Ε. Γερασιμίδου στο TLIFE: ”Δεν μου αρέσει η τηλεόραση γιατί προβάλλει μόνο το αρνητικό”!

Το TLIFE επικοινώνησε με την Ελένη Γερασιμίδου. Μία συνέντευξη μαζί της δεν θα μπορούσε παρά να είναι διασκεδαστική και εποικοδομητική. Στα 61 της χρόνια η Ελένη, ξέρει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους αλλά και να δίνει θάρρος στους νεότερους ανθρώπους να βλέπουν τη θετική πλευρά της ζωής.

Την βρήκαμε στη κουζίνα του σπιτιού της με ένα σωρό μελιτζάνες στο τραπέζι της. ”Είναι από τον μπαξέ μας. Είναι το δώρο του άντρα μου για μένα, σαν ανθοδέσμη”, μας λέει και ξεκινάμε.

Κυρία Γερασιμίδου μιλήστε μας λίγο για τα επαγγελματικά σας σχέδια. Πού θα σας δούμε φέτος;

Ίσως να με δείτε στην τηλεόραση με τον Λαζόπουλο ωστόσο δεν είνα ακόμα τίποτα επίσημο. Είναι το μόνο που θέλω να κάνω. Με κουράζει πια αυτό το ωράριο το βαρύ. Μεγαλώσαμε λίγο. Έχω και το θέατρο…

Τι θα κάνετε στο θέατρο;

Την Δευτέρα στις 16, ανεβαίνει ένα έργο που σκηνοθετώ εγώ στο φεστιβάλ του δήμου Αθηναίων, που είναι δική μας παραγωγή και θα παίζει ο σύζυγός μου, Αντώνης Ξένος, το μονόλογο του τρελού της Αθήνας και συμμετέχει και η κόρη μου ως οπτασία. Ξεκινά στις 9:00 μμ, στο Αττικό Άλσος και ακολουθεί η συναυλία του Ηλία Λιούγκου. Το έργο βασίζεται σε ένα διήγημα του Καμπούρογλου και είναι διασκευή του Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Την μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης ο Λέκκας, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κώστας Βενζινόπουλος και την σκηνοθεσία την έχω αναλάβει εγώ. Τον χειμώνα θα είμαι στο Πειραιώς 131 με το καινούριο έργο των Παπαθανασίου – Ρέππα, όπου θα υποδύομαι μια απατεώνισσα. Είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία. Επίσης στο bar Κόμης στα Κάτω Πατήσια θα έχουμε Δευτέρα και Τρίτη ένα μουσικοθεατρικό πρόγραμμα.

Σας καλύπτει αυτό που βλέπετε στη τηλεόραση;

Φέτος είδα τηλεόραση. Όχι, δεν με καλύτει. Δεν μου αρέσουν κάποιες εκπομπές που προωθούν μια αγένεια. Υπάρχουν εκπομπές που φαίνονται αθώες αλλά δεν είναι. Ο κόσμος πρέπει να είναι αλληλέγγυος στην εποχή μας και αντί αυτού προβάλλονται αγενέστατες συμπεριφορές. Για παράδειγμα είναι μια εκπομπή που ο ένας τρώει στο σπίτι του άλλου και μετά ο ένας κριτικάρει τον άλλον. Βλέπεις στις φάτσες τους ότι δεν έχουν κουλτούρα. Ο λεγόμενος μικροαστισμός. Εμείς οι απόγονοι των προσφύγων πιστεύουμε ότι ο φιλοξενούμενος είναι πρόσωπο ιερό. Δεν μπορεί να σου μαγειρεύει ο άλλος κι εσύ μετά να τον κακολογείς και να τον βαθμολογείς. Είναι κάποιος που διαφημίζει πολτοποιημένα πατατάκια, ούτε καν πατάτες και μετά πάει σε διάφορα εστιατόρια και μαλώνει τον κόσμο. Χάνεται η αξιοπρέπεια.

Τι διαφορετικό θα θέλατε να δείτε στην τηλεόραση;

Θα ήθελα να βλέπω εκπομπές για τον άνθρωπο, για τα προβλήματά του αλλά όχι να γίνεται εκμετάλλευση αυτού του πράγματος. Θα ήθελα εκπομπές όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα, να ακούγονται όλες οι απόψεις αλλά να ακούγονται όμως, όχι να μιλάει ο ένας πάνω στον άλλον.

Θεωρείτε πως έχει πεθάνει η τηλεόραση;

Είναι πολύ ισχυρό μέσο, γι’αυτό και βρίσκεται πάντα στα χέρια της εξουσίας. Πώς να πεθάνει; Αυτά τα lifestyle και όλα τα άλλα στην εποχή μας είναι φθορά. Αλλά τελοσπάντων επειδή είναι γνωστές οι απόψεις μου και η ιδεολογία μου, μην το παραχέσω (γελάει).

