Φαίη Ξυλά: «Δέχτηκα άσχημη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας μου και ακολούθησα τον δρόμο της δικαιοσύνης»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» βρέθηκε το Σάββατο 17/2 η Φαίη Ξυλά.

Η γνωστή ηθοποιός, μεταξύ άλλων, μίλησε για την προσωπική της ζωή, για τα επαγγελματικά της, αλλά και για το κίνημα #metoo.

«Στους ηθοποιούς λειτουργεί διαφορετικά ο χρόνος. Μπορεί σε μία χρονιά να έχουμε κάνει και τηλεόραση και θέατρο και αν δω κάτι μπορεί να μου φανεί μακρινό. Δεν έχω αρχείο από ό,τι έχω κάνει και πολλά δεν τα θυμάμαι. Στο θέατρο έχει αλλάξει το πλαίσιο προς το καλύτερο. Διαφέρει από την τηλεόραση αν και, και η τηλεόραση είναι σε καλό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια νομίζω γίνονται καλές δουλειές στην τηλεόραση και αυτό είναι ευχάριστο. Η καρδιά μου είναι περισσότερο στο θέατρο γιατί από εκεί ξεκίνησα. Δεν είχα στο μυαλό μου να κάνω ποτέ τηλεόραση, και όχι από σνομπισμό, απλώς θεωρούσα ότι η δουλειά μου είναι το θέατρο. Όταν το δοκίμασα ερωτεύτηκα την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Είναι εντελώς διαφορετική διαδικασία. Μου αρέσει η ταχύτητα στην τηλεόραση και αισθάνομαι ότι έπεσα στο σωστό κλίμα», είπε αρχικά η Φαίη Ξυλά.

Για τα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών στο θέατρο η Φαίη Ξυλά σημείωσε: «Οι σκηνές που έγιναν γνωστές και κάποιοι οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και κάποιοι καταδικάστηκαν έγινε γιατί στο θέατρο είχαν θέσεις με κάποια εξουσία. Οπότε ίσως γι’ αυτό. Θεωρώ πως αυτές οι συμπεριφορές υπάρχουν σε όλους τους χώρους, απλώς σε εμάς έτυχε να κάνουμε αυτό το βήμα και να γίνει όλο αυτό γνωστό, και καλώς έγινε. Είναι καλύτερο όταν κάποιες τοξικές συμπεριφορές φεύγουν εντελώς από το τοπίο, και τώρα μπορεί κάποιος να σκέφτεται περισσότερο για να κάνει κάτι».

Σχετικά με το αν θα ξαναδούλευε με τον Πέτρο Φιλιππίδη η Φαίη Ξυλά απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω υποθετικά. Υπήρχαν καταδικαστικές αποφάσεις για τον Πέτρο Φιλιππίδη. Εγώ είμαι γενικά κατά οποιασδήποτε μορφής βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς, και δεν θα μπορούσα να μην είμαι υπέρ των φερόμενων ως θυμάτων. Από εκεί και πέρα υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας και καλό είναι να μην δικάζουμε και να μην προδικάζουμε τίποτα. Δεν μπορώ να μην είμαι με το μέρος των γυναικών που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν κακοποιητικές συμπεριφορές. Αν αποδειχθεί το αντίθετο, δεν ξέρω πώς θα πράξω».

Για το αν έχει δεχτεί η ίδια που ξεπέρασαν τα όριά της, αποκάλυψε:  «Στον χώρο εργασίας μου δεν μου έχει τύχει να δεχθώ άσχημη συμπεριφορά, πέραν μίας φοράς που αντέδρασα και ακολούθησα τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πήγα όπου μπορούσα, στο ΣΕΗ και στην δικαιοσύνη. Δικαιώθηκα αλλά δεν πήρα τα χρήματά μου πίσω. Τότε αντέδρασα με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί κάποιος άλλος να μην αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Σιγουρά υπάρχει η ηθική ικανοποίηση ότι δικαιώνεσαι αλλά υπάρχει και το αίσθημα του αν θα χαρακτηριστείς, αν θα βρεις μετά δουλειά. Πρέπει να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, και είναι δύσκολο ακόμα και αν αντιδράσεις. Καταλαβαίνω αν κάποιοι δεν αντιδρούν ή παγώνουν», υπογράμμισε η Φαίη Ξυλά.

Read More

And More