Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Επισκέφτηκε το πατρικό της στην Ερμιόνη και συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις

Στη γενέτειρά της, την Ερμιόνη βρέθηκε πριν λίγες μέρες η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μαζί με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ιδιαίτερα συγκινημένη η Μαριάννα Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και την σύζυγό του Σίσσυ Παυλοπούλου και το πατρικό της σπίτι στην περιοχή, την οικία του Γιώργου και Ευαγγελίας Μπουρνάκη, ένα νεοκλασικό που διατηρεί τον τοπικό παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 άρχισαν το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 με ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Πυρπυρή, Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων, με θέμα τη μακρά, δύσκολη και ηρωική πορεία της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τη συμβολή του στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Ερμιόνης», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης, και κορυφώθηκαν την Κυριακή με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής άρχισαν με την Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, κ.κ.Εφραίμ, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η σύζυγός του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και η σύζυγός του, κυρία Δέσποινα Αποστολάκη, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του πολιτικού χώρου, τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι της πόλης.

Το «παρών» έδωσαν ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που κατάγεται από την Ερμιόνη. Λίγο μάλιστα πριν από την άφιξη του κυρίου Παυλόπουλου κάτοικοι της Ερμιόνης, με μια μεγάλη αγκαλιά και θέρμη, υποδέχτηκαν τον κύριο και την κυρία Βαρδινογιάννη, στην οποία ξύπνησαν ευχάριστες αναμνήσεις των μαθητικών της χρόνων, καθώς το κτίριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης ήταν το παλιό της σχολείο.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στο Βουλευτικό Οίκημα όπου έγινε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 και ακολούθησε η ξενάγησή του στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (Ι.Λ.Μ.Ε.) από την Πρόεδρο του Μουσείου, κυρία Τίνα Αντωνοπούλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ερμιονιτών όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου επισκέφτηκαν το πατρικό σπίτι της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του για την ιδιαίτερη τιμή που της έκαναν να επισκεφτούν το πατρικό της σπίτι και εξέφρασε τη συγκίνηση της κάθε φορά που επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Ερμιόνη και βρίσκεται κοντά στους συμπατριώτες της και ειδικότερα σε ιστορικές και συμβολικές περιστάσεις όπως οι εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη και αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός καθώς εξέπεμψε το μεγάλο εθνικό μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας όλων των Ελλήνων για τη συνέχιση του Αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας μας και σηματοδότησε τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο Ερμιόνης όπου ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κύριος Δημήτρης Σφυρής, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Ερμιονίδας και του παρέδωσε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης. Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Δήμο Ερμιονίδας για την τιμή που του κάνει και μίλησε για τη συμβολή της Ερμιόνης στην απελευθέρωση της πατρίδας μας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη και στη σύζυγό του Μαριάννα, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναφορά στον Βαρδή και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη γιατί από αυτόν εδώ τον τόπο, τόπο καταγωγής της Μαριάννας, ένα νεαρό ζευγάρι ξεκίνησε για να διανύσει μια πορεία που την ξέρουμε όλοι. Να τους έχει ο Θεός καλά και να θυμούνται τις ρίζες τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, ξεναγήθηκαν σ’ ολόκληρη την πόλη: Προσκύνησαν στην ιστορική Μονή Αγίων Αναργύρων, επισκέφτηκαν το Πνευματικό Κέντρο της πόλης και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τα παιδιά του σχολείου και τους τοπικούς παράγοντες.

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 διοργανώθηκαν με τη συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας, της τοπικής Εκκλησίας, του Ερμιονικού Συνδέσμου και του Ι.Λ.Μ.Ε. στο πλαίσιο της θέσπισης της 2ης Κυριακής του Μαρτίου εκάστου έτους ως ημέρας ιστορικής μνήμης της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827.

Δες φωτογραφίες:

Αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας

Στιγμιότυπα από την ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Πεσόντων Ερμιονιτών

Βαρδής Βαρδινογιάννης, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σίσσυ Παυλοπούλου, Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, κ.κ.Εφραίμ, Πέτρος Τατούλης

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ευάγγελος και Δέσποινα Αποστολάκη

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Βαρδής Βαρδινογιάννης

Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Γιάννης Αδριανός

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με παιδιά του σχολείου

Read More

And More