Lana Del Rey: Η μελαγχολική και ιδιαίτερη φωνή που κατάφερε να γίνει mainstream!

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την πρώτη φορά που ακούσαμε την Lana Del Rey ή κατά κόσμον Elizabeth Grant στο τραγούδι “Video Games”. Έκανε την εμφάνισή της ξαφνικά, τον Ιούνιο του 2011.

Λίγο εκκεντρική, λίγο ρετρό, λίγο αμφιλεγόμενη αλλά παρόλα αυτά πολύ όμορφη και φωτογενής και κυρίως φιλόδοξη. Κάπως έτσι, κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην playlist μας!

Βέβαια, δεν ασχολείται μόνο με το τραγούδι αφού πρόσφατα την είδαμε να γίνεται το πρόσωπο γνωστής εταιρίας ρούχων. Μην σκεφτείς όμως ότι αυτό έγινε τυχαία αφού η προνοητική 26χρονη Lana έχει φροντίσει και είναι ήδη μέλος γνωστού πρακτορείου μοντέλων.

Φαίνεται άλλωστε και στην τελευταία φωτογράφηση που έκανε για λογαριασμό της ιταλικής Vogue!

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι κόρη του επιχειρηματία Rob Grant. Επέλεξε το ψευδώνυμό της επιθυμώντας κάτι που αντανακλά το στυλ της, που παραπέμπει στην παλαιά λάμψη του Χόλιγουντ.

Παρόλα αυτά, το πρώτο της EP, “Kill Kill”, κυκλοφόρησε το 2009 με το πραγματικό της όνομα. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ πλήρους διάρκειας με τίτλο “Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant”.

Αυτό όμως που της χάρισε την μεγάλη επιτυχία το 2011 ήταν το πρώτο της single “Video Games”. Πολύ γρήγορα έφτασε στην κορυφή των charts σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και στο top 10 πολλών ακόμα χωρών. Η Lana καλλιτέχνιδα κέρδισε μία σειρά από βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Next Big Thing του βρετανικού μουσικού περιοδικού Q και του Βραβείου Καλύτερου Νέου Τραγουδιού του διαδικτυακού αμερικανικού περιοδικού Pitchfork.

Ακολουθούν τηλεοπτικές εμφανίσεις στα “Later… With Jools Hooland”, “Jonathan Ross Show” και “Saturday Night Live”. Στην τελευταία δεν άφησε καλή εντύπωση και την επόμενη μέρα η αμερικάνικη showbiz σχεδόν στο σύνολο της, την θάβει με τον πιο κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο. Η ίδια μιλώντας λίγους μήνες μετά στην ιταλική Vogue εξηγεί πως δεν νιώθει πια πίεση από τα media. “Ο,τι ήταν να πουν άλλωστε, το έχουν ήδη πει!” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους κυκλοφορεί το album “Born To Die” που στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του φτάνει στο νούμερο ένα των charts σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Highlight του δίσκου είναι η κυκλοφορία του video του “Blue Jeans”.που η τραγουδίστρια βουτάει σε μια πισίνα! Ακολουθούν το video-έπος “National Anthem”, με την Lana ως Jackie Kennedy- Marilyn και την συμμετοχή του A$AP Rocky και το “Summertime Sadness” , όπου μας συστήνεται ως μια καταθλιπτική ηρωίδα, μπλεγμένη σε ένα αυτοκαταστροφικό ειδύλλιο με την ηθοποιό Jamie King.

Η καθιέρωσή της στη μουσική βιομηχανία φαίνεται και από το γεγονός ότι το “Video Games” διασκευάζεται από καλλιτέχνες όπως οι John Mayer, Kasabian, Bombay Bicycle Club, Boy George… Την ώρα που οι άλλοι διασκευάζουν τα κομμάτια της, εκείνη σε συναυλία της διασκευάζει Nirvana (“Ηeart Shaped Box”) προκαλώντας έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις!

Δες backstage από την φωτογράφιση για την Vogue:

Read More

And More