Μ. Βερνίκου: “Θέλω να φωτογραφίσω τον Obama στην Ελλάδα”!

Η φωτογραφία είναι η μεγάλη της αγάπη και γι΄ αυτό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε αυτό το αντικείμενο, παρόλο που εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, δεν σταμάτησε να ασχολείται με αυτό. Ο λόγος για την Μαρίνα Βερνίκου, που είναι σήμερα μητέρα τριών παιδιών, σύζυγος του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη και έχει στο δυναμικό της πολλές εκθέσεις και τέσσερα φωτογραφικά λευκώματα.
Η διάσημη Ελληνίδα φωτογράφος άφησε για λίγο στην άκρη τη φωτογραφική μηχανή της και πόζαρε για το “Close up” όπου μίλησε για όλα.
Θυμάσαι ποια είναι η πρώτη φορά που έπιασες στα χέρια σου φωτογραφική μηχανή; Τι σου άρεσε να φωτογραφίζεις όταν ήσουν μικρή;
Την πρώτη φωτογραφική μηχανή, μου την έκανε δώρο ο πατέρας μου όταν ήμουν 12 χρόνων, σ’ ένα ταξίδι που κάναμε στο Χονγκ Κονγκ. Δε θα την ξεχάσω ποτέ εκείνη τη μέρα. Ήμουν τόσο χαρούμενη! Από τότε μέχρι σήμερα φωτογραφίζω ασταμάτητα. Τότε φωτογράφιζα τα πάντα. Ό,τι έβλεπα.
Από τα μέρη που έχεις επισκεφτεί, ποιο σε γοήτευσε περισσότερο και γιατί;
Κάθε ταξίδι έχει τη δική του γοητεία και δεν είναι εύκολα συγκρίσιμα μεταξύ τους. Πώς να συγκρίνεις ένα ταξίδι στην Ανταρκτική με την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, με την έρημο στο Μαρόκο ή μ’ ένα chateau στη Γαλλία; Ταξιδεύω από μικρή και μέχρι σήμερα έχω επισκεφτεί 103 χώρες.

Έχεις ταξιδέψει σε τόπους φτωχικούς, αλλά και σε άλλους που γνωρίζουν οικονομική ευμάρεια. Τελικά, παίζει ρόλο, πιστεύεις, ο πλούτος στην ευτυχία των ανθρώπων ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;
Όταν ταξιδεύω, προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του τόπου που θα επισκεφτώ και για την τρέχουσα πολιτική. Πολλές φορές διαβάζω και σχετικά λογοτεχνικά βιβλία που έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο τόπο, ώστε να είμαι ενήμερη και να έχω καλύτερη αίσθηση των εικόνων που βλέπω γύρω μου και της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Σε σχέση με το ερώτημα, ξέρουμε ότι το θέμα της ευτυχίας είναι φιλοσοφικό, άπτεται του χαρακτήρα κάθε ανθρώπου, του πώς διαχειρίζεται τους φόβους και την ελπίδα του και σίγουρα δεν έχει άμεση σχέση με την οικονομική ευμάρεια. Υπάρχει και μια «γενική αίσθηση ευτυχίας» των ανθρώπων, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η προοπτική της δικής τους οικονομικής κατάστασης αλλά και αυτή της χώρας τους θα βελτιωθεί ή όχι.
Μεγάλωσες σε μια οικογένεια εύπορη που σου έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξεις δεξιότητες και να ανακαλύψεις το ταλέντο σου στη φωτογραφία. Ποιες αξίες διδάχτηκες μέσα στην οικογένειά σου και θεωρείς σημαντικές και θες να τις περάσεις στην οικογένειά σου;
Οι γονείς μου μού έμαθαν να αγαπώ την ελευθερία, τον τόπο μας, τη δημιουργικότητα, να έχω υπομονή και κατανόηση για τους ανθρώπους. Αυτά προσπαθώ να περάσω και στα παιδιά μου και ελπίζω να τα καταφέρω.

Αν μπορούσες να φωτογραφίσεις οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο, ποιον θα ήθελες να έχεις μπροστά από τη μηχανή σου;
Θα ήθελα να φωτογραφίσω τον Obama στην Ελλάδα, για τη δύναμη που έχει, την προσωπικότητά του και όλα αυτά που συμβολίζει. Αλλά και τον Leonardo DiCaprio, ο οποίος είναι πολύ χαρισματικός και τον ξέρω προσωπικά.
Διάβασε περισσότερα στο “Close up” που κυκλοφορεί!

Read More

And More