Λήδα Βαρδινογιάννη: Ποια ήταν η συλλέκτρια έργων τέχνης και τελευταία grande dame της Αθήνας, που έφυγε από τη ζωή

Η Λήδα Κατακουζηνού Βαρδινογιάννη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή ήταν όπως έγραψε η ανιψιά της Όλγα Κεφαλογιάννη, η τελευταία grande dame των Αθηνών. Γνωστή για τη λατρεία της στην τέχνη ήταν πάντα από τις πιο chic και ντελικάτες κυρίες της κοσμικής Αθήνας.

Παντρεύτηκε στα 35 της χρόνια τον Παύλο Βαρδινογιάννη επιχειρηματία βουλευτή και υπουργό με κουμπάρο, τον Ανδρέα Παπανδρέου! Ιδιαίτερη και λαμπερή προσωπικότητα, η Λήδα Βαρδινογιάννη ήταν συλλέκτρια σπάνιων έργων Τέχνης και είχε βαθιά γνώση της τέχνης την οποία λάτρευε. Μορφωμένη και ευγενής κέρδιζε πάντα το συνομιλητή της ενώ είχε να επιδείξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑGAZINO το 2014 είχε πει: “Οταν πέθανε ο πατέρας μου, το ’79, ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση. Είχε πεθάνει και ο θείος Ευριπίδης (συνέταιροι με τον πατέρα μου), οπότε η εταιρεία ξυλείας πέρασε στα χέρια μου. Στην αρχή βοηθούσε και ο άνδρας μου, αλλά δεν μου άρεσε αυτό. Μετά συνέχισα μόνη μου «εσύ στην πολιτική, εγώ στις δουλειές» του έλεγα. Ηταν κάτι που το επιθυμούσα από μικρή και πλέον στα 50 μου γινόταν πραγματικότητα. Και ευτυχώς (σ.σ.: χτυπάει ξύλο) τα πήγα πολύ καλά. Αλλά και αργότερα, μετά τον θάνατο του άνδρα μου, όταν πούλησα την εταιρεία, έκανα πολύ καλές τοποθετήσεις που μου επιτρέπουν σήμερα να ζω. Είχα εμπορικό ένστικτο”

Η Λήδα Κατακουζηνού όπως διαβάζουμε στο αφιέρωμα για τις νύφες του Ρεθύμνου στο site Πολιτιστικό Ρέθυμνο,  ήταν το πρώτο παιδί του Ιωάννη και της Ειρήνης Κατακουζηνού το γένος Κουτλίδη. Γεννήθηκε σε μια έπαυλη στο Ελληνικό. Η οικογένειά της βυζαντινής καταγωγής με ρίζες από τη Μυτιλήνη, αφού διέπρεψε στη Σμύρνη όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1922.

Kι ενώ η ζωή έδειχνε πως θα ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τη μικρή Λήδα, ένας επιθετικός καρκίνος της στέρησε τη μητέρα της, ενώ ήταν ακόμα βρέφος. Ο τραγικός πατέρας δεν επέτρεψε στο κοριτσάκι του να νοιώσει εγκατάλειψη. Το πρωί έδινε όλο του τον εαυτό του στην εισαγωγική εταιρεία ξυλείας και το βράδυ το αφιέρωνε όλο στη μοναχοκόρη του πατέρας και μάνα μαζί. 

Ήταν ένα χαριτωμένο παιδί η Λήδα αλλά φιλάσθενο. Αρχή του πολέμου ο πατέρας της αποφάσισε να μετακομίσουν στο Κολωνάκι. Μετά τον πόλεμο η νεαρή Κατακουζηνού, δεσποινίδα πια, συνέχισε σπουδές στην Ελβετία όπου έμεινε για μια πενταετία.

Εκεί τελειοποίησε τα γερμανικά και τα αγγλικά της, σπούδασε τη γαλλική γλώσσα και ήρθε σε επαφή με την υψηλή κοινωνία. Μετά το τέλος των σπουδών, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά λίγα χρόνια αργότερα η εύθραυστη υγεία της κλονίστηκε και την υποχρέωσε και πάλι να μεταναστεύσει. Έπασχε από φυματίωση και αναζήτησε θεραπεία σε σανατόρια της Ελβετίας και της Αυστρίας όπου παρέμεινε για τρία χρόνια.

Η ασθένειά της ήταν η αφορμή που άργησε να παντρευτεί με τα δεδομένα της εποχής. Ήταν εποχή του 60 που μετά τα τριάντα εύκολα μια κοπέλα ανύπαντρη θα μπορούσε να θεωρηθεί «γεροντοκόρη».

Η γνωριμία της με τον Παύλο Βαρδινογιάννη, τέσσερα χρόνια μεγαλύτερό της, την οδήγησε σύντομα στα σκαλιά της εκκλησίας. Ήταν 35 χρόνων.

Ο Παύλος ήταν τότε βουλευτής Ρεθύμνου, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας. Αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο γάμος έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964, καθώς είχε κανονιστεί να μη συμπέσει με τον γάμο του πρίγκιπα Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία, που είχε τελεστεί μεγαλοπρεπώς μία εβδομάδα νωρίτερα. Κουμπάρος του ζεύγους Βαρδινογιάννη ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

 

 

Read More

And More