Μαρία Χούκλη : “Το συμβόλαιό μου με τον ΑΝΤ1 είναι για έναν χρόνο. Αν αγαπηθούμε, θα δούμε…”

Με μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο “Βήμα” και στην Αφροδίτη Γραμμέλη, η Μαρία Χούκλη μετά απο καιρό έλυσε την σιωπή της και μίλησε για όλα … Για την ΕΡΤ, για τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο, για το πως έγινε το …τηλε-συνοικέσιο με τον ΑΝΤ1 και φυσικά για το ολοκαίνουργιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων που ετοιμάζεται στο Μαρούσι και θα κάνει πρεμιέρα στους δέκτες μας στις 27 του μήνα …

– Κυρία Χούκλη,ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να παραιτηθείτε από την ΕΡΤ;
«Η αλήθεια είναι ότι σαφώς συντρέχουν πολλοί παράγοντες όταν παίρνει κάποιος μια τόσο μεγάλη απόφαση. Ημουν εννέα χρόνια στην ΕΡΤ και δεν συμπαθώ τις αλλαγές, καθώς είμαι άνθρωπος που πιστεύει ότι πρέπει να περάσουν χρόνια για να αποδώσει κάποιος που δουλεύει σε έναν χώρο Στην απόφασή μου μέτρησε σαφέστατα το νέο καθεστώς αμοιβών, θεώρησα ισοπεδωτικό αυτό που έγινε. Κατανοώ απολύτως ότι υπήρχαν ακραίες αμοιβές, απότοκο μιας παλιάς εποχής που όλα ήταν διαφορετικά στο μιντιακό χρηματιστήριο.

Το εκκρεμές όμως πήγε στην άλλη άκρη και το θεώρησα ισοπεδωτικό για έναν επαγγελματία τόσων ετών να αμείβομαι με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον είναι λίγο μετέωρη η ΕΡΤ. Παρ΄ όλα αυτά σέβομαι απόλυτα τον πολιτικό σχεδιασμό και την απόφαση που λέει ότι εμείς επιλέγουμε έτσι να διαχειριστούμε την ΕΡΤ. Δεν είχε νόημα λοιπόν να μείνω και να είμαι δυσαρεστημένη. Γι΄ αυτό θεωρώ πιο έντιμη την απόφασή μου να αποχωρήσω.

Πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση και θα πιστεύω πάντα. Δέχτηκα να μειωθούν οι αμοιβές μου, όμως μπήκε και ο κανόνας να μην εργαζόμαστε κάπου αλλού. Ετσι δεν θα μπορούσα να δουλέψω και σε άλλο μέσο για να συμπληρώσω το εισόδημά μου. Ολοι αυτοί οι παράγοντες συν το ότι ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι άλλο, να δοκιμαστώ αλλού, με οδήγησαν στην απόφαση να φύγω. Διαβάζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη εποχή Πολ Βαλερί, βρήκα μία φράση η οποία έγινε επιχείρημά μου: “Πάντα να ξαναρχίζεις”. Και αποφάσισα να ξαναρχίσω».

– Αν δεν σας είχε γίνει η πρόταση από τον ΑΝΤ1 θα φεύγατε από την ΕΡΤ;
«Φυσικά και παίζουν ρόλο οι προτάσεις που σου γίνονται. Ο ΑΝΤ1 μού είχε κάνει πρόταση και στο μέσον της σεζόν, αλλά τα πράγματα δεν είχαν ξεκαθαρίσει ακόμη και ήταν σε ισχύ το συμβόλαιό μου στην ΕΡΤ, οπότε δεν την αποδέχθηκα. Στη συνέχεια έπαιξε σημαντικό ρόλο και το ότι είχε αποφασίσει ο ΑΝΤ1 να κάνει ένα μοντέλο ειδήσεων, το αυτονόητο κατ΄ εμέ, ειδησεογραφικό, χωρίς παράθυρα, που μου ταιριάζει, το πιστεύω και μπορώ να το υποστηρίξω. Επομένως κάπου συναντηθήκαμε με το κανάλι. Θα έφευγα όμως από την ΕΡΤ ούτως ή άλλως, και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους επαγγελματικής αξιοπρέπειας».

