Στο T-live

Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Σοκ από τη σύλληψη της πρώην συζύγου του Τέρενς Κουίκ – Τι απαντά το περιβάλλον της

Στη φυλακή οδηγείται η Μαρίνα Ελευθερουδάκη, η μια από τις δύο εγγονές του ιδρυτή της εμβληματικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ελευθερουδάκη» και πρώην σύζυγος του Τέρενς Κουίκ, μετά από τη σύλληψη της χθες έξω από το σπίτι της στο Παλαιό Ψυχικό.

Σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν κυρίως σε δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων της εταιρείας και ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του T-live και πληροφορίες από το περιβάλλον της, η Μαρίνα Ελευθερουδάκη πέρασε από τον εισαγγελέα εκτελέσεως και υπεγράφη το φυλακιστήριο. Έφυγε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, πήγε στη ΓΑΔΑ και θα μεταφερθεί εκεί που υπάρχουν κενές θέσεις προς έκτιση της ποινής της. Θα πάει στη φυλακή για λίγες ημέρες αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Θα προσπαθήσει να συγχωνεύσει τις ποινές και να δοσοποιήσει, να πληρώσει δηλαδή σε δόσεις. Η οικονομική της κατάσταση όμως δεν της επιτρέπει αισιοδοξία όσον αφορά τις δοσοποιήσεις. Δεν έχει να πληρώσει αλλά θα το προσπαθήσει. Οι 22 αποφάσεις είναι αμετάκλητες και αφορούν σε δεδουλευμένα εργαζομένων καθώς  είχαν γίνει σχετικές μηνύσεις γι αυτά.

Ποια είναι η οικογένεια Ελευθερουδάκη

Η οικογένεια Ελευθερουδάκη κυριάρχησε στον χώρο του βιβλίου για πάνω από έναν αιώνα. Έζησε ένδοξες εποχές με 20 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στη χώρα μας.

Η είδηση, ωστόσο, της σύλληψης της Μαρίνας Ελευθερουδάκη δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Η κατάρρευση του ιστορικού οίκου είχε ξεκινήσει από το 2011 με κλείσιμο βιβλιοπωλείων, χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες και προμηθευτές, απολύσεις και  απλήρωτους υπαλλήλους.

Με την οικονομική κρίση και την τρίτη γενιά να κρατά τα ηνία της επιχείρησης, άρχισαν τα λουκέτα στα βιβλιοπωλεία με αποκορύφωμα το κλείσιμο και του τελευταίου καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας το 2016. Η ανακοίνωση της οικογένειας έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας «έξω από το κουτί».

«Το περιτύλιγμα αλλάζει – το προϊόν παραμένει

 Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο… ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας».

Τι έλεγε το 2016 η αδελφή της Μαρίνας Ελευθερουδάκη

Μιλώντας το 2016 η αδελφή της συλληφθείσας συνέδεσε την κρίση στον χώρο του βιβλίου με το κακό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα.

«Εμάς μας επηρέασε πάρα πολύ η διεθνής κρίση, η ελληνική κρίση και η κρίση του βιβλίου. Αρκεί να σας πω ότι το 2008 κάναμε 24 εκατομμύρια τζίρο και το 2015 κλείσαμε με μισό εκατομμύριο… Μας πέτυχε η διεθνής κρίση σε άνοιγμα» δήλωνε.

Από την άλλη, για τους εκδότες, η εμβληματική επιχείρηση έγραψε ιστορία για τη ζημιά που τους προκάλεσε.

«Σοβαρά τώρα, τέτοιες επιχειρήσεις θέλετε; Που για χρόνια φεσώνουν τους προμηθευτές τους με υπέρογκα ποσά, για τα οποία οι τελευταίοι έχουν πληρώσει εφορία της τάξεως του 38%, έχουν αποδώσει ΦΠΑ, και όταν έρχεται η ώρα της είσπραξης με εξάμηνες επιταγές, μη τον είδατε τον Παναή. … Για επιχειρήσεις που άφηναν απλήρωτους για μήνες τους υπαλλήλους τους για να ανοίγουν παραρτήματα παντού. Για επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος» έλεγε εκδότρια το 2016.

Εργαζόμενοι που βρέθηκαν στον δρόμο και κάποιοι από αυτούς διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό άλλωστε και η Μαρίνα Ελευθερουδάκη θα περάσει την πόρτα των φυλακών. Το μέλλον της θα κριθεί σε λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση της αίτησης συγχώνευσης των αποφάσεων.

Πόσο θα μείνει η Μαρίνα Ελευθερουδάκη στη φυλακή

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Γιώτας Κηπουρού στο T-live, η Μαρίνα Ελευθερουδάκη θα μείνει στη φυλακή πιθανότατα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα κρατηθεί σε κάποιο κατάστημα που υπάρχει μία κενή θέση και στη συνέχεια θα περάσει από νέο δικαστήριο, όπου εκεί θα εκδικαστεί στο αυτόφωρο η αίτηση συγχώνευσης των ποινών των αποφάσεων όπου η ίδια έχει καταθέσει.

Read More

And More