Κορονοϊός: Πόσο μας προστατεύουν τελικά οι ασπίδες προσώπου;

Άσχημα νέα για όσους ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να προστατευθούν από τον νέο κορωνοϊό χρησιμοποιώντας ασπίδα προσώπου. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν μπορεί να περιοριστεί αποτελεσματικά με αυτήν, διότι είναι σχεδόν πανταχόθεν ανοικτή.

Η έρευνα έγινε με πειράματα προσομοίωσης, στα οποία οι επιστήμονες αναπαρέστησαν όλους τους πιθανούς τρόπους μετακίνησης των σταγονιδίων του αναπνευστικού. Τα σταγονίδια αυτά εκπέμπονται όταν μιλάμε, τραγουδάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, η ασπίδα προσώπου προστατεύει από τον κορωνοϊό λιγότερο απ’ όσο η μάσκα. Και αυτό, διότι η ασπίδα είναι στερεωμένη μόνο γύρω από το μέτωπο, αφήνοντας κενά στα πλάγια και στο κάτω μέρος του προσώπου. Έτσι, τα αιωρούμενα σταγονίδια βρίσκουν εύκολα διέξοδο, ενώ εξίσου εύκολα εισέρχονται προς το πρόσωπό μας.

Εξίσου επικίνδυνες για τη διασπορά του κορωνοϊού προς άλλα άτομα είναι οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Atlantic της Φλόριντα (FAU).

Οι ερευνητές εξέτασαν τι συμβαίνει όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται, καθώς φορά διάφορα προστατευτικά προσώπου:

  • Χειρουργική μάσκα για μη-ιατρική χρήση
  • Ασπίδα προσώπου
  • Μάσκα με βαλβίδα εκπνοής

Τα ευρήματα

Τα προστατευτικά τοποθέτησαν εναλλάξ στην προτομή μιας κούκλας, που ήταν εφοδιασμένη με μία χειροκίνητη αντλία προσομοίωσης του βήχα ή του φταρνίσματος. Η κούκλα εξέπεμπε διάλυμα νερού και γλυκερίνης από το στόμα της. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία λέιζερ για να οπτικοποιήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα σταγονίδια κάθε φορά που η κούκλα «έβηχε» ή «φταρνιζόταν».

Όπως διαπίστωσαν, η ασπίδα προσώπου μπλόκαρε τα σταγονίδια που εκπέμπονταν ευθεία μπροστά. Ωστόσο τα μικροσκοπικά σταγονίδια που κινούνταν προς τα πλάγια ή κάτω, διέφευγαν ανενόχλητα στον αέρα. Στον αέρα διαχέονταν ανεμπόδιστα και τα σταγονίδια από τη μάσκα με τη βαλβίδα εκπνοής.

«Με το πέρασμα του χρόνου, τα σταγονίδια διαχέονταν ευρέως προς όλες τις κατευθύνσεις, αν και όσο απομακρύνονταν από την κούκλα, οι συγκεντρώσεις τους έφθιναν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Manhar Dhanak, καθηγητής στο FAU. «Αντιθέτως, η κλασική χειρουργική μάσκα που χρησιμοποιεί το κοινό, περιόριζε δραστικά την εκπομπή των αναπνευστικών σωματιδίων».

Οι ειδικοί συνιστούν εδώ και καιρό στους πολίτες να μην φορούν ασπίδα προσώπου, αντί για μάσκα, διότι δεν παρέχει επαρκή προστασία. Δυστυχώς, όμως, πολλοί εργαζόμενοι τη χρησιμοποιούν, διότι επιτρέπει την είσοδο του αέρα και τους διευκολύνει, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές λένε πως κανονικά η ασπίδα προσώπου πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με χειρουργική μάσκα, διότι έτσι:

  • Προστατεύει και τα μάτια από τον κίνδυνο να τα μολύνει ο νέος κορωνοϊός
  • Μας εμποδίζει να αγγίξουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας

Πηγή: iatropedia.gr

Read More

And More