Κορονοϊός: Η κτηνίατρος Αλεξάνδρα Δέρβα απαντά αν κινδυνεύεις από το κατοικίδιό σου!

Αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την τρελή πορεία του κορονοϊού που απειλεί όλους μας, συντροφιά μας και ψυχοθεραπεία μας, είναι οι τετράποδοι φίλοι μας! Τα ζωάκια μας που είναι μέλη της οικογένειά μας. Οι περισσότεροι απο τα έχουμε δίπλα μας στον καναπέ, στο κρεβάτι και μέσα στο σπίτι. Επειδή ειπώθηκαν πολλά, το TLIFE, ρώτησε την κτηνίατρο Αλεξάνδρα Δέρβα αν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τα σκυλάκια η τις γάτες μας ή αν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε εμείς από τη στενή επαφή μαζί τους. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε

Διάβασε όσα χρήσιμα μας απάντησε:

Αυτές τις ημέρες όλοι μένουμε σπίτι μαζί με την οικογένεια. Μαζί μας και τα κατοικίδιά μας.
Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, τα σκυλάκια μας και οι γάτες προσβάλλονται από κορονοϊό;

– Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα όχι τα κατοικίδια δε προβάλλονται από τον συγκεκριμένο κορονοιό. Πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μοναδικός κορονοιος, σχεδόν σε όλα τα είδη ζώων υπάρχουν ιοί της συγκεκριμένης ομάδας με τροπισμό, ανάλογα, σε συγκεκριμένο είδος ζώου. Ο κορονοιός που αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει αυτή τη πανδημία όλοι οι επιστήμονες μέχρι τώρα συμφωνούν πώς όχι δεν αφορά το σκύλο και τη γάτα.

Μπορούμε να κολλήσουμε το σκύλο μας κορονοϊό, ή το αντίθετο να μας κολλήσει ο σκύλος μας;
Με τα έως τώρα δεδομένα δε φαίνεται άτι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Βλεπουμε στο Instagram όλους αυτές τις δύσκολες μέρες αγκαλιά με τα σκυλάκια και τις γάτες τους. Αγκαλιές φιλιά κλπ. είναι επικίνδυνο πιστεύετε; Να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας ή όχι; Τι προτείνετε;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από τους διεθνείς επιστημονικους κτηνιατρικους φορείς, καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χαιδευουν το ζώο μας άλλοι άνθρωποι καθώς αν εκείνοι νοσουν ή είναι φορείς του ιού τότε θα μπορούσε ο σκύλος ή η γάτα μας μηχανικά (όπως δηλαδή τα χρήματα που ανταλλασουμε, το πόμολο μιας πόρτας ή το ποτήρι που πίνουμε νερό) να μεταφέρει για λίγη ώρα τον ιο. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούμε βασικούς κανόνες υγιεινής όπως πάντα λέμε ότι αφού ασχοληθούμε με το ζώο μας πλενουμε καλά τα χέρια μας και ιδίως πριν φάμε, καπνισουμε κλπ. Καλό είναι η στενή επαφή στο πρόσωπο να αποφεύγεται (φιλιά κλπ). Επίσης σύντομες βόλτες με το σκύλο μας σε όχι πολυσυχναστα μέρη μπορούν να γίνονται, καλό θα είναι γυριζοντας να πλενουμε τα πόδια του με το σαμπουάν του ή κάποιο αντισηπτικο σαπούνι με χλωρεξιδινη ή ποβιδονη.

Η φροντίδα και η σχέση μας με το ζώο δε πρέπει και δεν υπάρχει λόγος να διαταραχθουν απλά να ακολουθησουμε κάποιους απλους βασικούς κανόνες υγιεινής. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση να νοσουμε ή να γνωρίζουμε ότι είμαστε φορείς του ιού οπότε θα πρέπει να μείνουμε μακριά από το ζώο όπως θα μείνουμε μακριά και από τους ανθρώπους μας, για να αποφύγουμε το ζώο να λειτουργήσει ως μηχανικός μεταφορεας όπως περιγραψαμε παραπάνω.
Συνιστώ οι κηδεμονες κατοικιδιων να παίρνουν τη πληροφόρηση από έγκυρες πηγές όπως η WSAVA (WSAVA. org) για την αποφυγή του πανικού. Τα ζώα και σε αυτή τη δύσκολη περιοδο θα βοηθήσουν για άλλη μια φορά τους κηδεμονες τους να τη ξεπεράσουν ευκολότερα, το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και να ακολουθούμε βασικούς κανόνες υγιεινής και προστασίας.
Αλεξάνδρα Δέρβα
Κτηνίατρος DVM
Απόφοιτος κτηνιατρικης σχολής ΑΠΘ

Read More

And More