Κόρα Καρβούνη – Αυτή η νύχτα μένει: Το πραγματικό της όνομα, ο λόγος που δεν παντρεύτηκε και η απώλεια που την σημάδεψε

Η Κόρα Καρβούνη είναι μια από τις πρωταγωνίστριες της νέας τηλεοπτικής σειράς του Alpha «Aυτή η νύχτα μένει» η οποία μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, εκείνη της δεκαετίας του 80 και στη νυχτερινή της ζωή.

Η Κόρα Καρβούνη υποδύεται τη Νίτσα, τον φύλακα άγγελο της Ζέτας, είναι μια γυναίκα που κέρδισε τη ζωή με τον τσαμπουκά της. Ακόμα κι όταν η ζαριά ήταν ανάποδη γι’ αυτήν. Πατάει στη γη, κοιτάει ψηλά, αλλά δε συγχωρεί εύκολα… ούτε τον εαυτό της….

   

Ποια είναι η Κόρα Καρβούνη

Το πραγματικό της όνομα είναι Κόρα Μέι. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και το όνομά της το πήρε από την Αμερικανίδα γιαγιά της. Έχει μια δίδυμη αδερφή και παρότι μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να ζει στο κέντρο της Αθήνας.

«Γεννήθηκα στην Αμερική, αλλά το επίθετό μου είναι ελληνικό. Εκείνη την εποχή είχε μόλις βγει ο νόμος για την επιλογή του επιθέτου από τους γονείς, οπότε οι δικοί μου επέλεξαν το ελληνικό αντί για το αμερικάνικο που ήταν Smith, το οποίο είναι πολύ κοινότοπο, σαν να λέμε Παπαδοπούλου. Το όνομά μου είναι Κόρα-Μέι, σπάνιο αμερικάνικο με αρχαιοελληνική ρίζα. Κόρα σημαίνει κόρη και Μέι είναι προσφώνηση για την Περσεφόνη. Κράτησα, λοιπόν, το μισό όνομά μου, αν και γυρίζω όταν με φωνάζουν Κόρα-Μέι» είχε αποκαλύψει η ίδια σε σενέντευξή της στο περιοδικό Gala.

Η επιθυμία της να ασχοληθεί με την υποκριτική προέκυψε σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ αμέσως βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από το περιβάλλον της.

«Αντιμετώπισα τη συνεχή επιβράβευση και τη παρότρυνση των άλλων σε αυτή μου την επιθυμία. Μου έλεγαν χαρακτηριστικά πως έμοιαζα στην Κατίνα Παξινού. Ημουν ένα έντονο παιδί, εκφραζόμουν με ένταση, βίωνα έντονα τα συναισθήματα. Οι γονείς μου πολύ συχνά μου φώναζαν “Ελα Εκάβη”» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Gala η Κόρα Καρβούνη.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαγράψει μια πορεία κατατάσσει σε μια από τις καλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς, το ταλέντο της να έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό ενώ μετρά και αρκετές σημαντικές διακρίσεις.

Το 2006 τιμήθηκε ως η Καλύτερη Ελληνίδα Ηθοποιός από το περιοδικό, «Αθηνόραμα». Έχει λάβει δύο βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «J.A.C.E.» και Α’ γυναικείου ρόλου για το «September».

Για την Κόρα Καρβούνη όμως, το να είσαι ηθοποιός δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες και την αβεβαιότητα που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν, οι ηθοποιοί είναι πλάσματα που έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον εαυτό τους καθώς το να είσαι ηθοποιός για την Κόρα Καρβούνη σημαίνει μια διαρκής και ενδελεχής έρευνα, μια εκγύμναση του σώματος και του νου, και φυσικά πολύ διάβασμα.

Για την Κόρα Καρβούνη σημασία όταν ανεβαίνει στη σκηνή έχει μόνο το να μπορέσει να γεννήσει συναισθήματα στο κοινό που την παρακολουθεί.

Δες παρακάτω μια από τις ελάχιστες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις στην ΕΡΤ:

«Όταν ανεβαίνω πάνω στη σκηνή έχω ευθύνη για τα συναισθήματα που παίζω. Δεν ανεβαίνω για μένα, ανεβαίνω γιατί πρέπει το κοινό να νιώθει κάτι και θεωρώ αντιδεοντολογικό να μη γίνεται για εσάς. Βρίσκω τρόπους για να συγκινηθείτε, να κλάψετε, να γελάσετε, να βιώσετε πράγματα ώστε να γυρίσετε σπίτι σας με μια ανάταση» είχε πει στην ίδια συνέντευξη στο περιοδικό Gala.

Σημαντικό παράγοντα σε κάθε δουλειά της η Κόρα Καρβούνη θεωρεί τους συνεργάτες της και την καλή συνεργασία που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους.

«Αν δεν υπάρχει μια σωστή συνεργασία τότε ούτε το καλό έργο θα αναδειχθεί. Όχι γιατί δεν είναι ικανοί οι άνθρωποι, αλλά γιατί η ομάδα δεν θα δένει, δεν θα υπάρχει χημεία, δεν θα υπάρχει αλληλοκατανόηση» έχει πει σε συνέντευξή της στο ελculture.gr

H έννοια του καλλιτέχνη για την Κόρα Καρβούνη είναι συνυφασμένη με την έννοια του καλού ανθρώπου. Για εκείνη δε νοείται καλός καλλιτέχνης που δεν είναι καλός άνθρωπος.

