Κορονοϊός: Έλεγχοι παντού και “μπλόκο” στα πανηγύρια τον Αύγουστο – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Έλεγχοι παντού. Με αυτό το «σύνθημα» επιχειρεί η κυβέρνηση αφενός να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής κατά του κορονοϊου, αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να «ξορκίσει» τα φαινόμενα εφησυχασμού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με φόντο τα αυξημένα κρούσματα.

Η κατάσταση, βέβαια, παραμένει προσώρας υπό έλεγχο και είναι χαρακτηριστικό πως έχει σχεδόν μία εβδομάδα να καταγραφεί θάνατος, αλλά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται είτε σε νοσοκομεία αναφοράς είτε σε ΜΕΘ αυξάνεται και μαζί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ένα ακόμη στοιχείο που μοιάζει θετικό, παρά την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, είναι ότι έχουν οι διαθέσιμες θέσεις ΜΕΘ πλέον έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το ξεκίνημα του πρώτου κύματος της πανδημίας, άρα και οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Όμως, στην πράξη έχει αποδειχθεί – και μάλιστα στη «γειτονιά» μας, ήτοι στα Βαλκάνια – πως είναι πολύ εύκολο η κρίση να χτυπήσει την πόρτα μας εάν η διασπορά του ιού μεγαλώσει. Ενώ και το άνοιγμα από χθες των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τα «εισαγόμενα» κρούσματα, καθώς και την προοπτική του ανοίγματος τις επόμενες ημέρες σε χώρες με προβληματικούς επιδημιολογικούς δείκτες (ΗΠΑ, Σουηδία) αποτελεί άλλον έναν λόγο για να είναι οι Αρχές σε εγρήγορση και οι πολίτες να μην εφησυχάζουν.

Αποφάσεις για πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων

Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, κατά την οποία δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα παρά μόνον η πιο αυστηρή εφαρμογή των υφισταμένων, μέσα από εντατικότερους ελέγχους. «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας ευθέως την αυστηροποίηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων «χωρίς εκπτώσεις», δίνοντας έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Όπως έλεγαν, άλλωστε, στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση προσβλέπει στην πιο στενή συνεργασία και την ενεργοποίηση των περιφερειών και των δήμων για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς διαπιστώθηκε ότι συνδράμουν… με το σταγονόμετρο.

Το επισήμανε, άλλωστε, κατά τη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας χαρακτηριστικά τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος επίσης έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων σε μπαρ, χώρους διασκέδασης και συνάθροισης, ύστερα από επικοινωνία του με τους προέδρους της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ) και τους δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Περιστερίου και παραλιακών δήμων της Αττικής.

Νέος τρόπος ελέγχων

Οι έλεγχοι σήμερα διεξάγονται από την ΕΛΑΣ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Από εδώ και στο εξής, όμως, θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό όργανο επιχειρήσεων, την ευθύνη του οποίου έχει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα λαμβάνει τα επιδημιολογικά στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο συντονιστικό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων και ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και από έναν μεγάλο ή παραλιακό Δήμο της χώρας.

Η επιτροπή των ειδικών πάντως, έχει ήδη εισηγηθεί δέσμη μέτρων, η οποία περιλαμβάνει τη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Μέτρο το οποίο θα ισχύσει από σήμερα κι έως τις 15 Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ. Επίσης, εντός των επομένων ημερών θ’ αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο, καθώς οι απαγορεύσεις ισχύουν έως τα τέλη Ιουλίου. Κατά πληροφορίες πάντως, η απαγόρευση πιθανότατα θα επεκταθεί και τον Αύγουστο.

Πηγή: Newsit

Read More

And More