Η Άσπα στο TLIFE: Η καριέρα στη μουσική, τα αρνητικά σχόλια και ο Mad Clip – «Ελπίζω να κάνω περήφανο τον αδελφό μου»

Η Άσπα αποφάσισε ένα βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα να ανεβάσει στην πλατφόρμα Tik Tok ένα απόσπασμα από το ντεμπούτο single της «Στάχτη» πριν καν κυκλοφορήσει επίσημα. Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε είναι ότι θα προκαλούσε πανικό και θα συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες περισσότερες από 5.000 αναδημοσιεύσεις!

Η ταλαντούχα πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια εμφανίστηκε ξαφνικά και κέρδισε αμέσως το κοινό με την ιδιαίτερη φωνή της. Αυτό που λίγοι γνώριζαν, ωστόσο, ήταν πως η Άσπα ήταν η αδερφή του αδικοχαμένου τράπερ Mad Clip, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβρη ύστερα από τροχαίο δυστύχημα. 

Η Άσπα μιλάει αποκλειστικά στο TLIFE για την καριέρα της στη μουσική που τώρα ξεκινάει, για τα όνειρά της στον χώρο, τη δεύτερη δουλειά της ενώ προχωρά και σε μια άκρως συγκινητική εξομολόγηση για τον αδερφό της. Πώς θα αντιδρούσε ο Mad Clip αν βρισκόταν μπροστά στον καβγά ανάμεσα σε Light και Snik στα MAD VMA;

Το πρώτο σου κομμάτι με τίτλο «Στάχτη» έγινε τεράστια επιτυχία. Το περίμενες; Πότε κατάλαβες ότι έγινε viral στο Tik Tok;

Δεν το περίμενα! Ήταν και το πρώτο μου τραγούδι οπότε όπως καταλαβαίνεις είχα τεράστιο άγχος να δω αν θα το αγαπήσει ο κόσμος, αν θα είχε απήχηση. Όταν το πρωτοανέβασα στο Tik Tok ήταν 12 το βράδυ θυμάμαι, οπότε μέσα στην επόμενη μέρα πήρα πολλά μηνύματα από τον κόσμο και δεν κατάλαβα ότι θα γίνει επιτυχία, αλλά πήρα ένα boost και χάρηκα πάρα πολύ που άρεσε!

Από ποια ηλικία ήθελες να γίνεις τραγουδίστρια; Πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο ο μεγαλύτερος αδελφός σου (Mad Clip) στο να καταπιαστείς κι εσύ με τη μουσική;

Από μικρή μου άρεσε πολύ αλλά δεν το είχα επιδιώξει ποτέ. Μου φαινόταν βουνό από πού να το ξεκινήσω όλο το θέμα. Ο αδερφός μου ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για μένα και πρότυπο. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν αυτοδημιούργητος, δούλεψε πάρα πολύ σκληρά για να φτάσει εκεί που έφτασε και το λάτρευε, ζούσε ουσιαστικά για να κάνει αυτό που έκανε. Ήταν σίγουρα μεγάλη έμπνευση για μένα να βλέπεις έναν άνθρωπο να κυνηγάει αυτό που θέλει, ήταν ένα κίνητρο ο αδερφός μου.

Παράλληλα με το τραγούδι εργάζεσαι και σε ξενοδοχείο. Πώς καταφέρνεις και τα δύο;

Συνδυάζονται με πολύ κόπο, απλώς ίσως δεν μπορώ να χαρώ 100% αυτό που μου συμβαίνει με το τραγούδι γιατί όταν έχεις μια καθημερινή δουλειά είσαι σε ρυθμούς μιας συγκεκριμένης ρουτίνας για κάποιες ώρες, ενώ η μουσική απαιτεί να είσαι πάντα εκεί. Προσπαθώ να δίνω το 100% και στα δύο, να τα κάνω ταυτόχρονα και αν με αξιώσει ο Θεός κάποια στιγμή και πάνε καλά τα πράγματα, να κρατήσω μόνο το τραγούδι.

Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα στη βασική σου δουλειά και το καλλιτεχνικό σου επάγγελμα, τι θα επέλεγες; Υπήρξε ποτέ στο μυαλό σου αυτό το δίλημμα;

Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, σίγουρα θα διάλεγα το καλλιτεχνικό γιατί το βλέπω και στην πράξη πως είναι το μόνο πράγμα που με γεμίζει στο 100%. Με κάνει χαρούμενη και μου δίνει αυτό το αίσθημα της ευτυχίας. Για αρχή συνεχίζω τη δουλειά στο ξενοδοχείο για βιοποριστικούς λόγους. Αν δοθεί η ευκαιρία και έχω την τύχη να μπορώ να βιοποριστώ στο μέλλον μόνο από το τραγούδι, θα αφήσω την δουλειά στο ξενοδοχείο. Δεν τίθεται δίλημμα. Προς το παρόν είμαι αφοσιωμένη και στα δύο.

Σε αναγνωρίζει κόσμος στον δρόμο;

Έχει αρχίσει και με αναγνωρίζει ο κόσμος. Περισσότερο νεαρές ηλικίες, όπως έχω παρατηρήσει. Είναι πολύ όμορφο.

Ποια είναι τα όνειρά σου; Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Θα ήθελα σε δέκα χρόνια από τώρα να έχω κάνει όσα περισσότερα πράγματα μπορώ στο λαϊκό τραγούδι. Θέλω να κάνω πολλά τραγούδια, και να αφήσω και εγώ προσωπικά το στίγμα μου στην ελληνική μουσική.

Ποια ανάμνηση από τον αδερφό σου Mad Clip κρατάς σαν φυλακτό;

Όλες οι στιγμές με τον αδερφό μου είναι ανεκτίμητες. Όλες τις κρατώ σαν φυλακτό, όλα τα λόγια που μου έλεγε, οι συμβουλές. Τα έχω στο μυαλό μου και τα κρατώ. Προσπαθώ να πηγαίνω με οδηγό όσα μου έχει πει.

Σου είχε δώσει συμβουλές;

Μου έλεγε ότι αν πραγματικά θέλω να ακολουθήσω το τραγούδι, ότι είναι ένας δύσκολος χώρος, ότι πρέπει να πιστεύω πολύ στον εαυτό μου, να μην τον αμφισβητώ ποτέ, να δουλεύω σκληρά γιατί χωρίς σκληρή δουλειά δεν γίνεται τίποτα, ούτε θα έχω διάρκεια. Να είμαι πάντα ο εαυτός μου και να μην προσποιηθώ ποτέ κάτι άλλο.

Φοβάσαι τη σύγκριση; Ο Mad Clip ήταν ένας καλλιτέχνης που γνώρισε τεράστια αποδοχή από τον κόσμο, και μάλιστα μόλις κυκλοφόρησες και ένα τραγούδι που είχατε ηχογραφήσει μαζί πέρσι το καλοκαίρι.

Σίγουρα το φοβάμαι και είναι λογικό ο κόσμος να μπαίνει αυτόματα στη σύγκριση γιατί ήταν και ο καλλιτέχνης που ήταν και σαν προσωπικότητα αγαπήθηκε πάρα πολύ. Ελπίζω κι εγώ με τη σειρά μου να μπορέσω να τον κάνω περήφανο. Σίγουρα είναι ένα άλλο είδος μουσικής αυτό που πάω να ακολουθήσω, δεν είναι τραπ.

Στο “Oh No” που μόλις κυκλοφόρησε και για το οποίο πραγματικά νιώθω περήφανη που είναι πλέον εκεί έξω, κάνω ουσιαστικά pop με λίγο πιο λαϊκά στοιχεία. Έχει τεράστια συναισθηματική αξία για μένα το τραγούδι αυτό, ήταν η πρώτη μου ηχογράφηση, και το έβλεπα στα μάτια του πόσο το πίστευε και με πίστευε.

