Κορονοϊός: Τις επόμενες 48 ώρες κρίνονται τα πάντα – Στο τραπέζι ακόμη και ευρύτερα lockdown

Ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα το πιο κρίσιμο 48ωρο για τη Βόρεια Ελλάδα. 14 περιφέρειες στο “πορτοκαλί” και στο κόκκινο. Τέλη της εβδομάδας η πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων. Η αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο 48ωρο στη Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τρεις περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα.

Το ενδεχόμενο να περάσουν από το πορτοκαλί στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού παραμένει ορατό εάν τα κρούσματα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο ή συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ζητούμενο παραμένει να μη φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. Η κατάσταση στις εν λόγω περιοχές κρίνεται έτσι ως οριακή, σε αντίθεση με αυτή στην Αττική, όπου, παρά τον επίσης «τσιμπημένο» αριθμό κρουσμάτων, καταγράφεται σταθεροποίηση.

14 περιφέρειες στο “πορτοκαλί” και στο “κόκκινο”

Αυτή τη στιγμή στο χάρτη επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται 14 περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες στο «πορτοκαλί» και δύο στο «κόκκινο». Μέτρα όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων για τους 65+ και τις ευπαθείς ομάδες ή το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα δεν εξετάζονται, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Όμως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τοπικών ή ακόμη και ενός γενικευμένου lockdown για 14 μέρες, ιδιαίτερα εφόσον τα κρούσματα ξεπεράσουν έως το τέλος της εβδομάδας τα 1.500 ημερησίως, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση για τετραψήφιο αριθμό τις επόμενες ημέρες και μετά τη χθεσινή μικρή κάμψη που οφείλεται, ως είθισται, στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε και τα λιγότερα τεστ που έγιναν.

Πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων

Προς τα τέλη της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και η πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας. Επίσης, εντείνονται με κυβερνητική εντολή οι έλεγχοι κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως προς τα μέτρα προστασίας και – κυρίως – το ωράριο λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι καλύτερη απ’ ό,τι στην Κεντρική Ευρώπη, όπου πλέον δίνεται μάχη με το χρόνο για να… σωθούν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες χώρες χαρακτηρίζονται υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, με την Ελλάδα να παραμένει στο «πράσινο».

Πηγή: Newsit

Read More

And More