Μαρία Μαρκαντωνάτου: η makeup artist της Τατιάνας απαντά σε όλα όσα θα ήθελες να μάθεις!

Διανύουμε εκείνη την εποχή στο μακιγιάζ που πρωταγωνιστές είναι όροι όπως flawless skin, το less is more, τα φυσικά looks και ένα σωρό ακόμη τέτοια. Αλλά κανείς πια δεν μιλάει για την θηλυκότητα στο μακιγιάζ. Το κόκκινο κραγιόν που μπορεί να είναι sexy, τα smudged eyes που μπορεί να κάνουν το βλέμμα μας ακαταμάχητο ή τις μακριές, πυκνές, πλούσιες βλεφαρίδες που προσθέτουν πόντους πονηριάς στο βλέμμα και μας θυμίζουν stars του παλιού κινηματογράφου (σκέψου την Brigitte Bardot χωρίς μακιγιάζ ματιών!). Και είναι τόσο έντονο αυτό, που αναρωτιέσαι: “τι απέγινε η θηλυκότητα;”.

Οι makeup artists που ξέρουν πώς να απογειώνουν την γυναικεία ομορφιά και δεν αντιμετωπίζουν το sexiness ως κάτι απαγορευμένο που δεν πρέπει να ξεστομίζεται στα πηγαδάκια του beauty είναι πλέον ελάχιστοι. Και είναι οι ίδιοι ελάχιστοι που αναζητούμε όλες εμείς!

Η Μαρία Μαρκαντωνάτου είναι αυτή η makeup artist! Είναι η ίδια η makeup artist για την οποία τελικά έφταναν σωρηδόν επί μια σεζόν ολόκληρη όλες αυτές οι ερωτήσεις για το “πώς έγινε το μακιγιάζ της Τατιάνας”, ή “τι κραγιόν φοράει η Τατιάνα σήμερα” ή κάποιες άλλες φορές… “πείτε μου πώς έγινε το μακιγιάζ των ματιών της”. Και σήμερα, η προσωπική makeup artist της Τατιάνας Στεφανίδου, η Μαρία Μαρκαντωνάτου, ήρθε η ώρα να απαντήσει σε όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις!

PS: η συνέντευξη που ακολουθεί είναι από τις πιο απολαυστικές- ειλικρινείς- θέλω-να-ξεσηκώσω-όλα-τα-tips συνεντεύξεις που διάβασες ποτέ από έναν/μια makeup artist!

Πότε αποφάσισες πως θέλεις να γίνεις makeup artist και θυμάσαι για ποιο λόγο;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα μου άρεσε το μακιγιάζ. Γενικότερα, σε ό,τι είχε σχέση με ζωγραφική και σχέδιο είχα μεγάλη κλίση. Στη παιδική μου ηλικία, θυμάμαι να έρχονται οι φίλες μου στο σπίτι και να τους λέω “Θέλεις να σε βάψω; Να σου φτιάξω τα μαλλιά;” Έτσι, μετά τα 18 μου, έχοντας πρώτα ασχοληθεί 2 χρόνια με κάτι άλλο μέσα μου γνώριζα πως είχε έρθει η ώρα να ασχοληθώ επιτέλους με αυτό που αγαπούσα πραγματικά! Το μακιγιάζ! Γράφτηκα, λοιπόν, σε μια σχολή παρά τις σοβαρές αντιδράσεις του μπαμπά μου, καθώς εκείνος ήθελε να ακολουθήσω το δικό του επάγγελμα (ο ίδιος εργαζόταν στην τράπεζα όπως και ο αδελφός μου & ήταν κάτι που το ήθελε και για μένα).

Πώς ξεκίνησες στην βιομηχανία της ομορφιάς; Πες μας για τα πρώτα σου βήματα στο χώρο.
Στη σχολή όπου πήγαινα, με ξεχώρισαν δυο καθηγήτριες μου και εργάστηκα δίπλα τους σαν βοηθός, για αρκετά χρόνια.
Πήγαινα σε γυρίσματα για τηλεοπτικές σειρές, σε εκπομπές σε διαφημιστικά κτλ. Δεν ήταν εύκολα, καθώς οι ώρες ήταν πολλές, οι απαιτήσεις μεγάλες, αλλά ήταν όμως αυτό που αγαπούσα πραγματικά να κάνω και ήθελα να αποκτήσω εμπειρία. Άκουγα, έβλεπα, παρατηρούσα, διορθωνόμουν, προσπαθούσα να αποκομίσω το κάθε τι. Έμαθα πως πρέπει να κινούμαι στο χώρο αυτό, πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι.
Αργότερα με είχαν μάθει κάποιοι άνθρωποι του χώρου, με εμπιστεύτηκαν και σιγά-σιγά ξεκίνησα και έκανα τις δικές μου δουλειές. Παράλληλα εργάστηκα στο κανάλι Αλτερ για 6 χρόνια..
Τώρα πλέον δουλεύω μόνη μου σαν Freelancer.

