Εκλογές 2023 – Ποιο είναι το κόμμα «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα που μπαίνει στη Βουλή, σύμφωνα με το exit poll

Έγιναν ευρύτερα γνωστοί λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και στοχεύουν να εισβάλλουν δυναμικά στην πολιτική ζωή. Είναι οι Σπαρτιάτες του μηχανικού της πολεμικής αεροπορίας Βασίλη Στίγκα, ο οποίος έχει τη στήριξη του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Και είναι αρκετά πιθανό, καθώς το κοινό exit poll δίνουν στο συγκεκριμένο κόμμα ποσοστό 4% – 6%.

Οι Σπαρτιάτες που έχουν ως πρωταρχικό στόχο να υπερβούν το όριο του 3% στις σημερινές (25.06.2023) εκλογές δεν είναι «καινούργιοι». Ιδρύθηκαν το 2017 από τον Βασίλη Στίγκα, τον 59χρονο πρώην στέλεχος της αεροπορίας στρατού ως μηχανικού ελικοπτέρων. Μάλιστα, σύμφωνα με το κοινό exit poll, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7:01 το απόγευμα, συγκεντρώνουν ποσοστό από 4% έως 6%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και επίσημα, βάζει το κόμμα στη νέα Βουλή. 

Στον καταστατικό τους χάρτη οι Σπαρτιάτες προσδιορίζονται ιδεολογικά ως «ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα». 

Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες», λένε και στοχεύουν «Να φυλάξουμε το «όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον» (Ηρόδοτος).

Τους Σπαρτιάτες στηρίζει ρητά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο προφυλακισμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει ανοιχτά εκφράσει τη στήριξή του, προτρέποντας τους οπαδούς του να ψηφίσουν το κόμμα. Στην Καλαμάτα, μάλιστα, έκανε την εμφάνισή της αφίσα του κόμματος των Σπαρτιατών στο εκλογικό τους περίπτερο, η οποία απεικονίζει τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Το Ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με την συμμετοχή του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος. Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι Σπαρτιάτες κατέβηκαν εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων, με τον Βασίλη Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στη Βοιωτία.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε η δημιουργία συνασπισμού από την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), τους Σπαρτιάτες, το Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και τη Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού.

Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023, οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν, ενώ μετά τον δεύτερο αποκλεισμό από τον Άρειο Πάγο του συνδυασμού ανεξάρτητων υποψηφίων «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο θα μετείχαν μέλη του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρέχει ανοιχτή στήριξη του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος εμφάνιζε δημοσκοπικά ποσοστά που κινούνταν στο όριο της αντιπροσώπευσης στη Βουλή (3%) πριν τον αποκλεισμό του, κάτι που αποτυπώθηκε στην αύξηση στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά το κόμμα των Σπαρτιατών μετά την ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη.

Τουλάχιστον 10 μέλη και πολιτικοί του Εθνικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένας από τους δικηγόρους του, βρίσκονται στις λίστες των Σπαρτιατών, με τμήμα των ΜΜΕ να θεωρεί ότι οι Σπαρτιάτες πιθανόν χρησιμοποιούνται από τον Κασιδιάρη για έμμεση εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Οι θέσεις τους

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Τα συνθήματα

«Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει».

«Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες».

«Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις».

«Στην προσπάθειά μας αυτή είστε ΕΣΕΙΣ, οι οποίοι, εκτιμώντας την, θα μας οπλίσετε με δύναμη για να συνεχίσουμε, παίρνοντας μέτρα και αντίμετρα για μία ισορροπημένη και δίκαιη, κοινωνική ανταπόκριση».

«Για την Πατρίδα που μας γέννησε και μας μεγάλωσε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και τον Ήλιο της Βεργίνας, που μας τραγούδησε τον θρύλο της Αγια-Σοφιάς και το έπος της Βορείου Ηπείρου. Για την Πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Σπύρου Καγιαλέ, την Πατρίδα με τους κάμπους, τα βουνά και το απέραντο Γαλάζιο…

Όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Οι στόχοι «κόποις κτώνται»!

Η «Ιθάκη» μας δεν είναι μακριά!

Ποιος είναι ο Βασίλης Στίγκας

Ο ιδρυτής και πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας το 1964 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Ηλιούπολη. Σπούδασε στη Μηχανικών αεροσκαφών και υπηρέτησε 22 μήνες στην Αεροπορία στρατού ως μηχανικός ελικοπτέρων εδάφους και αέρος.

Από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας – τα τελευταία 25 χρόνια στην βιοτεχνία τροφίμων. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες και έναν γιο.

Επί σειρά ετών ασχολείται παράλληλα με τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος.

Όπως δηλώνει «είμαι έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά μου χρόνια. Το 2017 δημιούργησα τον πολιτικό φορέα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ » και κατεβαίνουμε στις Εθνικές Εκλογές την 25η Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Ευελπιστώ να φανώ χρήσιμος στο άμεσο μέλλον στον Πατριωτικό χώρο».

Το ευχαριστώ στον Ηλία Κασιδιάρη

Μετά την ανακοίνωση και του δεύτερου exit poll που «βάζει» το κόμμα στη Βουλή, ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας έκανε ευχαριστήρια εισαγωγή επικαλούμενος τη βοήθεια του καταδικασμένου, Ηλία Κασιδιάρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Στίγκας ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη «που μας έδωσε την ώθηση για αυτό το αποτέλεσμα», υποσχέθηκε στον λαό «να σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών του» και, όπως είπε «οι Σπαρτάτες έρχονται όχι για να διχάσουν αλλά για να ενώσουν με σύνθημα «ισχύς εν τη ενώσει».

Read More

And More