Αλέξης Τσίπρας: Από τις σχολικές καταλήψεις, στο Μέγαρο Μαξίμου – Τέλος εποχής από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει σήμερα, 29 Ιουνίου, την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Επιλέγοντας τον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου γνωστοποίησε την απόφασή του και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Ποιος είναι όμως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας;

Ανατρεπτική διάθεση και εμφάνιση, αντισυμβατική φρασεολογία και τάση για σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο. Είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την ηλικία των 16 ετών ήταν ήδη πολιτικοποιημένος και πρωτοστατούσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Τότε ήταν το παιδί των καταλήψεων… Το 2015 ο πρωθυπουργός της χώρας.

Γεννημένος στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974, αποτελεί τον πρώτο αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος που γεννήθηκε μετά την μεταπολίτευση. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το 2002 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Ο μικρός Αλέξης μεγάλωσε και έγινε πατέρας δύο αγοριών. Συνταξιδιώτης στη ζωή του, η Περιστέρα ή αλλιώς Μπέτυ Μπαζιάνα.

1989, στις μαθητικές κινητοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας ξεχωρίζει για τη θέληση του να πρωταγωνιστήσει σε αυτές, να αλλάξει τον κόσμο, να πάει κόντρα στο κατεστημένο. Ένα χρόνο μετά ο έφηβος Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνιστούσε στις μεγάλες καταλήψεις που κράτησαν 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το κλίμα άρθρωσε τον πολιτικό λόγο του.

Από πολύ μικρός εντάχθηκε στον χώρο της Αριστεράς και δη της ΚΝΕ. Οι δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα και της ΚΝΕ χώρισαν γρήγορα. Εν τω μεταξύ, θα περάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού στην Αθήνα, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν εκλέχθηκε σε σημαντικές θέσεις στο κόμμα.

Μέχρι το 2006, που αποφασίζει να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. Έρχεται τρίτος με ποσοστό 10,5%, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη. Το γκελ του είναι εκπληκτικό, τα κορίτσια τον λάτρευαν, οι μαμάδες τον ήθελαν για γαμπρό και οι άνδρες τον συμπαθούσαν. Εκείνος πάλι προσπαθούσε να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος διαδεχόμενος τον Αλέκο Αλαβάνο . Ως πρόεδρος, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009, τα αποτελέσματα όμως των εκλογών, θεωρήθηκαν αποτυχία για το κόμμα το οποίο συγκέντρωσε μόλις 4,6% και μπήκε τελευταίο στη Βουλή. Τρία χρόνια αργότερα, το Μάιο του 2012 κατάφερε να 4πλασιάσει το ποσοστό, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορικό ρεκόρ για τα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς, με ποσοστό 16,8%. Έκτοτε η ανοδική κούρσα συνεχίστηκε και τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη ΝΔ.

Ιανουάριος  του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει τριαντάφυλλα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί πρώτο κόμμα και μαζί με τους ΑΝΕΛ θα κυβερνήσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας, ένα χωριό που αγαπά πολύ. 64 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άρτας, σε ύψος 800 μέτρων στα ανατολικά Τζουμέρκα, κρυμμένο μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος.

Δες όλο το ρεπορτάζ στο βίντεο του T-live:

Read More

And More