Αρχείο της ΕΡΤ: Τιμά σήμερα τη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη με ένα αξιόλογο αφιέρωμα…

Ένα αξιόλογο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στη μνήμη της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, μαζί με πολλούς ακόμη συνανθρώπους μας, παρουσιάζει σήμερα η δημόσια τηλεόραση στη ψηφιακή της σελίδα. Ένα αφιέρωμα τόσο γλυκό και τόσο ξεχωριστό, όσο ήταν αυτό το κορίτσι…

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ηρώ Μαύρου, το αφιέρωμα αυτό στην αξέχαστη ηθοποιό ξεκινά  με τη παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Μία σειρά παραγωγής 1988,  όπου βασικοί ήρωες είναι ο Πάλκο (Αννέτα Παπαθανασίου) και ο Σένικο (Χρύσα Σπηλιώτη), δύο παλιάτσοι με καρδιά μάλαμα, που με τις περιπέτειες τους προσφέρουν γέλιο, αλλά και γνώσεις στα παιδιά. Τα κείμενα υπογράφουν η Ολυμπία Μπασκλαβάνη, η Αννέτα Παπαθανασίου και η Χρύσα Σπηλιώτη.

Η Χρύσα Σπηλιώτη είχε συνεργαστεί πολλές φορές με την ΕΡΤ, τόσο στην τηλεόραση ως σεναριογράφος και ηθοποιός, όσο και στο ραδιόφωνο. Υπέγραψε το σενάριο του σίριαλ «Κατάλληλη στιγμή» (2005), έπαιξε στις σειρές «Το χρήμα στο λαιμό σας» (1996), «Έρωτας όπως έρημος» (2003), «Αγνώστου διαμονής» (2005) και στις παραστάσεις, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Θεάτρου Δευτέρας, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» (1980) και «Ένα σκιουράκι στη σουίτα μου» (1982).

Επίσης, παρουσίασε την παιδική εκπομπή «Γύρω γύρω όλοι», πρωταγωνίστησε στην παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ»,συμμετείχε στην παιδική σειρά «Μουρμπουλήθρες», στο παιδικό θεατρικό έργο «Στη χώρα του καρνάβαλου», έγραψε παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ «Και όνειρα γλυκά» καθώς και την ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν».

Η ηθοποιός είχε παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ στο θέατρο είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες, όπως ο Μίνως Βολανάκης και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Υπήρξε επίσης από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου», και του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη Σκηνή», δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Ασχολήθηκε τέλος, με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Ανάμεσα τους τα: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκωτσέζικο ντους», «Αγκά-σφι και φι», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της τίγρης»,  «Ο γιος μου ο Νικόλαος Μάντζαρος». Πολλά έργα της έχουν μεταφραστεί και παρουσιαστεί και στο εξωτερικό.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Read More

And More