Ξενοδοχεία για ”χρυσά” πορτοφόλια!

Το να μπορέσεις να διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων μοιάζει με όνειρα, ειδικά στην περίοδο ισχνών αγελάδων που διανύουμε.

Ωστόσο τα 5άστερα ξενοδοχεία δείχνουν πολύ ”φτωχά” πλέον μπροστά στα νέα ξενοδοχεία – παλάτια που κατασκευάζονται στο Παρίσι.

Δίκλινα δωµάτια άνω των 30 τετραγωνικών, ασύρµατο Διαδίκτυο σε όλους τους χώρους, πολύγλωσσο προσωπικό και κυρίως όνοµα βαρύ σαν ιστορία. Αυτά είναι µερικά από τα κριτήρια για να µπει ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι στη νέα κατηγορία «Palace». Το «Ritz», το «George V» ή το «Bristol» είναι έτοιµα να αφήσουν πίσω τους τα «φτωχά» πεντάστερα της Πόλης του Φωτός.

Στη νέα κατηγορία δεν χωρούν περισσότερα από είκοσι ξενοδοχεία, σύµφωνα µε τα κριτήρια που προβλέπονται στη σχετική απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του γάλλου υφυπουργού Τουρισµού Ερβέ Νοβελί: η αρχιτεκτονική πρέπει να αγγίζει την τελειότητα, το ρουµ σέρβις να είναι διαθέσιµο 24 ώρες το 24ωρο και για επτά ηµέρες την εβδοµάδα. Τα µονόκλινα απαγορεύεται διά ροπάλου να είναι κάτω από 25 τετραγωνικά µέτρα, κάθε δωµάτιο θα πρέπει να διαθέτει τηλεόραση µε επίπεδη οθόνη και δορυφορικά προγράµµατα, ένα επιπλέον κρεβάτι εάν υπάρχει παιδί θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγµή διαθέσιµο.

Το πιο ασφαλές διαπιστευτήριο πάντως είναι η ιστορία του ξενοδοχείου. Το «Ritz», για παράδειγµα, λειτουργεί από το 1898, ο Ερνεστ Χέµινγουεϊ και οΦράνσιςΣκοτ Φιτζέραλντ εµπνεύστηκαν από τους χώρους του, η Οντρεϊ Χέπµπορν γύρισε εκεί δυο ταινίες µε τον Γκάρι Κούπερ και τον Πίτερ Ο’Τουλ, εκεί έµενε και ο µυθιστορηµατικός καθηγητής Ρόµπερτ Λάνγκτον του «Κώδικα Ντα Βίντσι».
Στο «Ritz» άφησε την τελευταία της πνοή η Κοκό Σανέλ και από εκεί έφυγε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, για να βρει λίγο αργότερα έναν τραγικό θάνατο σε ένα τροχαίο µαζί µε τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, γιο του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Ο Μοχάµεντ Αλ Φαγιέντ, πάντως, είχε ανακοινώσει πριν από µερικούς µήνες την πρόθεσή του να πουλήσει το ξενοδοχείο – αν η νέα κατηγορία δεν τον κάνει να αλλάξει γνώµη. Φυσικά οι τιµές των ξενοδοχείων που θα χαρακτηριστούν «µέγαρα» θα φουσκώσουν κι άλλο και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί νεόπλουτοι από τη Ρωσία, την Κίνα ή τις χώρες του Κόλπου που θα προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα για να απολαµβάνουν την πολυτέλεια των παρισινών µεγάρων. Οπως φαίνεται, εξάλλου, το λούσο γνωρίζει νέα άνθηση.

Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του οίκου Bain & Company, η παγκόσµια κατανάλωση για αγαθά πολυτελείας έφτασε τα 168 δισεκατοµµύρια ευρώ το 2010, µόλις 2 δισ. κάτω από τα επίπεδα του 2007, όταν η ύφεση δεν είχε χτυπήσει ακόµη
την πόρτα του πλανήτη. Μόνο στο Παρίσι, η Hermes πανηγυρίζει την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της, µε τον τζίρο του τρίτου τριµήνου να αυξάνεται κατά 30%, ενώ τα καταστήµατα της Louis Vitton κλείνουν µία ώρα νωρίτερα από τον περασµένο Σεπτέµβριο, καθώς η καταναλωτική ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή.
Μόλις πριν από µερικές ηµέρες, ένα σπάνιο διαµάντι σχεδόν 25 καρατίων πουλήθηκε από τον οίκο δηµοπρασιών Sotheby’s στο ποσό – ρεκόρ των 33 εκατοµµυρίων δολαρίων. Και το περασµένο Σάββατο, ένας Κινέζος, που φυσικά παραµένει άγνωστος, έβγαλε από την τσέπη του 59,7 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ένα πορσελάνινο βάζο που κοσµούσε το παλάτι του κινέζου αυτοκράτορα Τσαν Λουνγκ.
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Read More

And More