Μάζευες αποδείξεις από τις αγορές σου; Μάθε τι πρέπει να τις κάνεις!

Έρχεται η ώρα να ξεθάψουμε τις αποδείξεις που μαζέψαμε όλο το χρόνο για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας γιατί τα λάθη.. κοστίζουν.

Για παράδειγμα, μέσα στις αποδείξεις που μπορούμε να προσκομίσουμε στην εφορία είναι και αυτές του φυσικού αερίου – όχι οι λοιποί λογαριασμοί των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Επίσης αναγνωρίζονται οι συνδρομές καλωδιακής τηλεόρασης, εφημερίδων και περιοδικών, ασφάλιστρα οχημάτων, διόδια και κούριερ. Ακόμη το μερίδιο του φορολογούμενου από τα κοινόχρηστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, πριν υποβάλουμε τις αποδείξεις πρέπει να πάρουμε ένα στυλό και να γράψουμε πάνω στους αριθμούς που έχουν σβηστεί. Αν οι απόδειξη δεν είναι ευανάγνωστη δεν θα ληφθεί υπόψη.

Υπενθυμίζεται ότι αν έχουμε εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις. Για εισόδημα ως 12.000 ευρώ απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων ίσως με το 10% του εισοδήματός μας. Πχ. για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ύψους 700 ευρώ. Αν το εισόδημα είναι πάνω από 12.000 ευρώ, για το επιπλέον εισόδημα χρειάζεται το 30% σε αποδείξεις. Δηλαδή προσκομίζουμε αποδείξεις ίσες με το 10% για τα πρώτα 12.000 και 30% για το υπόλοιπο.

Οι αποδείξεις υπολογίζονται με βάση το ατομικό, όχι το οικογενειακό εισόδημα. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε πάντως ότι όταν ο ένας σύζυγος καλύπτει το αφορολόγητο, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

Οι αποδείξεις που μπορούμε να προσκομίσουμε είναι ως 12.000 ευρώ κατ΄ατομο και 24.000 ευρώ κατά οικογένεια. Μπορούμε να προσκομίσουμε και επιπλέον αποδείξεις ως 15.000 ευρώ κατ άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια ωστόσο πρέπει να προσέχουμε για να μην βρεθούμε στο τέλος αντιμέτωποι με απώλεια τεκμηρίου.

Διάβασε περισσότερα στο NewsIt

Read More

And More