Ποια πρόσωπα σας αρέσει να παρακολουθείτε;

Κάθε πρόσωπο που είναι αληθινό και δεν είναι υποκρίνεται μου είναι ευχάριστο. Ειδικά αν κάνει κάτι χρήσιμο για τον άνθρωπο. Θεωρώ πως η τηλεόραση πρέπει να είναι χρήσιμη.

Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από σάτιρα. Πιο παλιά ήσασταν στους Δέκα Μικρούς Μήτσους, τώρα στο Αλ Τσαντίρι… Θεωρείται πως υπάρχει στις μέρες μας ποιοτική σάτιρα;

Βεβαίως και υπάρχει. Ο Λάκης, οι Ράδιο Αρβύλα λκαι όχι μόνο τηλεοπτικά. Ο Τζίμης Πανούσης, κάποτε ο Χάρρυ Κλην κτλ. Υπάρχουν καλές πέννες. Δεν μου αρέσουν όμως οι εκπομπές που χρησιμοποιούν μόνο βίντεο και τις βλέπεις μόνο γι’αυτά. Έτσι, γίνεται μια προβολή αποχαυνωμένων κοριτσιών που τα λένε celebrities.

Για σας δεν υπάρχει η έννοια του celebrity;

Όχι βέβαια κι αν μου το λένε με προσβάλλουν κιόλας. Με καλέσανε να μαγειρέψω μια εκπομπή, σε αυτή που λέγαμε, και μου είπαν ότι θα είναι ένα επεισόδιο με celebrities. και τους λέω συγνώμη εγώ είμαι επαγγελματίας ηθοποιός. Δεν ξέρω τι επάγγελμα είναι το celebrity.

Κυρία Γερασιμίδου, τώρα τελευταία υπάρχουν έντονες φήμες ότι οι Δέκα Μικροί Μήτσοι θα επιστρέψουν στους δέκτες μας. Εσείς τι γνωρίζετε γι’αυτό;

Δεν ξέρω ακριβώς τα σχέδια του Λάκη. Αν θα κάνει Τσαντίρι ή Μήτσους. Ό,τι κι αν κάνει ευπρόσδεκτο θα είναι. Ο ίδιος δεν μου έχει ανφέρει τίποτα. Ό,τι ακούω από τους άλλους. Θα αποφασίσει και μετά θα δεσμεύσει ανθρώπους, φαντάζομαι. Προφανώς, γι’αυτό δεν μου έχει πει κάτι οριστικό.

Γιατί θεωρείτε ότι ο Λάκης Λαζόπουλος έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό;

Γιατί λέει όλα αυτά που θέλουμε και οι υπόλοιποι να πούμε. Όπως διαβάζεις ένα καλό βιβλίο και λες αχ πόσες φορές το έχω σκεφτεί, γιατί δεν μπόρεσα να το πω, αυτό εκφράζει ο Λάκης.

Τώρα τελευταία συνηθίζεται άνθρωποι από άλλους χώρους, όπως μοντέλα και τραγουδιστές, να μεταπηδούν στην ηθοποιία. Εσείς πώς το εκλαμβάνετε αυτό;

Δεν είμαι αρνητικός άνθρωπος. Αν η κοπέλα από το modeling έχει ταλέντο μπορεί να βγει πολύ καλή. Βέβαια το πολύ καλός κρίνεται στο θέατρο. Επίσης εμένα δεν με ενδιαφέρει από πού έχει ξεκινήσει κανείς αρκεί να το αγαπάει και να θέλει να το σπουδάσει. Αυτό δεν το πολυβλέπουμε. Η ευκολία που μεταπηδάμε από το ένα επάγγελμα στο άλλο είναι λόγω της επιτυχίας που έχουμε σε έναν τομέα. Μια φορά είχαμε γύρισμα με μία κοπέλα, που ήτα και ηθοποιός βέβαια αλλά καθόλου καλή. Όλοι έλεγαν είναι χάλια αλλά δεν μίλαγα. Μου λέει ο παραγωγός αυτή είναι πολύ ατάλαντη αλλά μορφωμένη, έχει τελειώσει ιατρική. Και του λέω κι εγώ ας γράφει συνταγές. Κάθε δουλειά πρέπει να την σπουδάζουμε και σε σχολές και μόνοι μας.

