Μανώλης Κωστίδης: Περιγράφει όσα έζησε με τον κορονοϊό στην Τουρκία – Τα χάπια που του έδωσαν, και ο έλεγχος της αστυνομίας

Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης είναι πλέον καλά στην υγεία, του έντεκα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα που είχε. Ο Μανώλης είχε περιγράψει τότε τα συμπτώματά του και την εμπειρία του με τον κορονοϊό στο ΤLIFE Δες εδώ.

Ο δημοσιογράφος με ένα κείμενό του στο χθεσινό φύλλο της Καθημερινής, γράφει το δικό του ημερολόγιο κορονοϊού και συγκλονίζει με την περιγραφή του, τόσο με όσα έζησε, όσο και με το σύστημα που ακολουθεί για τους ασθενείς με κορονοϊό η γειτονική μας χώρα.

Ο Μανώλης γράφει στην ανταπόκρισή του στην εφημερίδα: Δυστυχώς, το όνομά μου προστέθηκε στη λίστα με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα που έχουν καταγραφεί εδώ στην Τουρκία. 

Στις 14/11, ξύπνησα με έντονα συμπτώματα, όπως βήχα και πόνο στο στήθος, και αποφάσισα να κάνω άμεσα τεστ κορωνοϊού. Επισκέφθηκα το ιδιωτικό εργαστήριο στην περιοχή όπου κατοικώ στην ευρωπαϊκή όχθη της Κωνσταντινούπολης. Μου έκαναν το τεστ στις 9 το πρωί. Στις 3 μ.μ. με ενημέρωσαν πως είμαι θετικός. Από εδώ και πέρα αρχίζει η άμεση αντίδραση του τουρκικού συστήματος υγείας.

Το ιδιωτικό εργαστήριο, έχοντας τον δικό μου αριθμό πολίτη (κάθε κάτοχος τουρκικής ταυτότητας έχει έναν μοναδικό αριθμό), ενημέρωσε την ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού κράτους (e-devlet) πως έχω προσβληθεί από κορωνοϊό. Στις 4 μ.μ. μου τηλεφώνησαν από το υπ. Υγείας στην Αγκυρα (έχουν τα στοιχεία όλων των πολιτών στο ηλεκτρονικό κράτος) και ρώτησαν ποια είναι τα συμπτώματά μου, ενώ επιβεβαίωσαν και τη διεύθυνση κατοικίας μου. Αφού τους εξήγησα πως έχω μέτρια συμπτώματα, μου είπαν ότι θα με καλέσουν από τη γειτονιά όπου είμαι καταγεγραμμένος.

Σε περίπου 30΄ με κάλεσαν από το τοπικό κέντρο υγείας και μου είπαν πως θα μου φέρουν το φάρμακό μου, το οποίο προβλέπεται ως αγωγή. Στις 7 μ.μ. ένας νεαρός γιατρός έφερε το Favicovir, με δραστική ουσία το Favipiravir, και μου ζήτησε να πάρω οκτώ χάπια του φαρμάκου το βράδυ και αντίστοιχη ποσότητα το πρωί, και αργότερα από τρία, πρωί και βράδυ. Δεν πλήρωσα τίποτα. Φυσικά τέθηκα σε καραντίνα και, με διαδοχικά sms, ενημερώθηκα για όλα όσα πρέπει να κάνω. Τις επόμενες ημέρες, δύο φορές ήρθαν αστυνομικοί για να κάνουν έλεγχο και να διαπιστώσουν αν τηρώ την καραντίνα. Με κάλεσαν και στο τηλέφωνο για να ρωτήσουν αν χρειάζομαι κάτι.

Αρνητική εντύπωση μου έκανε πως, μετά την παράδοση του φαρμάκου, κανένας γιατρός ή υπάλληλος του υπ. Υγείας δεν επικοινώνησε μαζί μου. Κάποιοι άλλοι φίλοι μού είχαν αναφέρει πως είχαν δεχθεί τηλεφωνήματα, που τους ρωτούσαν αν υπάρχει βελτίωση στην κατάστασή τους. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός σαρώνει την Τουρκία. Δεν ανακοινώνουν τα κρούσματα, δηλαδή κυρίως τους ασυμπτωματικούς

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

 

Read More

And More