Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Με την κόρη της Χριστιάνα στην Επίδαυρο! Φωτογραφίες

Μια ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση στην Επίδαυρο έκανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη! Η πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για να παρακολουθήσει την παράσταση “The thred” μια παράσταση  υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου σκορπίστηκε στον ιερό χώρο και έγινε ένα με την πρωτοποριακή χορογραφία του Ράσελ Μάλιφαντ και τα αρχαϊκά κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου αναδείχτηκαν μαγικά μέσα από τους ανυπέρβλητους φωτισμούς του Μάικλ Χαλς, κάνοντας την παράσταση χορού “The Thread” στην Επίδαυρο μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Το έργο βασίζεται σε μια ιδέα της Γεωργίας Ηλιοπούλου, διευθύνουσας συμβούλου της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ.

Η κυρία Βαρδινογιάννη έφθασε στο αρχαίο θέατρο συνοδευόμενη από την κόρη της Χριστιάνα και οι δυο κυρίες εντυπωσίασαν με τις στυλιστικές επιλογές τους. Μητέρα και κόρη φόρεσαν δημιουργίες της Μαίρης Κατράντζου

Άννα Μαρία-Βλασία Παυλοπούλου-Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Γεωργία Ηλιοπούλου-Χριστιάνα Βαρδινογιάννη

Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Χριστιάνα Βαρδινογιάννη

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση βασίζεται στο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας φανερώνουν την διαχρονία του Ελληνικού Πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ). Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που σε καθηλώνει.

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική «χορογραφία».

Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls που το Ελληνικό κοινό των ξέρει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Russell Maliphant όσο και τον Akram Khan ή τον Robert Lepage δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντεζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνευσμένη από αρχαία Μινωικά αγγεία.

Η παράσταση ονομάστηκε The Thread από το μίτο της Αριάδνης.

Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ότι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν.

Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.

Read More

And More