Θυμάσαι την πρώτη δουλειά που έκανες ως makeup artist;
Ναι φυσικά! Ήταν το Singles1! Ήμουν επίσημα βοηθός μακιγιέζ και ήταν η πρώτη φορά που είδα το όνομα μου σε τίτλους τέλους!



Είσαι η makeup artist που ξέρει να απογειώνει την γυναικεία θηλυκότητα. Πώς τα καταφέρνεις; Πώς βλέπεις τις γυναίκες και τελικά βγάζεις κάθε φορά αυτό το sexy και θηλυκό αποτέλεσμα;

Όλες οι γυναίκες είναι sexy, ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγέλματος. Το μακιγιάζ είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ανακαλύπτω τη sexy πλευρά του εαυτού τους. Κάθε φορά που βλέπω μια γυναίκα μπορώ αμέσως να καταλάβω τι της πηγαίνει. Την φαντάζομαι μακιγιαρισμένη. Μαζί, λοιπόν, συζητάμε πρώτα τι μπορούν να υποστηρίξουν, αν είναι διατεθειμένες να τολμήσουν να δοκιμάσουν να αλλάξουν κάποια πράγματα. Παίζει σημαντικό ρόλο η προσωπικότητά τους, το στιλ τους, το επάγγελμα τους, η περίσταση για την οποία θα γίνει το make up! Παίρνω μια μίνι συνέντευξη!

Είσαι η makeup artist της Τατιάνας. Μίλησέ μας για το μακιγιάζ που αγαπάς να της κάνεις. Ποιο είναι εκείνο που και η ίδια προτιμά;
Η Τατιάνα είναι μια πανέμορφη γυναίκα, με τρομερή αισθητική και γούστο. Έχει ένα καταπληκτικό πρόσωπο, αψεγάδιαστη επιδερμίδα, υπέροχα εκφραστικά μάτια, ωραία ζυγωματικά. Προσωπικά, αγαπώ να της τονίζω τα μάτια.. και να αφήνω τα χείλη της σε πιο απαλούς τόνους. Το make up που η ίδια προτιμά και για την εκπομπή αλλά και για την προσωπική της ζωή είναι το τελείως φυσικό και όχι άδικα καθώς είναι και το make up που απογειώνει τη φυσική της ομορφιά.

Πώς καταλήγεις κάθε φορά στο μακιγιάζ που θα κάνεις;
Τα ρούχα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο make up που θα επιλέξω. Κοιτάζω πρώτα το ρούχο που θα φορέσει στην εκπομπή και στη συνέχεια αποφασίζω το make up που θα της κάνω.

Έχεις κάποιους ανθρώπους που σε εμπνέουν; Κάποιους makeup artist, ίσως; Στα πρώτα βήματά σου από πού αντλούσες έμπνευση;
Ναι, φυσικά και έχω ανθρώπους που θαυμάζω. Μου αρέσει πολύ η δουλεία ορισμένων διάσημων make up artist από το εξωτερικό όπως ο Billy Brasfield, ο Scott Barnes, η Charlotte Tilbury, η Pat McGrath.
Στα πρώτα μου βήματα κοιτούσα φωτογραφίες από περιοδικά, έκοβα σελίδες από make up που μου άρεσαν αλλά και στο internet. Αποθήκευα υλικό που μου άρεσε και προσπαθούσα να το κάνω βάζοντας και δικές μου πινελιές.

Πες μας ποια είναι τα πέντε αγαπημένα σου προϊόντα μακιγιάζ!
Moυ βάζεις πολύ δύσκολα… Δεν θέλω να αδικήσω άλλα προϊόντα που αγαπώ, αλλά στο top 5 είναι:
– Η Strobe Cream της Mac
– Όλα τα Matt long lasting lip color
– Το Body Bling του Scott Barnes
– Η Transparent Base Matt finish της radiant
– H παλέτα The manizer sisters της the Balm
Kαι θα σου πω ακόμη ένα, οι βλεφαρίδες της Eylure.

Έχεις πάντα υπέροχα μακιγιάζ, κάτι που σε χαρακτηρίζει! Έχεις καθημερινά όρεξη για μακιγιάζ; Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς και δεν θέλεις να βαφτείς; Και αν ναι, ποιο είναι το trick που έχεις να μας δώσεις για εκείνες τις μέρες;

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει πολύ να είμαι περιποιημένη και στο χώρο εργασίας μου, αλλά και στη προσωπική μου ζωή. Μου φτιάχνει τη διάθεση! Αλώστε, το μακιγιάζ είναι η δουλειά μου, ο τρόπος ζωής και έκφρασης μου. Σίγουρα υπάρχουν μέρες που δε θέλω να βαφτώ (αν και ελάχιστες).
Για εκείνες τις μέρες επιλέγω να βάλω λίγο concealer, λίγο ρουζ και ένα lip balm σε κερασί απόχρωση. Ένα τρικ που μπορείτε να υιοθετήσετε τις μέρες που είστε κουρασμένες ή κακόκεφες είναι να βάλετε ένα έντονο κραγιόν. Ένα έντονο κραγιόν είναι ικανό να τραβήξει τα βλέμματα, χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό!

