Περικλής Λιανός για τις καταγγελίες: “Έχουν δει τα ματάκια μου πολλά πράγματα – Νιώθω ενοχές που δεν αντέδρασα”

Ο Περικλής Λιανός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή “Καλύτερα δε γίνεται” και τον Κώστα Τσουρό και μίλησε για τις αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές που βίωσε στην αρχή της καριέρας του, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ενώ αποκάλυψε και ένα περιστατικό που είχε γίνει όταν ο ίδιος ήταν μέλος του πειθαρχικού του ΣΕΗ.

Για τις συμπεριφορές που υπήρχαν στην αρχή της καριέρας του και τον Κάρολο Κουν: “Όταν μπήκα στη σχολή το 1981 υπήρχε η αντίληψη ότι ο σκηνοθέτης έπρεπε να είναι δυνάστης. Το 1994 ήμασταν σε περιοδεία με ηθοποιούς που τώρα είναι μεγάλα ονόματα και συζήταγαν διάφορα του Κουν. Γιατί και ο Κουν ήταν πάρα πολύ αυστηρός και σκληρός. Εγώ επειδή σπούδαζα και νομικά, ήμουν επηρεασμένος και τους λέω “συγγνώμη, εισαγγελέας δεν υπάρχει;”. Τότε με κοίταξαν σαν να ήρθα από άλλο ηλιακό σύστημα. Χάρηκα για πολλά που έγιναν τώρα γιατί δεν είναι έτσι το θέατρο. Υπήρχε η αντίληψη ότι αυτό είναι κανονικό”.

Για τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν: “Με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έπεσα από τα σύννεφα. Βγήκε ένα πολύ μικρό ποσοστό… Γι’ αυτό που έπεσα από τα σύννεφα είναι η έκταση, η ένταση και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κάποιων πραγμάτων. Με τρομάζει η πολύ γρήγορη αποκαθήλωση. Δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτός ο νομικός πολιτισμός που τον χρησιμοποιούμε για τα πάντα εδώ τον έχουμε βάλει στην άκρη. Οι συνάδελφοι είναι με μια πέτρα στο χέρι έτοιμοι να λιθοβολήσουν. Αυτό με τρομάζει”.

Για τη συνεργασία του με τους καταγγελλόμενους ηθοποιούς: “Εγώ έχω συνεργαστεί με κάποιους από αυτούς που καταγγέλλονται. Δεν χρειάζεται να σκοτώσεις εμένα για να είσαι δολοφόνος. Μπορεί να σκοτώσεις έναν άλλον, παραμένεις δολοφόνος. Είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι φταίνε τα θύματα. Έχουν δει τα ματάκια μου πολλά πράγματα και μερικές φορές νιώθω ενοχές επειδή δεν αντέδρασα”.

Για την καταγγελία που είχε γίνει όταν ήταν μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ: “Το 2012 ήμουν μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου. Μας ερχόντουσαν καταγγελίες και λέγαμε αυτά δεν μπορούν να προχωρήσουν. Δικάσαμε και έναν, ήταν γνωστό όνομα. Το αίτημα ήταν να διαγραφεί αλλά εμείς δεν τον διαγράψαμε γιατί ήταν στα πρόθυρα της σύνταξης και το θεώρησα πολύ άσχημο να διαγράψεις έναν άνθρωπο, ο οποίος υποστήριξε πολύ τον εαυτό του για να αθωωθεί. Είχε δώσει ένα χαστούκι σε έναν ηθοποιό και ήρθε ο ηθοποιός να το καταγγείλει. Του κάναμε πρόστιμα και ενημερώσαμε όλα τα θέατρα και τα μέλη για την ποινή αυτού του ανθρώπου”. 

Δες το βίντεο:

Read More

And More