Μαρία Τζιρίτα: Η γνωστή συγγραφέας μιλάει στο TLIFE για το νέο της βιβλίο “ Το ταξίδι της Ελπίδας”

Με ένα βιβλίο μπορείς να κάνεις τα πιο μαγικά ταξίδια. Από την άνεση του καναπέ σου μπορείς να φτάσεις μέχρι τη Χαβάη και να γυρίσεις πίσω! Όσοι αγαπούν το διάβασμα ξέρουν αυτό το μαγικό συναίσθημα να χάνονται μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Ειδικά όταν αυτό είναι καλογραμμένο. Το πόσο θα σε αγγίξει ή πόσα πράγματα θα σου μείνουν διαβάζοντάς το είναι κάτι υποκειμενικό. Σίγουρα όμως, κάθε βιβλίο μπορεί να σε κάνει να δεις τον κόσμου (σου) λίγο διαφορετικά. Για ένα τέτοιο βιβλίο μιλήσαμε και με την Μαρία Τζιρίτα.

Το νέο της μυθιστόρημα “Το ταξίδι της Ελπίδας” βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τι πραγματεύεται όμως και πώς προέκυψε η ιδέα; Θα βρεις σαν αναγνώστης την “ελπίδα” που σου τάζει ο τίτλος του; Ας αφήσουμε την ίδια τη συγγραφέα του να μας απαντήσει…

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Η σύγχρονη τάση της μετανάστευσης συμπολιτών μας σε χώρες του εξωτερικού λόγω οικονομικής κρίσης, μου έφερε στο μυαλό τους οικονομικούς μετανάστες της δεκαετίας του 60 κι έτσι εμπνεύστηκα την ιστορία.

Θα βρουν οι αναγνώστες σας την “ελπίδα” μέσα από τις σελίδες του;
Είναι σίγουρο πως θα τη βρουν. Πρόκειται για ένα βιβλίο με αισιόδοξο μήνυμα που μας κάνει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Η ιστορία του είναι κοντά και στη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι Έλληνες -και όχι μόνο- φεύγουν από την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύετε θα έρθει;
Ενδεχομένως εκείνοι να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, όμως για τη χώρα μας το καλύτερο θα έρθει μόνο αν αποφασίσουμε να μείνουμε εδώ και να παλέψουμε γι αυτό. Εξάλλου η φυγή δεν προεξοφλεί την ευτυχία. Μπορεί κάποιος να προκόψει οικονομικά στο εξωτερικό, όμως ο πόνος του αποχωρισμού από την πατρίδα παραμένει πάντα τόσο οξύς που δύσκολα κάποιος θα ευτυχήσει συναισθηματικά.

Μέσα στο βιβλίο θα συναντήσουμε βιώματα και στοιχεία από τη ζωή σας;
Από τη δική μου όχι, υπάρχουν όμως πολλά βιώματα ανθρώπων που έκαναν αυτό το ταξίδι την εποχή εκείνη και μοιράστηκαν μαζί μου τις εμπειρίες και τα συναισθήματα τους.

Ξέρουμε ότι το έχετε αφιερώσει στη μνήμη του μπαμπά σας… Τι ήταν το σημαντικότερο πράγμα από πήρατε από εκείνον;
Την αισιοδοξία μου, την πίστη στον εαυτό μου αλλά και στους άλλους ανθρώπους και βέβαια την πεποίθηση ότι η ελπίδα όχι απλώς πεθαίνει τελευταία, αλλά ουσιαστικά δεν παθαίνει ποτέ όσο είμαστε ζωντανοί!

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο συγγραφικά;
Το επόμενο βιβλίο μου είναι μια αληθινή ιστορία κι έχει κεντρικό θέμα τη νόσο Αλσχάιμερ και πως αυτή ανέτρεψε τις ισορροπίες μιας οικογένειας αλλά τελικά τους έφερε πιο κοντά.

Από που αντλείται έμπνευση;
Από την ίδια τη ζωή και τους ανθρώπους

Τι είναι για σας το γράψιμο;
Η ψυχοθεραπεία μου, η απόλυτη διέξοδος μου.

Ένα βιβλίο είναι αυτό που λένε το καλύτερο “ταξίδι”;
Φυσικά. Το πιο ανέξοδο, το πιο συναρπαστικό και το πιο μακρινό.

Πείτε μας τα 5 καλύτερα βιβλία που έχετε διαβάσει και που πρέπει οπωσδήποτε κάθε αναγνώστριά να βάλει στη λίστα της.

-Ο μικρός Πρίγκιπας

-Ο Θεός των μικρών πραγμάτων

-Της νεκρής πριγκίπισσας

-Ο Αλχημιστής

-Το σπίτι των πνευμάτων

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα. μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και που θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα.

Άραγε θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας ύστερα από τριάντα ολόκληρες μέρες μέσα σ’ αυτό το πλοίο; Διασχίζοντας ωκεανούς, γνωρίζοντας για πρώτη φορά εξωτικά μέρη και άγνωστους πολιτισμούς, θα καταφέρει να απαλλαγεί από όσα την κρατούν δέσμια στο σκοτεινό παρελθόν της;

Θα το ανακαλύψετε σαλπάροντας μαζί με την Ελπίδα στο συναρπαστικό της ταξίδι…

Read More

And More