Λουκέτο στο πρακτορείο ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας !

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας σταματά τη λειτουργία του το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από 131 χρόνια, θύμα και αυτό της κρίσης του γραπτού Τύπου σε ένα περιβάλλον που έχει ριζικά μεταμορφωθεί από το Ιντερνετ.

Η Ένωση Τύπου της Νέας Ζηλανδίας (New Zealand Press Association, NZPA) ιδρύθηκε το 1880 υπό τον τίτλο United Press Association, πριν αλλάξει ονομασία το 1942.

Κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα, στο απόγειό του, το πρακτορείο είχε ως συνδρομητές 70 εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας και διέθετε γραφεία στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Σιγκαπούρη.

Τα τελευταία χρόνια, ο γραπτός Τύπος της χώρας γνώρισε μεγάλες μεταβολές και βρίσκεται πλέον στην κατοχή δύο αυστραλιανών ομίλων, του Fairfax και του APN News Media. Την άνοιξη του 2011, ο όμιλος Fairfax ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη συνδρομή του στο πρακτορείο ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας.

Καθώς οι επιχειρήσεις του Τύπου επενδύουν μαζικά στο Ιντερνετ, έχουν όλο και λιγότερη ανάγκη τις υπηρεσίες του NZPA, διότι οι δημοσιογράφοι τους καλύπτουν ήδη τα θέματα που προσέφερε το πρακτορείο, σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης Κέβιν Νόρκουεϊ.

Οι σαράντα δημοσιογράφοι του πρακτορείου της Νέας Ζηλανδίας θα συγκεντρωθούν στην έδρα του στο Ουέλινγκτον το βράδυ της Τετάρτης μετά την αποστολή του τελευταίου τηλεγραφήματος.

“Τους τελευταίους μήνες ήταν δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, καθώς οι άνθρωποι έβλεπαν τους συναδέλφους τους να αποχωρούν. Πιστεύω ότι η Τετάρτη θα είναι κατά κάποιον τρόπο το τέλος της περιόδου πένθους”, δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης.

Οι εκδοτικοί όμιλοι Fairfax και του APN News Media και το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP θα ενισχύσουν τα δίκτυά τους στη Νέα Ζηλανδία μετά τη διακοπή της λειτουργίας του NZPA.

Read More

And More