Ξεσπά ο Θοδωρής Κατσαφάδος: «Έχουν ξεφύγει, εκεί που λένε για έγκλημα, πουλάνε κατσαρόλες»

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη θεατρική παράσταση «Μήδεια» ο Θοδωρής Κατσαφάδος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ένθετο Enjoy και την δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου. Ο αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, χωρίς να μασάει τα λόγια του, και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται η τηλεόραση και γενικότερα τα ΜΜΕ τα θέματα δικαιοσύνης.

Γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση βίας σήμερα;

Γιατί τα παιδιά μιμούνται τους οργισμένους γονείς τους και τους μεγάλους γενικότερα από το περιβάλλον τους. Τα παιδιά, από την άλλη μεριά, είναι από τη φύση τους σκληρά – τσακώνονται, καβγαδίζουν, χτυπιούνται μεταξύ τους, δρουν με ένστικτα, λένε αλήθειες που πονάνε, προσβάλλουν τους συμμαθητές τους.

Γιατί δεν έχουν μπει στο σύστημα, στον πολιτισμό, σιγά σιγά μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς. Το κακό όμως, στην εποχή μας, είναι ότι οι ανήλικοι έχουν βγάλει σιδερογροθιές, μαχαίρια, βιάζουν, κακοποιούν σεξουαλικά και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Βλέπουμε μεγάλη έξαρση βίας σε ανήλικους, κάνουν πολύ επικίνδυνα και ακραία πράγματα, σαν να μην υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Μιμούνται τους μεγάλους. Ακούμε συνεχώς για γυναικοκτονίες νέων κοριτσιών. Γιατί; Ποιος δεν έμαθε στα νεαρά αγόρια να σέβονται τις κοπέλες τους και τα «θέλω» τους; Παραβατικοί νεαροί που ξεφεύγουν και ως ενήλικες παίζουν ξύλο χωρίς βασική αιτία και κυκλοφορούν με στιλέτα. Γίναμε Αμερική.

Βλέπω στην τηλεόραση καθημερινά ακόμη έναν παράλογο φόνο, με πρωταγωνιστές μικρούς που μπήκαν στα σχολεία τους και έσπειραν τον θάνατο στις ΗΠΑ. Μα, με πόση ευκολία αφαιρούν τη ζωή των φίλων τους; Θα ξαναγυρίσουν στη ζωή οι φίλοι τους; Δεν είναι θέατρο. Δεν είναι σινεμά. Για μένα πάντως όλα τα άσχημα ξεκινούν από την ατιμωρησία. Αν δεν υπάρχει από τη Δικαιοσύνη τιμωρία άμεση και αυστηρή, ο παραβατικός νεαρός ή νεαρή θα βγει από τη φυλακή και θα κάνει τα ίδια.

Πιστεύετε στην ελληνική Δικαιοσύνη;

Βεβαίως. Γι’ αυτό και στεναχωριέμαι πάρα πολύ όταν εκπομπές στην τηλεόραση ξεκινούν τις τηλεδίκες και κατηγορούν αφειδώς. Βγαίνουν και οι δικηγόροι και γίνεται μια δίκη εκτός δικαστηρίου. Αυτά είναι απαράδεκτα. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα στην τηλεόραση. Λέμε πια με τα μικρά τους ονόματα τους φερόμενους ως δολοφόνους, τους θύτες. Με τα μικρά ονόματα, το φαντάζεστεl

Βλέπω εκπομπές, και εκεί που λένε για έγκλημα, διαφημίζουν μια λαχειοφόρο, 5.000 ευρώ, πουλάνε κατσαρόλες, κάνουν διάλειμμα για να διαφημίσουν κρέμες σώματος και με έναν φοβερό κυνισμό, σαν να μην έχει καμία αξία η ανθρώπινη ζωή, επανέρχονται στη δολοφονία της εκάστοτε νεαρής γυναίκας. Θάνατος και καλλυντικά, όλα αχταρμάς, όλα ένα, όλα γρήγορα. Χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Απλά περνάμε με μια γέφυρα από το ένα θέμα στο άλλο. Μα, είναι όλοι για όλα; Στο θέατρο ξέρω ότι δεν είναι όλοι για όλα. Αν δεν είσαι καλός ηθοποιός, σε διώχνει το σανίδι από μόνο του.

Read More

And More