Στις μέρες μας υπάρχουν αξιόλογοι ηθοποιοί; Μιλάω για τους νεότερους…

Βεβαίως και υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Και δουλευταράδες, που αγαπούν τη δουλειά τους, τη μελετούν. Όσο μεγαλώνει ένας ηθοποιός που αγαπά αυτό που κάνει βλέπει πως κάε μέρα μαθαίνει και κάτι καινούριο. Μπορεί να ξεκινήσει ψωνίστικα καμιά φορά. Για παράδειγμα εγώ, όταν τέλειωσα τη σχολή μου, έγραψα με μεγάλα γράμματα στο κουδούνι ΗΘΟΠΟΙΟΣ. Μετά ντρεπόμουν να το πω γιατί κατάλαβα πως αλλά πράγματα έχουν ουσία και κάθε βράδυ μαθαίνεις και κάτι διαφορετικό. Αν υπάρχει λοιπόν αυτό το στοιχείο τότε ναι. Ίσως να βλέπουν κάποιοι την ηθοποιία σαν μέλλον.

Τελικά τι μετράει; Το ταλέντο ή η εμφάνιση;

Τι να σας πω τώρα; Ύπαρχουν κάποιοι που έχουν και τα δύο. Εξάλλου όταν λέμε εμφάνιση δεν εννοούμε ένα τέλειο σώμα ή ένα τέλειο πρόσωπο γιατί η εμφάνιση είναι ένα σουλούπι διαφορετικό. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ένας ηθοποιός πρέπει να μιλάει και να καταλαβαίνουν τι λέει και να έχει πάθος.

Η Ελλάδα με όλα αυτά που γίνονται, έχει μέλλον; Τι πρέπει να αλλάξει;

Πρέπει να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων και των ψηφοφόρων. Πρέπει να αντιδρούμε. Και βέβαια υπάρχει μέλλον. Εγώ θεωρώ ότι τα πράγματα μας τα παρουσιάζουν δύσκολα. Η τρόικα προτείνει συνέχεια νέα μέτρα για τους ανθρώπους μόχθου. Αυτό και μόνο πρέπει να μας υποψιάζει. Κρίση ναι, υπάρχει στον καπιταλισμό, πάντα υπήρχε αλλά τώρα φανερώθηκε. Έχετε δει όμως κανέναν πλούσιο να παθαίνει τίποτα; Τα μικρά μαγαζιά κλείνουν. Είναι μια κρίση φτιαχτή και υπέρ του κεφαλαίου. Όι μεγάλοι κλέφτες δεν θα φανερωθούν ποτέ. Ο καπιταλισμός είναι ο μεγάλος κλέφτης όχι ο Βοσκόπουλος. Δεν τον έχω φίλο όλοι πρέπει να φορολογούνται απλά δίνω ένα παράδειγμα. Εξυγίανση δεν υπάρχει. Μας κοροιδεύουν στα ένσημα, παντού. Υπάρχουν οι κακοί αλλά υπάρχουν ακι οι καλοί. Δεν είναι όλα αρνητικά. Αυτή η τηλεόραση δεν μ’αρέσει. Προβάλλεται μόνο το αρνητικό. Τα καλά ποτέ. Έχουμε μέλλον. Η χώρα μας έχει περάσει και δυσκολότερα. Απλά πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω και να βλέπουμε μέσα στο ζοφερό κλίμα τις ακτίνες φωτός.

Διακοπές θα πάτε;

Προς το παρόν πηγαίνω για μπάνιο εδώ γύρω. Είναι πολύ ωραία η Αττική. Έχει ωραίες παραλίες. Ίσως πάω για λίγες μέρες διακοπές μετά την πρεμιέρα στο Αττικό Άλσος. δεν μου αρέσουν οι διακοπές όμως. Βαριέμαι. Αν δεν μπορώ να μαγειρέψω κάτι, να κάνω καμιά δουλίτσα, πλήττω.

Περιγράψτε μας λίγο την καθημερινότητά σας.

Αν δεν έχω δουλειά, ή ακόμα κι αν έχω αλλά όχι πολύ πρωί, σηκώνομαι σχετικά νωρίς, πίνω τον καφέ μου, μαγειρεύω, αυτά…

Ο γάμος σας;

Είμαστε μια χαρά. Έχουμε πολλά κοινά. Είμαστε πάνω από 30 χρόνια μαζί. Η φθορά αν δεν θέλεις να έρθεις δεν έρχεται. Δεν υπαρχει κάποια συνταγή για τον καλό γάμο. Εμείς αφήνουμε χώρο ο ένας στον άλλον. Έχουμε περάσει πολλά μαζί. Είμαστε λίγο του παλαιού γάμου. Στην αρχή μαλώναμε, τώρα είμαστε πιο ήρεμοι. Υπάρχουν στιγμές τρυφερότητας. Αγάπη να υπάρχει και όλα ξεπερνιούνται. Χρειάζεται σεβασμός.

Read More

And More