Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην ΕΡΤ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος εναντίον της ανθρωπότητας»

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η εικαστική καλλιτέχνιδα από τη Σερβία, μίλησε στην ΕΡΤ1 και στην Αντριάνα Μαγγανιά, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος εναντίον της ανθρωπότητας γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουμε την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στον πλανήτη. Έχω εντυπωσιαστεί από το θάρρος του ουκρανικού λαού. Όλοι μας και το ΝΑΤΟ, φοβόμαστε τους Ρώσους.

Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται τους Ρώσους. Τους αντιμετωπίζουν και μάχονται για τη γη τους. Νομίζω ο Ζελένσκι είναι ο ήρωας του αιώνα μας», ανέφερε αρχικά η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Η διάσημη εικαστικός δηλώνει ψυχικά συνδεδεμένη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Προέρχεται άλλωστε κι εκείνη από μία πολύπαθη περιοχή, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το δράμα της οποίας αποτύπωσε και στην περφόρμανς Balkan baroque στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1997.

«Είμαι πιο περισσότερο συνδεδεμένη ψυχικά από κάθε άλλη φορά. Γιατί η Ουκρανία ήταν γειτονική χώρα της πατρίδας μου, της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Είναι κι εκείνοι Σλάβοι», συμπληρώνει

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συμμετέχει με τη διαδραστική της εγκατάσταση, ένα τείχος δακρύων φτιαγμένο από κρυστάλλους, στο μνημείο μνήμης του Μπάμπι Γιαρ στα περίχωρα του Κιέβου. Εκεί το 1941 εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις 34.000 Εβραίοι και τσιγγάνοι.

 «Πριν από μερικές ημέρες, ένας πύργος κοντά στο Τείχος βομβαρδίστηκε. Το Τείχος δεν υπέστη ζημιά. Αλλά σκέφτομαι συνεχώς την ασφάλεια της Ουκρανίας, των ανθρώπων, των παιδιών. Κάθε πρωί σηκωνόμαστε και από το άνετο σπίτι μας βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας τον τρόμο, κάθε πρωί. Πρέπει να σκεφτούμε την αντίδρασή μας ως καλλιτέχνες, ως άνθρωποι», ανέφερε στην ΕΡΤ η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς για Βλαντιμίρ Πούτιν

Στην ερώτηση μας, εάν η πολυσυζητημένη μέθοδος Αμπράμοβιτς, που έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό να μας οδηγήσει στην αυτογνωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, η ανατρεπτική περφόρμερ είναι κατηγορηματική: «Η μέθοδος Αμπράμοβιτς δεν μπορεί να βοηθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν είναι εγωιστής, ένας τύραννος. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο.

Θα πάει μέχρι το τέλος και αυτό είναι τρομακτικό. Η αντίληψη που έχει για τον κόσμο, είναι μία αντίληψη του 19ου αιώνα. Δεν είναι ένας σύγχρονος ηγέτης», δήλωσε, μεταξύ άλλων η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην ΕΡΤ.

 

Read More

And More