«Το να είσαι καλός άνθρωπος σε κάνει μεγαλύτερο καλλιτέχνη, το πιστεύω αυτό με τα χρόνια. Για μένα πρέπει να ταυτίζονται αυτά τα δύο, έχω δει να ταυτίζονται συχνά. Πιστεύω πως ένας καλός άνθρωπος θα ταυτίζεται με έναν καλό καλλιτέχνη. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν καλλιτέχνη, η λέξη ούτως ή άλλως έχει το κάλλος μέσα, να είναι κακός άνθρωπος. Θα είναι ένας όμορφος άνθρωπος, όχι εμφανισιακά, στην ψυχή του. Παρατηρήστε, οι πιο μεγάλοι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί άνθρωποι, έχουν μείνει στην ιστορία, όπως ο Μηνάς Χατζησάββας. Ένα τρανό παράδειγμα» δήλωσε σε συνέντευξή της στο ελculture.gr

Για την προσωπική της ζωή γνωρίζουμε ελάχιστα. Για την ακρίβεια το μόνο που ξέρουμε είναι πως εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί μια σχέση με έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν έχει παντρευτεί καθώς όπως λέει τα οικονομικά τους δεν το επιτρέπουν.

«Γιατί να γνωρίζετε περισσότερα για την προσωπική μου ζωή; Εγώ ξέρω τα δικά σας; Αστειεύομαι. Δεν είναι ότι γνωρίζετε λίγα, αλλά δεν ασχολείται και κανείς. Όντως, είμαι άνθρωπος αρκετά σταθερός. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές, ακόμα και οι καλές. Με αναστατώνουν. Έχω την τύχη να έχω γνωρίσει έναν σπουδαίο άνθρωπο στη ζωή μου, με τον οποίο είμαστε αρραβωνιασμένοι. Δεν έχουμε παντρευτεί ακόμα γιατί είμαστε ράκη οικονομικά. Κατά την πανδημία ζούσαμε με το επίδομα. Έτσι, δεν μπορέσαμε να κάνουμε γάμο. Παρ’ όλα αυτά, πάντα λέω “ο άντρας μου” όταν αναφέρομαι στον Παναγιώτη», είχε δηλώσει η ηθοποιός» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ!

Κόρα Καρβούνη – Η απώλεια που την σημάδεψε

Πριν περίπου έναν χρόνο βίωσε μια σημαντική απώλεια, αυτή του πατέρα της. Για εκείνη αυτό ήταν και το πιο βαρύ πένθος με το οποίο έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπη, τόσο που το πένθος αυτό άρχισε να σωματοποιείται.

«Ήταν το πιο βαθύ πένθος που έχω βιώσει. Ακόμα το βιώνω. Δεν φεύγει εύκολα. Όταν χάνεις γονιό, νομίζω ότι η ζωή σου επαναπροσδιορίζεται, συνειδητοποιείς τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι. Σπαταλιόμαστε με ανούσια πράγματα. Επανασυντονίστηκα με το τι είναι η ζωή μου, αλλά και τι είναι σημαντικό και τι όχι. Είναι μεγάλη απώλεια. Λόγω του πένθους, που ήταν πολύ έντονο, έβγαλα κάτι σαν εσωτερικό έρπη στο στόμα, που ούτε οι γιατροί μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν.

Υπήρχε αντίδραση στο σώμα μου από τη μεγάλη θλίψη. Ήταν ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Πολλοί μου είπαν «μπορείς να μη στενοχωριέσαι τόσο;». Αλλά δεν γινόταν. Όταν αντιδρά το σώμα, είναι καλό. Σου δίνει ένα μήνυμα, να αντιμετωπίσεις κάτι, όχι για να το ξεχάσεις, αλλά για να συνεχίσεις» είχε πει στην ίδια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ!

Στις δουλειές της είναι επιλεκτική γι’ αυτό και τα βήματα που έχει κάνει τηλεοπτικά είναι όλα πολύ προσεγμένα. Όσο για τον λόγο που την έκανε να πει “ναι” στην πρόταση για την σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» έχει δηλώσει… 

«Είναι καθολικοί οι λόγοι που συνετέλεσαν να πω «ναι» στη συγκεκριμένη πρόταση», τόνισε. «Πρόκειται για ένα μυθικό βιβλίο, μία μυθική ταινία μέσα από αυτό, σκηνοθέτις είναι η Κατερίνα Φιλιώτου, με την οποία έχουμε συνεργαστεί ξανά, αλλά και το καστ των ηθοποιών – σπάνια τους βρίσκεις όλους αυτούς μαζί. Επιπλέον, το σενάριο, που γράφουν ο Γιώργος Μακρής και η Γιάννα Κανελλοπούλου, με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή. Βέβαια, έχει και χιούμορ. Μέσα σε όλα αυτά με γοητεύει το 1982, που τότε ήμουν βρέφος και μου αρέσει που «ξαναζώ» μία εποχή που ήταν πιο αθώα. Οι άνθρωποι ήταν πιο αγνοί και πιο αυθόρμητοι».

Φωτογραφίες: NDP/INSTAGRAM

Read More

And More