Ποιο είναι το no 1 tip μακιγιάζ που έχεις να μας δώσεις;
Αν θέλεις να φορέσεις ψεύτικες βλεφαρίδες αλλά ποτέ δεν τα έχεις καταφέρει, κόψε τις βλεφαρίδες σε τρία ίσα μέρη και κόλλησε τες από την κάτω μεριά των φυσικών σου βλεφαρίδων και όχι από πάνω, όπως προσπαθείς τόσα χρόνια (δες εδώ το tip βήμα- βήμα).

Σε ποια διάσημη θα ήθελες να κάνεις μακιγιάζ και τι είναι αυτό που θα της έκανες;
Θα ήθελα να κάνω μακιγιάζ στη Lady Gaga, καθώς είναι μια πολύ έντονη προσωπικότητα και παρουσία στη μουσική βιομηχανία. Είναι μια γυναίκα που με τις μεταμφιέσεις της, για αρκετά μεγάλη περίοδο δε γνωρίζαμε πως ήταν το πρόσωπό της. Την έχουμε συνηθίσει σε ακραίες αλλαγές και εμφανίσεις. Τον τελευταίο καιρό έχει κάνει στροφή σε μια πιο θηλυκή εικόνα, όμως και πάλι δεν έχει αποτυπωθεί το εύρος της θηλυκότητας της στο μακιγιάζ.Θα την έκανα πιο αισθησιακή, θηλυκή και λιγότερο εκκεντρική. Τη φαντάζομαι με πολύ εντυπωσιακά μάτια, ωραίες γυαλάδες, ελαφρά τονισμένα χείλη…

Πώς βλέπεις το μακιγιάζ των Ελληνίδων; Θα ήθελες κάτι να τους διορθώσεις;
Οι Ελληνίδες έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στο μακιγιάζ τους! Σε αυτό βέβαια βοηθά πολύ η πληροφόρηση που έχουν μέσω ίντερνετ, διαβάζουν πολλά θέματα ομορφιάς, παρακολουθούν πολλά video tutorial. Δε θα ήθελα να τους διορθώσω κάτι, θα τις συμβούλευα απλά να βάφονται πάντα σε φυσικό φως ή κοντά σε παράθυρο!

Μακιγιάζ και διακοπές: τι μας προτείνεις να κάνουμε; Εσύ τι προϊόντα θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές;
Το καλοκαίρι η επιδερμίδα είναι ηλιοκαμένη, έχουμε μαυρίσει, τα μαλλιά στις περισσότερες έχουν ξανοίξει απ τον ήλιο… Δε θα μου άρεσε ένα βαρύ μακιγιάζ, θα πρότεινα λίγη τερακότα και ένα έντονο κραγιόν. Εγώ στις διακοπές μου θα αποχωριστώ οοοοολα μου τα καλλυντικά και θα πάρω μόνο ένα concealer, ένα ρουζ σε κρεμώδη υφή, μια πούδρα και ένα έντονο κόκκινο καρπουζί κραγιόν.

Κάτι ακόμη που σε χαρακτηρίζει είναι το κόκκινο κραγιόν. Δώσε μας όλα τα μυστικά σου! Πώς πρέπει να το φορέσουμε σωστά; Ταιριάζει σε όλες;
Όταν φοράμε ένα έντονο κόκκινο κραγιόν, καλό θα ήταν όλα τα άλλα να είναι σε γήινους τόνους, ακόμη και το ρουζ και η μόνη ένταση να είναι στα χείλη. Το κόκκινο κραγιόν ταιριάζει σχεδόν σε όλες τις επιδερμίδες. Φωτίζει τις σταρένιες επιδερμίδες, δίνει έξτρα λάμψη στις ανοιχτόχρωμες, κάνει φοβερή αντίθεση στις μελαχρινές αλλά και στις γυναίκες με ξανθά μαλλιά. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε με τη βοήθεια ενός ειδικού το σωστό κόκκινο που ταιριάζει στη δική σας επιδερμίδα!

Για χορταστικά closeups και εμπνευσμένα μακιγιάζ ακολούθηκε την Μαρία Μαρκαντωνάτου εδώ!

PHOTO: Αλέξανδρος Μακρής

Read More

And More