Κορονοϊός: Αυτό είναι το Plan B στη χώρα! Τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι [video]

Για το θέμα του κορωνοϊού και την ανησυχία που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων, μίλησαν το πρωί στο Mega, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας και ο πρ όεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος. «Στη συνάντηση με τον κ. Κικίλια σήμερα θα συζητήσουμε ορισμένα θέματα, όπως τα βόρεια σύνορά μας από τα οποία έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων. Τα φαινόμενα διασποράς του ιού σε πόλεις, με ορφανά κρούσματα. Θα κουβεντιάσουμε και τις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το κατά πόσο θα παρέμβουμε ή όχι», σημείωσε ο κ. Σύψας.

«Είναι δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να κάνουμε προτάσεις προς την πολιτεία για να αποφύγουμε αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο ίδιος είπε ότι «το ζήτημα των πανηγυριών θα συζητηθεί, και ακόμα και η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι. Δυστυχώς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, είναι η ώρα για δράση. Πρώτα από όλα είναι η δημόσια υγεία. Η οικονομία είναι αλληλένδετη με τη δημόσια υγεία. Θα προτείνουμε στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες ό,τι χρειαστεί».

«Στο plan B υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέες οδηγίες για τις μάσκες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, νέες ταξιδιωτικές οδηγίες. Τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά θα αλλάξουν ενδεχομένως οι όροι λειτουργίας τους. Έχουμε απευθύνει έκκληση, και ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει ελέγχους αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα δούμε αν απέδωσαν και αναλόγως θα κινηθούμε», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Υπήρχε ένα κρούσμα σε μια κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Σήμερα το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και η υγειονομική περιφέρεια μεταβαίνουν στο σημείο. Δεν είναι γνωστό το πώς κόλλησε το παιδί. Στο νοσοκομείο της Ημαθίας έγινε η διάγνωση. Αυτά που συμβαίνουν είναι αναμενόμενα, δεν μας εκπλήσσουν. Μας προβληματίζει εδώ και ένα – ενάμιση μήνα η έλευση των τουριστών. Την Τετάρτη αυτό που θα γίνει με τον έλεγχο στις πύλες εισόδου θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει από πριν. Όλοι που έρχονται από τα Βαλκάνια είναι “μαζεμένοι”, δεν κυκλοφορούν πολύ, έχουν περιορισμένο budget» ανέφερε σχετικά ο κ. Πυρπασόπουλος.

«Όταν συζητήθηκε το θέμα για τις κατασκηνώσεις υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός. Οργανώθηκε ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε στην Χαλκιδική με την έννοια ότι δεν είχαμε διασπορά. Θα το δούμε στην πορεία, ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα κρούσματα», είπε από την πλευρά του ο κ. Σύψας.

«Η κατάσταση παρακολουθείται καθημερινά. Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τον τουρισμό είναι αναιρέσιμες αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν έχουμε το καταστροφικό σενάριο θα κλείσει ο τουρισμός. Αλλά νομίζω δεν θα φτάσουμε εκεί. Νομίζω με τις ταξιδιωτικές οδηγίες θα μπορούμε να έχουμε κάποιους τουρίστες το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τον τουρισμό.

«Ο ιός έχει την ίδια επικινδυνότητα, απλώς τα κρούσματα είναι ανάμεσα σε τουρίστες που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν μπαίνουν εύκολα στο νοσοκομείο και δεν διασωληνώνονται. Αν υπάρξει διασπορά, όμως, του ιού, θα προβάλει και τις ευπαθείς ομάδες και θα έχουμε και θανάτους και διασωληνώσεις. Με τα εργαλεία που έχουμε είμαστε “τυφλοί” για δύο εβδομάδες. Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε μια καλή εικόνα για την επίδραση του τουρισμού στην επιδημία στη χώρα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Η Αθήνα είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών θα ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα σε μεγάλες πόλεις. Επειδή υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, αν ξεφύγει η επιδημία θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Είναι πολύ κακό σενάριο το να ξεφύγει η κατάσταση στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι κάτω από το 1%. Και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι επίνοσοι», εξήγησε ο κ. Σύψας.

κορονοϊός Σερβία

«Έχουμε τεράστια επιτυχία των μέτρων, στα Βαλκάνια η επιδημία ήρθε αργότερα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε την πορεία των Βαλκανίων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω ταξιδιωτικές οδηγίες, αν χρειαστεί. Θα δούμε αν τα μέτρα αποδίδουν, αν ανακόπτεται η εισροή κρουσμάτων. Αν όχι, ενδεχομένως και να κλείσουν τα βόρεια σύνορα», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

Πηγή: Newsit

Read More

And More