Τι απαντάς σε αρνητικά σχόλια που μπορεί να έχουν αντίκτυπο τόσο σε εσένα, όσο και στον αδερφό σου; (π.χ. ότι τον εκμεταλλεύεσαι για να κάνεις τη δική σου αρχή στο τραγούδι)

Δεν θέλω να δίνω βάση στα αρνητικά σχόλια. Συνεχίζω και κάνω αυτό που κάνω. Ξέρω πολύ καλά μέσα μου ότι προφανώς δεν εκμεταλλεύτηκα ούτε εκμεταλλεύομαι κάτι, γιατί δεν το έκανα ούτε όταν ήταν εν ζωή και δεν έχω σίγουρα σκοπό να το κάνω τώρα. Ξέρω ότι θα υπάρχουν και αρνητικά σχόλια από τον κόσμο, απλά δεν δίνω τροφή και ενέργεια σε αυτά. Συνεχίζω να κάνω αυτό που θέλω και θα το κυνηγήσω όσο δεν πάει.

Τι άνθρωπος ήταν ο Mad Clip;

Ήταν ένα φανταστικό παιδί και δεν το λέω επειδή ήταν ο αδερφός μου. Πραγματικά είχε χρυσή καρδιά, τους βοηθούσε όλους, όπου και όπως μπορούσε. Δεν άλλαξε, ήταν πάντα ο ίδιος. Η διασημότητα και η φήμη δεν τον άλλαξαν. Ήταν πολύ ευγνώμων για όλο αυτό που ζούσε και όλα αυτά που είχε. Αν τον γνωρίζατε από κοντά θα βλέπατε ότι ήταν μια προσωπικότητα που έκανε αισθητή την παρουσία του με το που έμπαινε σε έναν χώρο. Ήταν τέτοιο παιδί.

Οι καλλιτέχνες της τραπ σκηνής πολύ συχνά χρησιμοποιούν χυδαίο ή μυσογυνιστικό στίχο στα τραγούδια τους. Τι γνώμη έχεις πάνω σε αυτό;

Οι περισσότεροι τράπερς μιλάνε στα τραγούδια τους για βιώματα που έχουν δει εκείνοι σε δύσκολες συνθήκες ζωής. Το ότι κάνουν μουσική με explicit στιχουργικό περιεχόμενο, δεν νομίζω ότι ωθούν τα fanbases τους στο να μιμηθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, ή αυτά που λένε στα τραγούδια τους. Εγώ χαίρομαι που η γυναίκα σήμερα έχει φωνή, έχει δύναμη, μιλάει πλέον ανοιχτά για πολύ σοβαρά θέματα, το γυναικείο #MeToo έχει μπει στη ζωή μας και σιγά σιγά το τοπίο κάπως ξεκαθαρίζει. Είμαι περήφανη για το γυναικείο φύλο.

Δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω και για το ακραίο σκηνικό στα Mad VMA. Ήσουν μπροστά; Τι έχεις να πεις για αυτό;

Στο πρώτο συμβάν δεν ήμουν μπροστά γιατί είχα πάει στο καμαρίνι μου να πάρω την τσάντα μου. Ήμουν στο δεύτερο… Νομίζω ότι τα MAD VMA είναι μια εκδήλωση μουσικής, μια μέρα γιορτής και είναι δυσάρεστο να γίνονται τέτοια πράγματα. Είμαι κατά της βίας. Δεν θα ήθελα να πάρω θέση πάνω στο συγκεκριμένο συμβάν.

Πώς πιστεύεις ότι ο Mad Clip θα αντιδρούσε αν βρισκόταν στη ζωή;

Ο αδερφός μου απείχε από τέτοια συμβάντα που προκαλούσαν βία. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν πάντα εναντίων τέτοιων περιστατικών. Ο ίδιος τα έλυνε με συζήτηση και πάντα στις συνεντεύξεις του ανέφερε ότι πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι. Ήταν περήφανος για όλους όσοι ασχολούνται με αυτό το είδος της μουσικής. Είμαι σίγουρη πως δεν θα προκαλούσε ποτέ τέτοιο συμβάν, ειδικά μπροστά στα μάτια του κόσμου που τον ακολουθούσε και κυρίως μπροστά σε μικρά παιδιά.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος για το TLIFE

Read More

And More