Κώστας Φαλελάκης: Η νέα ζωή μετά το θάνατο του Μηνά Χατζησάββα!

Το Νοέμβρη 2015, σε ηλικία 67 χρόνων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού (μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας του) άφησε την τελευταία του πνοή ο Μηνάς Χατζησάββας. Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί για το χαμό του. Συντετριμμένες οι αδελφές του με τις ανιψιές του, αλλά και ο σύντροφός του Κώστας Φαλελάκης δεν μπορούν να πιστέψουν στην απώλειά του, αλλά και στο ντόμινο των εξελίξεων που θα έρθουν μετά το χαμό του.

Η κηδεία του γίνεται στις αρχές του Δεκέμβρη (Τετάρτη 2 του μήνα) και είναι πολιτική Είναι όλοι οι φίλοι του εκεί και άτομα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί είναι και ο άνθρωπος που πέρασε μαζί του τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του, ο Κώστας Φαλελάκης που στον λόγο του για τον Μηνά ξεσπά.

“Μηνούλη μου… Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα τον θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του… Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλοφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους”, ήταν τα λόγια του στην κηδεία και καταχειροκροτήθηκε από όσους βρέθηκαν εκεί.

Ωστόσο, σαν να άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και τα σχόλια ήταν πολλά και διάφορα μετά από αυτά τα λόγια. Λίγο μετά την πολιτική κηδεία, έρχεται η επίθεση από τον Φαήλο Κρανιδιώτη, αλλά και η απάντηση πολλών ηθοποιών και καλλιτεχνών που στέκονται στο πλευρό του. Και φυσικά ανοίγει η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια που φθάνει ως την Βουλή.

Αν και συντετριμμένος από όλα όσα έζησε, ο Κώστας Φαλελάκης βρέθηκε στο θεωρείο της Βουλής (δες εδώ) όταν ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, νιώθοντας δικαίωση για όσα πέρασε.

Στη συνέχεια αφοσιώνεται στην παράσταση που συμμετείχε στο θέατρο Badminton και έκανε πρεμιέρα στα τέλη του Γενάρη. Μαζεύοντας της δυνάμεις του ο γνωστός ηθοποιός που θα πρωταγωνιστούσε με τον Μηνά Χατζησάββα στην παράσταση “Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου” βρίσκεται τώρα πια μόνος στη σκηνή και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αφιερώνει την πρεμιέρα στον Μηνά.

Μόλις σηκωθεί η αυλαία, το όνομα του Μηνά Χατζησάββα -που έφυγε τόσο αναπάντεχα- είναι το πρώτο που είδαν οι θεατές στην οθόνη και τους διαπέρασε ρίγος συγκίνησης (δες εδώ). Με τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία, η συγκεκριμένη θεατρική παραγωγή, με την οποία ο Θέμης Μουμουλίδης ολοκληρώνει τον κύκλο τριών παραστάσεων – πορτρέτων, που ξεκίνησε το 2012 με το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη “Ποιος στη Ζωή μου”, απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα του κοινού.

Οι παραστάσεις του ολοκληρώθηκαν στις 6 Μαρτίου και αυτές τις μέρες ο Κώστας Φαλελάκης έκανε δειλά δειλά τις πρώτες του εμφανίσεις με φίλους στο θέατρο. Πριν λίγες μέρες τον είδαμε στο Παλλάς και την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Η όπερα της Πεντάρας” και το βράδυ της Πέμπτης πήγε στο θέατρο Πορεία και την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Τρεις αδελφές”.

Εκεί συνάντησε και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, που είχε συνεργαστεί με τον Μηνά Χατζησάββα στην τελευταία του ταινία “Ένας Άλλος κόσμος”.



Read More

And More