– Το γεγονός ότι το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα τελευταία χρόνια δεν τα πάει και τόσο καλά δεν σας προβλημάτισε;
«Καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια εγώ είχα μάθει να μην κοιτάζω τα νούμερα. Αντιλαμβάνομαι ότι ένα ιδιωτικό κανάλι τα μετράει και τα υπολογίζει, αλλά σε αυτά τα είκοσι χρόνια που έχουμε ιδιωτική τηλεόραση γίνεται μια απίστευτη κουβέντα για τα νούμερα και τις τηλεθεάσεις, για το τι είναι καλό και αν τα υψηλά νούμερα σημαίνουν και υψηλή ποιότητα. Αυτά πλέον έχουν εξαντληθεί και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο ΑΝΤ1 τους τελευταίους μήνες έκανε μια στροφή και προφανώς έκανε και την αυτοκριτική του σε σχέση με τους δρόμους που ακολούθησε. Δεν τους αποκηρύσσει, απλώς επιστρέφει στην αξία της ενημέρωσης. Εχω πειστεί για αυτό. Βεβαίως η πράξη πάντα επιβεβαιώνει τις σκέψεις».

-Ωστόσο το κανάλι επιμένει να μη δίνει βάρος στην ενημέρωση,επιλέγοντας να μην έχει κάποια ενημερωτική εκπομπή πλην της πρωινής,σε καιρούς που η επικαιρότητα είναι έντονη.
«Εγώ δεν μπορώ να επιβάλω τέτοιες αποφάσεις, ούτε να πω το πώς θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα. Η συνεργασία μου με τον σταθμό αφορά το κομμάτι του δελτίου ειδήσεων. Στα μεγάλα γεγονότα και όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία (εκλογές κ.λπ.) ο ΑΝΤ1 θα είναι παρών. Είναι δύσκολη εποχή, που απαιτεί ψυχραιμία και όχι τρομολαγνία. Ετσι πρέπει να την αντιμετωπίσουν και τα μίντια. Οι άκρες είναι πάντα κακοί σύμβουλοι».

– Το έχετε δει σαν προσωπικό σας στοίχημα; Νιώθετε ότι χρεώνεστε εσείς την απόπειρα να πάει καλύτερα;
«Οχι. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές των στοιχημάτων, του ανταγωνισμού. Προτιμώ τη λέξη συναγωνισμός. Είναι τόσο καθαρή η θέση του ΑΝΤ1 ότι θέλει ενημέρωση. Αυτό είναι αυτονόητο. Είτε το κάνει μόνο ο ΑΝΤ1 ή το κάνουν 55 κανάλια από μόνο του έχει μία αξία. Δεν θα είμαστε σε πασαρέλα δελτίων ειδήσεων για να δούμε ποιος θα είναι πρώτος και ποιος θα είναι δεύτερος. Αν αυτό που κάνουμε πείσει τον κόσμο, τότε τόσο το καλύτερο. Αλλά σαν στοίχημα, ότι απ΄ αυτό θα κριθεί ο σταθμός ή εγώ, όχι, δεν το βλέπω έτσι. Και σας το λέω με σιγουριά γιατί κάτι τέτοιο έχω εισπράξει και από την ηγετική ομάδα του καναλιού».

– Ποια θα είναι η μορφή του δελτίου ειδήσεων;
«Θα έχει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, ενημέρωση από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όταν το θέμα το απαιτεί, θα έχει ανάλυση σύντομη, όχι με παράθυρα αλλά με ειδικό σχολιαστή. Θα έχει πολλά γραφικά, θα είναι ελκυστικό και κατανοητό για τον θεατή αλλά όχι στη λογική του σόου. Οταν θα τελειώνει, θέλουμε ο πολίτης να έχει ενημερωθεί για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του και στο εξωτερικό. Μονοθεματικό δελτίο δεν θα είναι, αλλά προτιμώ να πω τι θα είμαστε και όχι τι δεν θα είμαστε».

– Σχετικά με την ώρα έναρξης και τη διάρκεια;
«Θα ξεκινά κανονικά στις 20.00 και θα διαρκεί 50 λεπτά, όπως συνέβαινε ως σήμερα».

– Ο ρόλος σας θα περιορίζεται στην παρουσίαση;
«Οχι. Γράφω, παρακολουθώ και συνδιαμορφώνουμε το δελτίο με την ομάδα των δημοσιογράφων και τον Στρατή Λιαρέλλη. Είμαι μέρος αυτού του πράγματος. Αν δεν ξέρω εγώ αυτό που θα παρουσιάσουμε το βράδυ δεν θα μπορέσω να το κάνω σωστά».

– Το συμβόλαιό σας τι διάρκεια έχει;
«Για έναν χρόνο. Αν αγαπηθούμε, θα δούμε…».

Read More

And More