Μανώλης Χριστοδουλάκης για Φώφη Γεννηματά: «Μας κάλεσε από το νοσοκομείο και μας είπε “έχω δυο μάχες, θα δώσω αυτή για τη ζωή μου”»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά η οποία έδωσε μια γενναία και μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.  Ένα από τα πρόσωπα που εργάστηκαν δίπλα της για τέσσερα χρόνια είναι και ο Μανώλης Χριστοδουλακης τον οποίο η Φώφη Γεννηματά είχε χρήσει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ όταν εκείνος ήταν μόλις 27 ετών. Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα  Εspresso και τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου αναφέρθηκε σε όσα θυμάται από την Φώφη Γεννηματά αλλά και τις τελευταίες του στιγμές μαζί της.

«Μου έχουν μείνει πάρα πολλά από τη Φώφη. Όταν είσαι τέσσερα χρόνια γεμάτα με έναν άνθρωπο, σχεδόν κάθε μέρα, συνεχώς, σε ταξίδια, περιοδείες και άλλα, σου μένουν πολλά. Κυρίως, όμως, μένουν οι προσωπικές στιγμές. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ γλυκός, πολύ ξεχωριστός, μια πολύ ανθρώπινη πολιτικός.

Γνωρίστηκα μαζί της, όταν μου πρότεινε να κατέβω για γραμματέας του κόμματος το 2018. Ήμουν 27 χρονών και χωρίς να με ξέρες προσωπικά, με πρότεινε και η πρόταση αυτή είχε τεράστιο ρίσκο. Όμως το έκανε».

Τι θυμάσαι από τις τελευταίες μέρες της;

Την προηγούμενη μέρα πριν μπει στο νοσοκομείο ήμασταν μαζί σε περιοδεία στη Ρόδο. Επιστρέψαμε και ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Δεν έδειχνε απολύτως τίποτα από ό,τι συνέβαινε. Δεν άφηνε ούτε καν στους στενούς της συνεργάτες να φανεί το πρόβλημα υγείας.

Δεν ήθελε να τη λυπούνται, να νιώθουν αίσθημα συμπόνοιας για εκείνη. Ήθελε να την εκτιμούν για τη δύναμή της και γι’ αυτό που είναι. Μάλιστα, στην περιοδεία στη Ρόδο είχε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, και το έβγαλε όλο εις πέρας χωρίς εμείς να το καταλάβουμε ποτέ. Την άλλη μέρα είχε ομιλία στη Νέα Ιωνία και με ενημέρωσαν ότι έπρεπε να πάω να μιλήσω εγώ γιατί η Φώφη Γεννηματά είχε μπει στο νοσοκομείο.

Το ίδιο απόγευμα έκανε κλήση από το νοσοκομείο, σε εμάς και τους συνεργάτες της, και μας είπε, “παιδιά, έχω δυο μάχες μπροστά μου… θα δώσω τη μια, που είναι η μάχη για τη ζωή μου”. Συγχρόνως όμως μας είπε ότι δε θα είναι υποψήφια. Τότε καταλάβαμε τι συμβαίνει. Πάθαμε σοκ.

Τελευταία φορά μιλήσαμε με μήνυμα όταν εγώ πήγα στις Βρυξέλλες και την εκπροσώπησα στη σύνοδο των Ευροσοσιαλιστών. Της έστειλα μήνυμα ότι όλα πήγαν καλά και μου απάντησε, “μπράβο αγόρι μου, χαίρομαι για τη συνολική σου στάση”. Ήταν το τελευταίο μήνυμά της και το κρατάω στο κινητό μου. Δε θα το σβήσω ποτέ.

Read More

And More