Απεγκλωβίστηκαν όλοι οι μεταλλωρύχοι. Το μαρτύριό τους τελείωσε!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 04:00 το πρωί η επιχείρηση διάσωσης των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων που πέρασαν 69 αγωνιώδεις ημέρες σε βάθος 700 μέτρων. Ο διασώστης που θα βοηθούσε τους εγκλωβισμένους να προσδεθούν στην ειδική κάψουλα έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης τον σταυρό του και καταδύθηκε στο φρεάτιο. Επειτα από μία ώρα και ένας κάθε περίπου 40 λεπτά, είχαν μεταφερθεί στην επιφάνεια για να πάρουν ύστερα από καιρό την πρώτη ανάσα καθαρού αέρα.
«Ο Θεός και ο διάβολος πάλεψαν για μένα. Και νίκησε ο Θεός» δήλωσε ο δεύτερος κατά σειρά διασωθείς Μάριο Σεπούλβεδα, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι απεγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι, εμφανίστηκε πιο υγιής και πιο «μαχητικός» από ό,τι θα περίμενε κανείς. Αγκάλιασε τρεις φορές τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος περίμενε μεταξύ άλλων για να τον προϋπαντήσει, και με υψωμένη τη γροθιά φώναξε: «Είμαστε δυνατοί άνθρωποι, είμαστε μεταλλωρύχοι!».
Τεχνικοί, ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφοι, οι οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα των εγκλωβισμένων και κρατικοί αξιωματούχοι κρατούσαν την ανάσα τους ώσπου να ολοκληρωθεί άλλη μία ανάβαση στο «φως», ξεσπούσαν συγκινημένοι σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές κάθε φορά που ένας από τους εγκλωβισμένους έφθανε με ασφάλεια επάνω και επικαλούνταν συνεχώς τον Θεό για την ευτυχή έκβαση των πραγμάτων. Πολλές φορές παιδιά και σύζυγοι σχεδόν τραβούσαν τον άνθρωπό τους αμέσως μόλις φαινόταν για να τον σφίξουν στην αγκαλιά τους.
«Δώσαμε μια υπόσχεση:να μην παραιτηθούμε ποτέ. Και την κρατήσαμε. Παρ΄ ότι η επιχείρηση διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και έχουμε πολλή και δύσκολη δουλειά ακόμη, προσευχόμαστε ότι με τη χάρη του Θεού θα μπορέσουν όλοι να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους» είπε ο πρόεδρος Πινιέρα.
Ειδικά μέτρα προστασίας είχαν ληφθεί πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ολοι έπρεπε να φορούν ειδικά σκούρα γυαλιά για να προστατεύσουν τα μάτια τους μετά τη μακρόχρονη παραμονή τους στο σκοτάδι, πουλόβερ για να αντιμετωπίσουν το ψύχος της επιφάνειας, μάσκες οξυγόνου και συσκευή ενδοσυνεννόησης με τους τεχνικούς διάσωσης. Αμέσως μετά την άφιξή τους στην επιφάνεια, και οι 33 ανεξαιρέτως θα περάσουν προληπτικά 48 ώρες σε κοντινό νοσοκομείο όπου θα μεταφερθούν με ελικόπτερο. Στη διάθεσή τους θα βρίσκονται δύο ολόκληροι όροφοι όπου θα επικρατεί ημίφως.

Ενα ιδιότυπο «χρηματιστήριο» έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες στη Χιλή, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης προσφέρουν χρηματικά ποσά στις οικογένειες των 33 παγιδευμένων ώστε να διασφαλίσουν «την πρώτη» ή έστω μία αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση. Τα ποσά που έχουν ακουστεί φτάνουν τα 20.000 δολάρια για μία ολιγόλεπτη αποκλειστική συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό. Επίσης έχουν ήδη γίνει προσφορές για να μεταφερθούν οι προσωπικές ιστορίες των μεταλλωρύχων στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, καθώς και σε βιβλία.

Read More

And More