To “Mαζί σου” στην Ιατρική Σχολή – Τι λέει η επιστήμονας που ενημερώνει τον Σ. Τσιόδρα για την πορεία του ιου ΒΙΝΤΕΟ

Στο κτίριο 12 της Ιατρικής σχολής Αθηνών βρίσκεται το εργαστήριο υγιεινής, επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής, όπου βρέθηκε η τηλεοπτική εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο, με την Τατιάνα Στεφανίδου, στον ΣΚΑΪ. Ο κορονοϊός, τα τεστ… που δεν υπάρχουν ακόμη και η μετατροπή του εργαστηρίου.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στην εκπομπή και αποκάλυψε πως ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε το εργαστήριο να συμβάλλει τα μέγιστα στην μάχη κατά της νόσου Covid-19 Που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Στο ερώτημα γιατί δεν είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τα τεστ, απαντά πως “το δικό μας εργαστήριο δεν είναι αναφοράς και αναβαθμίζεται για να χειριστεί τα δείγματα. Τα αντιδραστήρια δεν είναι ακόμα έτοιμα για τα πλήρως αυτοματοποιημένα αντιδραστήρια. Υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη. Ιδίως οι μεγάλες χώρες έχουν κρατήσει τα περισσότερα αυτοματοποιημένα αντιδραστήρια για να έχουν μεγαλύτερο capacity”.

Στην εκπομπή Μαζί σου σαββατοκύριακο μίλησε και η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής.

Είναι η γυναίκα που καθημερινά ενημερώνεται για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ίδια ανέλυσε πώς γίνεται η -επίπονη- συλλογή των στοιχείων από τον ΕΟΔΥ και στην συνέχεια κάνει τις εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και τα απαραίτητα μέτρα.

Η ίδια τόνισε πως ξεκίνησε να ερευνά τον φονικό ιό αρκετά γρήγορα, με τις προτάσεις -μάλιστα- για το κλείσιμο των σχολείων να “πέφτει” πολύ νωρίς στο τραπέζι. Δηλώνει αισιόδοξη και τονίζει πως με βάση τα στοιχεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα σταθεροποιηθούν από την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Σύψα έδειξε και τα διαγράμματα που δίνει καθημερινά στον κ. Τσιόδρα για να τα μελετήσει πριν το… καθιερωμένο ραντεβού για την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ Newsit.gr

Read More

And More