Μαρίνα Ασλάνογλου: Τα εντυπωσικά κοστούμια της παράστασης από τον Δημήτρη Στρέπκο! [pics,video]

Μαρίνα Ασλάνογλου: Τα εντυπωσικά κοστούμια της παράστασης από τον Δημήτρη Στρέπκο! [pics,video] | tlife.gr

Το βράδυ της Παρασκευής 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης της Λίλλιαν Χέλλμαν «Ψίθυροι» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Στην όγδοη παραγωγή της η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει το πολύκροτο ντοκουμέντο, με πρωταγωνιστές τους Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Βάνα Παρθενιάδου και άλλους ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο στο θεατρικό έργο – πέρα από τις εξαίρετες ερμηνείες των ηθοποιών – είναι και τα κοστούμια τα οποία θυμίζουν κάτι από μια άλλη εποχή. Ο υπεύθυνος για αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα είναι ο σχεδιαστής μόδας Δημήτρης Στρέπκος και το brand Celebrity Skin. Στην πρεμιέρα τόσο ο σχεδιαστής όσο και οι πρωταγωνιστές και ο σκηνοθέτης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που πήγε να τους απολαύσει.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η Μαριάν και η Τζέην είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Τζέην είναι αρραβωνιασμένη με τον Τζόζεφ, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν ν’ ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί – πράγμα που κάνει τη Μαριάν να ζηλέψει. Μια κακομαθημένη μαθήτρια του σχολείου, που θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες επειδή τιμωρήθηκε για κάποια αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα: πως τάχα οι δυο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, το σχολείο χάνει τις μαθήτριές του και η επιχείρηση κλείνει.

Γραμμένο το 1934 το έργο αποτέλεσε μέγιστο σκάνδαλο για την Αμερική και –παρά τις διθυραμβικές κριτικές του– δεν ξαναπαρουσιάστηκε ποτέ έως το 1961, που βγήκε στους κινηματογράφους.

Η παράσταση χρησιμοποιεί ως βάση της το θεατρικό κείμενο της Χέλλμαν, αλλά το εμπλουτίζει σημαντικά με τις καταγραφές του πραγματικού γεγονότος που την ενέπνευσε. Το φόντο της Σκωτίας του 1810, τα πρακτικά της αληθινής δίκης, αστυνομικές αναφορές, διηγήσεις μαρτύρων, υλικό από τον τύπο της εποχής: όλα αυτά συνθέτουν το σώμα της παράστασης που θα μετατοπίσει χρονικά το έργο της Χέλλμαν από το 1934… πίσω στο 1810.

Φωτογραφίες: Φένια Λαμπροπούλου

READ more