Κορονοϊός: Δεν αποκλείεται «τρίτο τέταρτο ή πέμπτο» κύμα

Μια πρόβλεψη που μοιάζει εφιάλτης αλλά ίσως μπορεί και να αποφευχθεί. Φθινόπωρο ή χειμώνα το τρίτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας, εκτιμά ο Δημήτρης Παρασκευής μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ελπίδες για μείωση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ο κορονοϊός ήρθε για να… μείνει και όπως πολλοί επιστήμονες λένε «δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα». Το δεύτερο κύμα κορονοϊού ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου αλλά παρά το καλοκαίρι και τον τουρισμό «καταφέραμε να το περιορίσουμε» όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Ο γνωστός επιδημιολόγος εκτιμά πως υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν, όπως, οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Το ενδεχόμενο για τρίτο, ή και τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα υπάρχει και απ’ ό,τι φαίνεται για αυτό τον ιό δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως ο ιός της γρίπης για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να ζήσουμε νέα κύματα κορονοϊού; «Το αν τηρούμε τα μέτρα, αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. Το καλοκαίρι η κύρια παράμετρος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα ήταν η χαλάρωση, και το γεγονός επίσης ότι είχαμε μία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα στην κοινότητα, που έπαιξε και αυτό το ρόλο του σε ότι αφορά τη διασπορά».

Με τα κρούσματα να είναι καθημερινά τριψήφια, η ανησυχία είναι έκδηλη. Κατά τον Δημήτρη Παρασκευή, πάντως, η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις». Παράλληλα δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν μέτρα. «Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Πηγή Newsit.gr

 

Read More

And More