Μαρίνα Βερνίκου: “Το απαγορευμένο και το επικίνδυνο με εξιτάρει”

Τον τελευταίο καιρό τα αγαπημένα της κλικ της Μαρίνας Βερνίκου είναι οι αεροφωτογραφίες με drone. «Μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίσεις με drone, τα οποία όμως έχουν απαγορευτεί στις περισσότερες πόλεις, όπως και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Θυμάμαι σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ντόχα στο Κατάρ, ενώ γνώριζα πως απαγορεύεται, είχα πάρει το drone μαζί. Δεν φανταζόμουν πως θα το κρατούσαν στο αεροδρόμιο. Δεν το έβαλα, όμως, κάτω. Σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις συνεχίζω να το παίρνω μαζί μου και να ξεκλέβω κάποιες λήψεις. Με εξιτάρει ο κίνδυνος και το απαγορευμένο» ομολογεί γελώντας.

Αγαπά να φωτογραφίζει τοπία, αλλά θυμάμαι χαρακτηριστικά πως στην τελευταία μας συνέντευξη είχε μοιραστεί πως θα ήθελε πολύ να φωτογραφίσει τον Barack Obama, τον οποίο θαυμάζει. Και τα… κατάφερε. «Πράγματι, τον φωτογράφισα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στην ομιλία που έδωσε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δυστυχώς, δεν γνωριστήκαμε, αλλά τον είδα, τον άκουσα, τον φωτογράφισα. Βρεθήκαμε σε απόσταση λίγων μέτρων».

Ποια άλλη προσωπικότητα θα ήθελε να φωτογραφίσει; «Η αλήθεια είναι πως ο Obama είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, ένας χαρισματικός άνθρωπος και πολιτικός. Οι περισσότεροι διάσημοι είναι πολυφωτογραφημένοι και πιο πολύ με συγκινεί να εξερευνώ τη φύση παρά συγκεκριμένους ανθρώπους, όσο διάσημοι κι αν είναι» αποκαλύπτει. Αυτή η αγάπη της για την εξερεύνηση της φύσης και τις αεροφωτογραφίες πρωταγωνιστεί μέσα από υπέροχες εικόνες και σε μια σειρά από αξεσουάρ που δημιουργεί βασισμένα σε φωτογραφίες της. «Είναι μια πολύ καλοκαιρινή συλλογή. Αποτελείται από μεταξωτά μαντίλια, τσάντες διαφόρων μεγεθών, θήκες για κινητά και tablets. Tώρα η συλλογή θα εμπλουτιστεί με εσπαντρίγες, backpacks και πετσέτες θαλάσσης, που θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο μήνα» (σ.σ. Θα είναι διαθέσιμα στο marinavernicos.com, ενώ οι εσπαντρίγες θα πωλούνται και στα καταστήματα Καλογήρου).

Κάποιο από τα τρία παιδιά της (που είναι και τα «μοντέλα» της σε πολλές από τις φωτογραφίες της), η 11χρονη Ντεμήλια, ο 9χρονος Γιώργος και η 7χρονη Αννέζια, έχει πάρει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της; «O Γιώργος αγαπά πολύ το σχέδιο και ένα από αυτά που σκέφτεται πως θα ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει είναι αρχιτέκτονας. Ήδη ακολουθεί κάποια μαθήματα αρχιτεκτονικής για παιδιά, για να μπει λίγο στη φιλοσοφία και να πάρει ερεθίσματα. Είναι ωραίο πως στην εποχή που ζούμε τα παιδιά μπορεί να έχουν από νωρίς μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση σχετική με τα ενδιαφέροντά τους».

Ο σύζυγός της, Μίλτος Καμπουρίδης, με τον οποίο μετρούν 14 χρόνια μαζί, είναι πάντα πολύ υποστηρικτικός στα βήματά της, ενώ συμμετέχει σε όλα της τα πρότζεκτ, πάντα ιδιαίτερα δημιουργικά (η tote bag και το φωτιστικό που δημιούργησε ο ίδιος στις προηγούμενες εκθέσεις της CREAID κέρδισαν τις εντυπώσεις). «Είμαστε καλή ομάδα» λέει με χαμόγελο «και νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μια σχέση ζωής. Είναι απαραίτητο να είσαι και φίλος» αναφέρει για τον έγγαμο βίο της, που ξεκίνησε κι αυτός εμπνευσμένα. Η Μαρίνα δεν είχε πάει ποτέ στη Σαντορίνη πριν παντρευτούν. Κάθε φορά που σχεδίαζε ένα ταξίδι εκεί, κάτι συνέβαινε και δεν πήγαινε. «Του είχα πει, λοιπόν, ότι στη Σαντορίνη θα πάω με αυτόν που θα παντρευτώ. Μία μέρα μού είπε να ετοιμάσω τη βαλίτσα μου και πήγαμε στο αεροδρόμιο. Μπήκαμε σε ένα ελικόπτερο και όταν ήμασταν πάνω από τη Σαντορίνη, μού λέει “η Σαντορίνη είναι εδώ. Πάμε Σαντορίνη ή πάμε Ίο;” και μου έδωσε το δαχτυλίδι» θυμάται χαμογελώντας.

Διάβασε ολόκληρη την συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί

Read More

And More