Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Οι άνθρωποι που είχαν γίνει «σκιά» του για τέσσερα χρόνια, μιλούν για όσα έζησαν μαζί του

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο και τη δράση της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» παρουσιάστηκε το 2017 από τον Λουκά Αγέλαστο και τη Σπυριδούλα Γκούσκου, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε σε διεθνές επίπεδο.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, που για να βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα είχαν γίνει η «σκιά» του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου για τέσσερα χρόνια, μίλησαν στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για όσα έζησαν κοντά του.

«Ήταν ένας άνθρωπος με πείσμα, με εγωισμό. Ένας άνθρωπος που έβλεπε μόνο το όραμα και τον σκοπό του, ένας άνθρωπος που επιμένει και εμμένει πάνω στην ιδέα και τις απόψεις του. Είδα έναν άνθρωπο με απόλυτο σκοπό. Η γνώμη μας, με λίγα λόγια είναι, ότι αυτός ο άνθρωπος έκανε ιδιαίτερο focus στη ζωή του αυτόν το σκοπό που τον έβγαλε από την αδράνεια που είχε μπει για πολλά χρόνια και έπρεπε από κάπου να κρατηθεί. Δεν τον είχα δει ποτέ να πίνει αλκοόλ. Παρότι υπήρχε κρασί στο τραπέζι, δεν τον είδα ποτέ να ζητάει κρασί.

Η δράση που έκανε, του επέφερε μια εργασία. Δεν έκρυβε ότι ζούσε από αυτό, έτρωγε από αυτό, και είναι λογικό. Δούλευε γι’ αυτή τη δράση. Έτρωγε από εκεί, κάλυπτε τα βασικά» ανέφερε η Σπυριδούλα Γκούσκου στην κάμερα της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» ενώ ο Λουκάς Αγέλαστος σημείωσε,

«Εγώ αποκόμισα ότι είναι ένας άνθρωπος που ζούσε πάντα πολύ φτωχικά, μέσα σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο στο σπίτι του “Άλλου ανθρώπου”. Δεν είχε ποτέ λεφτά. Δεν είχε να πάρει τσιγάρα, να πιει έναν καφέ. Όσο τον γνωρίσαμε δεν είχε ποτέ θέμα με τον τζόγο ή το αλκοόλ. Έχουμε αποφασίσει από κοινού να ανοίξουμε το ντοκιμαντέρ στο κοινό για να συνεισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο για την κοινωνική κουζίνα».

Σε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε φαίνεται ο Κώνσταντίνος Πολυχρονόπουλος να μιλά και να λέει, «Εμένα μου άρεσε πάντα ό,τι γίνεται να είναι στο φως.. Ήμουν κ@@@παιδο, έβαζα φωτιά στο σπίτι μου γιατί αισθανόμουν ότι δεν είχα την απαραίτητη προσοχή. Οι γονείς μου, μού έδιναν απεριόριστη προσοχή αλλά εγώ ήθελα παραπάνω. Είμαι εγωίστής, γι’ αυτό… Δε μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς τον εγωισμό, για να κάνεις αλληλεγγύη πρέπει να έχεις εγωισμό… Ήμουν 1,5 χρόνο άνεργος. Πως την έβγαζα; Είμαι φιλοξενούμενος στο σπίτι της μητέρας μου, πώς την έβγαζα;… Τώρα δεν είμαι κλεισμένος στο σπίτι μου».

Σε άλλα σημεία του ντοκιμαντέρ, τον βλέπουμε να προσπαθεί να κάνει ανάληψη από έναν τραπεζικό λογαριασμό που όμως είναι μηδενικός, ενώ σε αυτό εμφανίζεται και η ξανθιά γυναίκα που βρισκόταν πάντα στο πλευρό του, να λέει, «Αν δεν τον θαυμάζεις τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, δε μπορείς να είσαι δίπλα του. Δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Είναι δύσκολος άνθρωπος».

Read More

And More