληνική πρεσβεία της Λιβύης, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν σήκωναν ούτε τα τηλέφωνα.
Στις πολύ δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης επαναπατρισμού καθώς και στις δυσκολίες στην επιβίβαση των Ελλήνων, αναφέρθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Ζέπος και τόνισε ότι από πλευράς ΥΠΕΞ και προσωπικά του κ. Δόλη, ο οποίος συνόδευσε τους Έλληνες και συντόνισε την επιχείρηση, έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει.
Παράλληλα, συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας όλου του κόσμου πυροδότησε αργά το βράδυ της Πέμπτης μια φήμη που κυκλοφόρησε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Μουάμαρ Καντάφι πυροβολήθηκε. Ωστόσο, λίγο αργότερα Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι ο Λίβυος ηγέτης είναι νεκρός.
Όλα αυτά προέκυψαν ελάχιστες ώρες μετά το τρίτο τηλεοπτικό διάγγελμα του Καντάφι μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Αυτή τη φορά ήταν ένας εικοσάλεπτος τηλεφωνικός μονόλογος, κατά τον οποίο ο συνταγματάρχης είπε ότι “αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα δεν είναι μια λαϊκή επανάσταση, αλλά διαδηλώσεις που κατευθύνονται με τρομοκρατικές μεθόδους από την Αλ Κάιντα και τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”.

Δες video από την επιστροφή των Ελλήνων στο newsit

READ more