Μ. Κάλλας: Πέρασαν 36 χρόνια από το θάνατό της – Δες σπάνιες φωτογραφίες της!

Πέρασαν 36 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας και ο “μύθος” της Ελληνίδας “πρίμα-ντόνας” εξακολουθεί να παραμένει ζωντανός…
Η Μαρία Κάλλας (ή Μαρία Καλογεροπούλου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα), υπήρξε κορυφαία υψίφωνος, “πρίμα-ντίβα της όπερας του 20ου αιώνα” και άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 στο διαμέρισμά της στο Παρίσι.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς εγκατεστημένους στις ΗΠΑ. Η κλίση της στη μουσική φάνηκε από τα πρώτα της παιδικά χρόνια και στα οκτώ της είχε ήδη ξεκινήσει μαθήματα μουσικής.
Το 1936 η Κάλλας έρχεται, εξαιτίας χωρισμού των γονιών της, στην Ελλάδα όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών. Το 1942 εμφανίζεται ως πρωταγωνίστρια στην “Καβαλλερία” στη Λυρική.

Το 1945 φεύγει για τις ΗΠΑ. Οι μεγάλες επιτυχίες ωστόσο θα έρθουν στην Ιταλία: Το 1947 εμφανίζεται στο Μιλάνο, ενώ το 1948 παντρεύεται τον Ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο Τζιαν Μπατίστα Μενεγκίνι.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1951 η Κάλλας ανοίγει τη σαιζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με τους “Σικελικούς Εσπερινούς”, εμφάνιση που της προσφέρει μεγάλη αναγνώριση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών η Σκάλα θα είναι η σκηνή των μέγιστων θριάμβων της σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων. Το 1955 ανεβάζει την ιστορική παράσταση της “Τραβιάτα” του Βέρντι σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι.

Στις 27 Οκτωβρίου 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως “Νόρμα” στο ομώνυμο έργο του Μπελλίνι. Στις 5 Αυγούστου 1957 επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο μήνες πριν είχε γνωρίσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση σε δεξίωση της κοσμικογράφου Έλσα Μαξγουελ. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε μία από τις πλέον συζητημένες σχέσεις στην ιστορία.
Το 1964 είναι ουσιαστικά η τελευταία χρονιά που θα εμφανιστεί στη σκηνή της όπερας. Θα επιστρέψει μετά από εννέα σχεδόν χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1973.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1973 θα δώσει το “κύκνειο άσμα” της στην όπερα του Παρισιού όπου αποθεώνεται από το κοινό.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα αφήσει και την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 από καρδιακή προσβολή και σε ηλικία μόλις 53 ετών.

Άκουσε την Μαρία Κάλλας στην Madame Butterfly:

Δες προσωπικά στιγμιότυπα από τη ζωή της:

Αριστερα: Η Μαρία Κάλλας στο Μιλάνο το 1956 με την Giulietta Simionato
Δεξιά: Άνοιξη 1954 με διάσημες προσωπικότητες

Χαλαρες προσωπικές στιγμές

Εντυπωσιακή Μαρία Κάλλας

Με τους πρίγκιπες του Μονακό

Με τον Ali Khan 1958

Read More

And More